Voorbeschouwing FC ‘s-Gravenzande – Ter Leede

VOORBESCHOUWING FC ’S-GRAVENZANDE – VV TER LEEDE
zaterdag 15 december 2018 14.30 uur
Scheidsrechter: P. Henshuijs (Amsterdam)

STRIJD OM “THE BEST OF THE REST” HALVERWEGE DE COMPETITIE

Zaterdag strijden Ter Leede en de FC ’s-Gravenzande op Sportpark Juliana om de tweede plek na de onaantastbare “Herbstmeister” Volendam en als de thuisclub weet te winnen kan Ter Leede ook nog naar de vierde plek zakken als Jong FC Den Bosch rodelantaarndrager Xerxes DZB verslaat. Een belangrijke wedstrijd derhalve voor Roodgeel, er zijn heel wat kapers op de kust en daar komt nog bij dat onze gastheren na drie achtereenvolgende nederlagen vast van plan zijn om in de laatste wedstrijd voor de winterstop een einde te maken aan de negatieve reeks. Het zal dus spannend worden!

De fusieclub was de tweede periode nog wel zo goed begonnen met de 6-0 overwinning op DFS waardoor het de enige ploeg was die met drie punten achterstand een serieuze bedreiging bleef voor periodekampioen Volendam. Maar daarna volgden drie nederlagen tegen Achilles Veen uit (1-0), thuis tegen Feyenoord (0-1) en ten slotte vorige week de kraker uit tegen koploper Volendam dat met de 4-0 winst duidelijk maakte dat er maar één leider is in de hoofdklasse A. En dus staat de FC nu in de tweede periode op de tiende plek met drie punten waar het in de eerste periode op een mooie tweede plek eindigde met maar drie punten achterstand op de koploper.

Het afgelopen competitiejaar eindigde FC ’s-Gravenzande in het eerste jaar dat het weer terug was in de hoofdklasse met trainer Richard Elzinga op de 7e plaats. Zowel uit als thuis won Ter Leede van de Westlanders, op de Roodemolen werd het 1-0 door een doelpunt in de 63e minuut van Ian van Otterlo en uit was Ter Leede op 17 februari na een saaie eerste helft na de thee ontketend en werd het 0-4 door Rob Zandbergen, Siali, Joey van den Berg en Niels van Veen.

Dit jaar presteert de FC aanmerkelijk beter. Het begon weliswaar met een uitnederlaag tegen de FC Rijnvogels (2-0), maar daarna werd zesmaal gewonnen en slechts eenmaal gelijkgespeeld en waren de aanvallers Frank Broos en Yuri Westhoff met nu al negen en zeven treffers behoorlijk op schot en lieten ook middenvelders Patrick Triep en Roy Vermolen zich met acht en vier goals niet onbetuigd. Het zijn ook allen spelers die als jaren voor de fusieclub spelen, FC ’s-Gravenzande moet wel een warme club zijn omdat er behoorlijk veel spelers de club trouw blijven, die overigens ook aardig wat ex-ADO spelers in de gelederen had en heeft. Dat was bijvoorbeeld ook de ons bekende Robin Koers, die na zijn jaren bij Ter Leede ook in drie volgende seizoenen voor ’s-Gravenzande (2004-2007) vijfmaal scoorde.

Laat ons meteen maar nog verder terug gaan. De Football Club ’s-Gravenzande is als fusieclub nog jong, bestaat sinds 2010. Ter Leede had in de jaren daarvoor uitsluitend met de SV of De Sport te maken. In 1946 promoveerde SV ’s-Gravenzande, vaak De Sport genoemd, vanuit de HVB naar de 4e klasse KNVB en het werd in 1951 kampioen in 4B, maar miste de promotie naar de 3e klasse doordat het de twee promotiewedstrijden tegen Ter Leede met 2-1 verloor. Een jaar later promoveerde het toch tegen RAS en in 1956-57 kwam het in de net ingestelde 2e (en toen hoogste) klasse van het zaterdagvoetbal terecht door in 1956 achter ARC tweede te worden. Rood-Geel en de SV draaiden goed mee, Ter Leede werd in 1957 en 1959 landskampioen en De Sport in 1961 voor Zwart Wit ’28 en Quick Boys. Dat deden ze door voor 2000 man publiek Ter Leede met 3-2 te verslaan ( bij een gelijkspel was Zwart Wit kampioen geworden). Ter Leede kwam al snel voor doordat Wim van Biezen de bal uit een vrije trap panklaar op het hoofd van Manus Molenaar legde, SV maakte gelijk en kwam voor, Manus maakte ook de 2-2, de jonge rechtsbuiten Dick van Biezen en Cees Molema scoorden bijna, rechtsback Gerrit van der Luijt werd na een botsing dizzy gewisseld en in de 89e minuut scoorde Kluin met een machtig schot de winnende treffer en was de ploeg van aanvoerder Cor Boon kampioen. Ter Leede eindigde als vierde.
Zowel Ter Leede (in 1970) als de SV (een jaar later) werden eersteklasser, maar daarna volgde ook voor de Sport een mindere periode en daalde het in ’94-’95 zelfs even af naar de 4e klasse om daarna in ’97 en ’98 via de nacompetitie weer in de 1e klasse terecht te komen en in het 4e fusiejaar (2013-2014) werd het hoofdklasser en eindigde het met 36 punten op de 9e plaats.
Na de noodzakelijke fusie in 2010 van de 74-jarige SV met het 98-jarige Rood Wit is FC ’s-Gravenzande een grote vereniging geworden van 1600 leden met 20 senioren- en 50 jeugdelftallen én met de enige voetbalschool in het Westland. Na jaren in 1B te hebben gevoetbald kwam de ploeg na winst van de derde periode in 2013 in de hoofdklasse, degradeerde in 2015 om na het kampioenschap in 2017 weer in de hoofdklasse te acteren.

De onderlinge resultaten in deze eeuw zijn voor Ter Leede positief: driemaal gewonnen en een keer gelijkgespeeld met een positief doelsaldo van 7 (9-2). Ook met de resultaten vanaf 1971 blijft de balans gunstig: zesmaal winst, eenmaal gelijk en drie keer verlies met een saldo van plus 11 (17-6).

En dat zegt allemaal niks! FC ’s-Gravenzande wil zijn tweede plek terug en Ter Leede zal dat proberen te voorkomen. Het wordt – ijs en weder dienende – een spannende partij die geleid wordt door scheidsrechter Henshuijs uit Amsterdam. Hij leidde Ter Leede eerder twee keer, uit tegen Sliedrecht (2-3 in december 2015) en thuis tegen FC Rijnvogels (0-3 op 20 januari 2018). Zijn secondanten zijn J. Koenderink en B. Lampers.

De supportersbus rijdt, dus kom Ter Leede aanmoedigen tegen FC ’s-Gravenzande!