40 jaar vrouwenvoetbal Ter Leede

Het is feest bij  Ter Leede. Begin 2016 bestaat het vrouwenvoetbal – dat ooit begon als damesvoetbal – 40 jaar.  Ter Leede was destijds één van de eerste verenigingen met een vrouwenafdeling in de regio. In de beginjaren werd er extra getraind om conditie op te doen op de imitatieduinen waar nu de Schiphollijn loopt! Na drie jaar kon het eerste kampioenschap worden gevierd.
Na een paar jaar werd de hoogste afdeling – de zogenaamde interregionale afdeling- van het dames voetbal bereikt. Dit betekende wel tweemaal in de week trainen. ’s Zomers werd er getraind op de – toen al – hobbelige ijsbaan en ’s winters op een soort gravel of wat er voor door ging. De reisduur naar uitwedstrijden was wel één uur. Tegenwoordig lachen wij hierom! Reizen naar IJzendijke, Limburg, Groningen zijn heel gewoon. Dat er naar je gekeken werd als je op het hoogste niveau speelde bleek wel uit het feit dat enkele Ter Leede dames uitgenodigd werden om met de Leidse selectie mee te spelen.

Begin jaren negentig werden goede resultaten behaald: driemaal de tweede plaats om het kampioenschap van Nederland en in het seizoen 1991/1992 winnaar van de landelijke beker. Toen kwam het jubileumjaar 2000-2001. In dat jaar behaalde Ter Leede het algeheel kampioenschap van Nederland en de landelijke beker. Hiermee werd de vijf jaar durende hegemonie van Saestum doorbroken. Dat betekende Europa in! Ter Leede had de eer één van de voorronden van de UEFA Women’s cup bij de voetbalclub in Sassenheim te organiseren. Er werd slechts een tweede plaats behaald.

Ook in het seizoen 2002-2003 werd Ter Leede algemeen kampioen van Nederland. De UEFA Womens Cup kwam voor de tweede keer naar Ter Leede. Helaas waren de Fulham ladies te sterk voor ons.

Kampioenschappen volgden elkaar op:
Seizoen 2003-2004: algemeen kampioen van Nederland met deelname aan de voorronde van de UEFA Womens Cup. Nu werd er gespeeld in Slovenië en helaas werd de eerste plaats niet gehaald.
Seizoen 2006 -2007 werden de Ter Leede dames Algeheel kampioen van Nederland en wonnen zij de Supercup en de landelijke beker.
In 2007– 2008 werd door de KNVB betaald voetbal voor vrouwen opgestart. Ter Leede raakte 18 speelsters kwijt aan ADO-AZ- Utrecht.

Ondanks dit verlies werd in zowel seizoen 2008-2009 als 2009-2010 het kampioenschap van de hoofdklasse (hoogst mogelijke op amateurniveau) behaald! Het laatste kampioenschap (in de Topklasse) werd gehaald in het seizoen 2012-2013.

Het seizoen 2015-2016 ziet er veelbelovend uit. Vrouwen1 draait leuk mee in de top van de Topklasse. Vrouwen 2 staat bovenaan, in de voor hun hoogst bereikbare, Hoofdklasse. Vrouwen3 is een opleidingsteam bestaande uit jonge speelsters. Daarnaast spelen er een aantal getalenteerde meisjes mee in de jongenscompetitie.

Voor de komende jaren streeft Ter Leede ernaar dat:

  • Vrouwen 1 meedraait bovenin in de topklasse.
  • Vrouwen 2 kan acteren op het hoogst mogelijke (hoofdklasse) niveau en dat
  • Vrouwen 3 kan promoveren naar de 3e klasse. Uitbreiding van de meisjes en vrouwenafdeling staat ook hoog op de agenda

Maar eerst wordt er feest gevierd. Het feest wordt gevierd met een reünie op 23 april voor allen, die bij het vrouwenvoetbal van Ter Leede betrokken waren en zijn. Men kan zich aanmelden via tlvrouwen@terleede.nl. Zegt het voort, zegt het voort!!

vrouwenvoetbalnu