Ajacied Chantal de Ridder weer even terug op het oude nest

Sassenheim, Handtekeningen, een ‘persconferentie’, met de Ajax-speelsters op de foto en een moeilijke beweging leren van voetballegende Johan Cruijff. Ongeveer vijftig meiden kregen woensdag bij voetbalvereniging Ter Leede een clinic van vier Eredivisie vrouwen van Ajax één.

De vrouwen van de landskampioen en bekerhouder uit Amsterdam oefenden allerlei trainingsvormen op het kunstgrasveld in Sassenheim, “Het was heel leuk”, zegt Sylke (10). “Ze hebben ons allerlei nieuwe dingen geleerd.” Emma (9): Ook iets van ‘Johan Cruijff’ toch? Een beweging achter je been langs.”

Eén van de bekendste namen bij de Ajax-vrouwen is 46-voudig internationaal Chantal de Ridder. Zij begon haar carrière bij Ter Leede. “Enthousiaste meiden hier”, zegt ze na de training net zoals vroeger. “Je merkt dat het vrouwenvoetbal, na de Europese titel met oranje overal in Nederland in de lift zit. Gaaf om op deze manier het niveau bij clubs omhoog te brengen. De meiden hebben een leuke middag gehad. Als je plezier hebt, word je ook beter hè?”

Meidencoördinator en voorzitster Jolanda Remmelzwaal zag het aantal meldingen van meisjes bij Ter Leede de afgelopen jaren al behoorlijk toenemen’. “Een boost na het EK van afgelopen zomer”, zegt zij. Ze komen over van bijvoorbeeld hockey. Hebben een vriendinnetje of iemand in de klas die voetbalt. Dat is de trend van de afgelopen anderhalf jaar” Ter Leede had drie jaar geleden twee meidenteams. Nu hebben we er zes. Waarvan team MO15 voorkomt uit een goede samenwerking met de buren RKVV Teylingen.