Alphense Boys JO 13-2 vs Ter Leede JO 13-1  4- 1

Wat was het vroeg, afgelopen zaterdag, en wat was het koud. Om 07.15 uur stapten een slaperige voetbalzoon en een nog in zijn remslaap verkerende vader de auto in. Volgens mij hoorde ik op de radio dat de rayonhoofden alweer bij elkaar waren gekomen, maar dat weet ik niet zeker omdat de warmteblower op stand brullen stond met daarbij een exotische ingestelde temperatuur.  In de kantine aangekomen bleken we niet de enige te zijn. Het was om 07.30 uur al een klein mierennest.

De wedstrijd was in en tegen Alphen en zoals u weet zit de D1 in de hoek waar de welbekende klappen vallen. Punten tegen deze tegenstander zouden bonus punten zijn, maar we zouden hoe dan ook de huid duur gaan verkopen met misschien een puntje of??

De opstelling was iets anders dan de week daarvoor. Wessel was bijna de hele week ziek geweest en was daardoor niet wedstrijdfit. Naast hem op de bank zat Viggo. In de goal Mike. Links Hugo. Centraal Denzil met Noa en op rechts Sam. Op 10 Ryan geflankeerd door Tijs en Rosa. Rechtsvoor Rowey en linksvoor Jip en Nick als spits.

Om 9 uur werd er door de AB afgetrapt in een laag staand zonnetje dat prikte over een mooi met  rijp bedekte bevroren kunstgrasveld. En natuurlijk hadden de mannen en vrouwen geen maillot aan. Die zijn voor tijdelijke bezoekers uit Spanje maar niet voor onze bikkels.

Vanaf minuut 1 stonden we onder druk. We probeerden dat voetballend op te lossen en dat ging af en toe met kunst en vliegwerk. Eerst moest Mike nog redding bieden op een schot, maar niet veel later leidde een zeldzaam foutje van Noa balverlies in. Dit werd direct afgestraft door AB. Vanaf de 16 werd het leder achter Mike geschoten. Na dit doelpunt bleven we onder druk staan maar we konden nu beter weerstand bieden. Door deze druk werden onze spitsen nauwelijks bereikt en speelde het spel zich voornamelijk op onze helft af. Er waren wat hele en halve kansen voor de gastheren. Die met wat meer precisie tot een hogere score had kunnen leiden. Mike zou zich, wat mij betreft, onderscheiden als man van de wedstrijd. Iets na de helft van het eerste bedrijf kregen wij een vrije trap zo rand 16 meter. Rosa krulde de bal mooi voor en vond het hoofd van Rowey. De keeper tikt het leder hoekschop. Dit zou ons enige wapenfeit blijken deze eerste helft. Hierna was het weer AB die kansen bleef missen. Na 30 minuten floot de scheids af en stond het nog 1-0. En met deze stand was er misschien nog wel wat mogelijk.

In de rust kwam Wessel erin voor Ryan hierdoor verhuisde Nick naar 10 en Wessel ging op zijn vertrouwde spits positie spelen. Jip ging eruit voor Viggo. Met deze aanvallendere spelers, gingen we ook wat meer vooruit voetballen.

De eerste minuten merkten we dat ook aan het spel. We kwamen meer de middenlijn over en bemoeiden ons ook wat meer met het spel. Niet dat dit tot kansen leidde maar we deden mee. Omdat het veld door het meer naar voren spelen groter werd waren de ruimtes ook wat groter en zo ontstond de 2-0. De bal viel achter de verdediging. Mike redde het schot door de bal omhoog te duwen. Maar de bal viel naar achter. De meegelopen AB speler kon de bal zo in het lege doel inschieten. Vlak na de 2-0 was er een schot van Nick vanaf de 16 wat rakelings naast ging. En vanaf nu kan ik u alleen nog maar de doelpunten vermelden. Uw verslaggever had zich lekker in het zonnetje geposteerd. Intussen was er een wildvreemde man naast me komen staan die zijn hele levensverhaal kwam vertellen. Ik ben van alles te weten gekomen. Waar hij vandaan komt, waar zijn zoon voetbalt en waar hij zelf heeft gevoetbald. Dan ook nog even de historie van Alphen van de afgelopen 40 jaar. Overigens de eerste 30 jaar woonde hij in Amsterdam. Wat ziektes en familie kwamen ook nog voorbij. Hij zei nog wel dat ik hem maar moest weg sturen als het te veel werd, maar ik zag in zijn ogen dat hij dat niet meende. En ach, hij merkte toch niet dat ik af en toe een aantekening maakte. Hieruit bleek dat de 3-0 schitterend was. Op links brak de tegenstander uit en gaf de bal mee aan de rechterspits. Die krulde bal voor en de AB speler kon de bal zo binnen lopen. Hierna maakten we de 3-1. Ik zag alleen de keeper van de tegenstander de bal naar buiten duwen na een schot vanaf de 16. Viggo pikte de bal in de 16 op de achterlijn op en gaf de bal voor over de keeper. Daar stond Wessel vrij om hem in te koppen. Een mooie 3-1. Vanaf de aftrap werd het gelijk 4-1. Hoe en waarom. Geen idee. Mijn gesprek ‘partner’ keek me streng aan toen ik de 3-1 aantekende. Ik hield het er maar bij. Een paar minuten later floot de goed fluitende scheidsrechter af.

Terecht 0 punten verder. AB was de betere partij en ze staan niet voor niets tweede. Er zijn voor ons wel wat aanknopingspunten. Niemand haalde een onvoldoende en Mike gaat met de week beter keepen. Aanstaande woensdag oefenen we thuis tegen Quick Boys JO-13 2. De trotse koploper van de eerste klasse. Kijken of we wat vertrouwen kunnen opdoen.

Ik ben daar niet bij. Ben uitgenodigd bij een wat oudere man op de koffie. Vond zijn adres in mijn jaszak.