Aanvoerders regioclubs dragen regenboogband

De aanvoerders van FC Lisse, VV Katwijk, vv Noordwijk, Rijnsburgse Boys, Ter Leede en VVSB dragen in het nieuwe voetbalseizoen een regenboogkleurige aanvoerdersband. De clubs die verenigd zijn in de Stichting Samenwerkende Voetbalclubs Duin- en Bollenstreek, verklaren zich zo solidair met sporters die strijden tegen uitsluiting en discriminatie.

Initiatiefnemer voor de actie is voetbalclub Rijnsburgse Boys. Het initiatief is na overleg tussen de voorzitters overgenomen door vijf andere voetbalverenigingen in de regio.

Met het initiatief sluiten de clubs zich aan bij de acties van voetballers tijdens het afgelopen EK Voetbal, toen spelers ageerden tegen wetten in Hongarije die ‘promotie’ van homoseksualiteit en transgenders verbiedt. Zo droeg Oranje-aanvoerder Georginio Wijnaldum bijvoorbeeld een band met de tekst OneLove.

Reactie Rijnsburgse Boys-aanvoerder Bram Ros

Aanvoerder Bram Ros van de geel-zwarten vertelt: “Ik kwam op het idee na het zien van de NOS-podcast De Schaduwspits. Die gaat over sporters, vooral voetballers, die niet uit de kast durven te komen uit angst voor negatieve reacties. Bij Rijnsburgse Boys is het geen issue, maar in zijn algemeenheid komt het wel voor. Ook wij vinden dat iedereen zichzelf moet kunnen zijn. We hopen daarom dat meer clubs ons idee overnemen.”

Reactie Noordwijk-aanvoerder Emiel Wendt

Ook Noordwijk heeft het initiatief omarmd. Voetballer Emiel Wendt vertelt waarom: “Ik vind het een mooi initiatief van Bram. Als aanvoerder van vv Noordwijk doe ik graag mee aan deze actie, want voetbalclubs horen een veilige omgeving te zijn waar iedereen zich sociaal geaccepteerd voelt. Samen de regenboogband dragen, zorgt hopelijk voor begrip, steun, draagvlak en acceptatie van iedereen.”