27 augustus: een vrije zaterdag of Haaglandia-uit?

 

Bij voetbalclub Haaglandia in Rijswijk is maandagavond toch getraind door jeugdspelers en het eerste elftal. Eerder had de gemeente de doelen op het hoofdveld weggehaald, om zo de training te frustreren. Maar spelers en trainers lieten zich niet afschrikken door de plotselinge verdwijning van de doelen.

Vooralsnog mag Haaglandia gewoon deelnemen aan de competitie. Volgens een KNVB-woordvoerder staat de Rijswijkse voetbalclub gewoon ingeschreven mét accommodatie.

‘Als zij niet failliet gaan of iets dergelijks, mag het eerste elftal  20 augustus gewoon starten in de Hoofdklasse’, legt de woordvoerder van de Nederlandse voetbalbond uit. ‘De club staat ingeschreven en daaraan zijn geen financiële voorwaarden verbonden. De club mag volgens de voorschriften geen schulden hebben bij bepaalde partijen, zoals de KNVB. Schulden bij de gemeente vallen hier niet onder.’

De soap rondom Haaglandia begon enkele weken geleden, toen de gemeente Rijswijk bekendmaakte de huurovereenkomst van het voetbalveld per 1 juli op te zeggen. De club had achterstallige betalingen aan de gemeente van in totaal 78.000 euro. Een reddingsplan om de Rijswijkers financieel gezond te maken, liep volgens wethouder Nicole Dierdorp op niets uit.

‘Zaak niet onder druk zetten’

‘We hopen natuurlijk op een snelle oplossing’, vervolgt de KNVB-woordvoerder. ‘We willen de club en de hele zaak echter niet onder druk zetten. Daarom noemen we geen harde datum naar buiten toe. Maar het is echt niet zo dat we een dag voor de competitie pas een beslissing nemen hierover. We houden de situatie in de gaten en willen dat alles opgelost is voor de start van de competitie.’

Wanneer die oplossing er komt, is niet bekend. Ondanks dat de veldhuur opgezegd is, blijft de voetbalclub namelijk gewoon gebruikmaken van het voetbalcomplex. Het clubhuis is van Haaglandia. Omdat de gemeente daar toegang toe moet verlenen, kan Rijswijk het hek van het veld niet op slot doen. Wel haalde de gemeente de doelen van het hoofdveld weg. Hier trokken de spelers en trainers van Haaglandia zich echter niets van aan.

Competitiestart

Het eerste elftal van Haaglandia start officieel de competitie op zaterdag 20 augustus tegen de zaterdagamateurs van Ajax. Die wedstrijd in de Hoofdklasse A wordt gespeeld op sportpark De Toekomst in Amsterdam. De eerste thuiswedstrijd voor Haaglandia staat een week later gepland. Dan komt volgens het programma Ter Leede uit Sassenheim op bezoek.

Omroep West