Corona update

DE CORONA MAATREGELEN BIJ TER LEEDE

Vanaf komende zaterdag wordt het programma voller en voller en werken we naar de start van de competitie in september toe. In de oude, normale, wereld ging dat vrij probleemloos en geroutineerd; de kantine open, kleedkamers open, de velden belijnen en waar nog nodig het gras maaien. Iedereen was fris en uitgerust terug van de zomerstop en daarmee waren we klaar voor het nieuwe seizoen.

In het huidige nieuwe normaal is alles anders, het understatement van het jaar, maar helemaal waar. Veel commissies en het bestuur hebben niet kunnen genieten van de zomerstop om de accu weer op te laden. Heel veel mensen zijn al wekenlang dagelijks bezig met het implementeren van de Corona regels en maatregelen. Het was (is) geen eenvoudige opgave om de hele club klaar te maken voor het nieuwe seizoen en daarbij volledig rekening te houden met de vaak onduidelijke, onbegrijpelijke en steeds wijzigende, corona regels. Dit geeft veel stress en soms ook irritatie bij iedereen. Ook worden er fouten gemaakt. Vervelend, maar absoluut begrijpelijk. Gelukkig is er steeds weer begrip naar elkaar en acceptatie.

In juli zijn we al begonnen met het proefdraaien door de kantine een paar keer te openen. Dat is vrij succesvol geweest en we bleven redelijk in de buurt van de corona regels. Het corona protocol voor de kantine begon vorm te krijgen. Vervolgens begonnen de trainingen en ook daar hebben we ons vrij goed aan de corona regels kunnen houden. Afgelopen zaterdag waren de eerste thuiswedstrijden van de heren. Daar bleek eigenlijk dat het toch erg lastig is om alles in elkaar te passen. Het kantine protocol was vrij duidelijk, de ontvangst van de sponsors in de businessclub was ook geregeld, evenals het beleid bij het gebruik van de kleedkamers, maar dat waren nog op zichzelf staande protocollen, zonder onderlinge afstemming. Op de wedstrijddagen bleek dat de verwevenheid van alle “processen” erg groot is en goede samenhang en afstemming was meer dan nodig. Er komen supporters die een wedstrijd willen bekijken en eigenlijk ook de kantine in willen, er komen teams op bezoek die zich ergens moeten melden en die goed ontvangen moeten worden. Daarnaast moeten ook de scheidsrechters ontvangen en begeleid worden. Al deze zaken lopen dwars door alles heen en dan blijkt dat de naleving van de corona regels erg moeilijk wordt. Afgelopen zaterdag ging het nog niet goed. Dinsdag en woensdag, rond de wedstrijden tegen Noordwijk en ADO, hebben we strengere maatregelen moeten nemen en ging het al wat beter. Of het er ook leuker op geworden is vraag ik me af, maar we kunnen niet anders. Wat ik dan wel heel erg jammer vind, is dat juist enkele Ter Leede mensen hebben gemopperd en geklaagd bij onder andere de barmedewerkers. Juist van onze eigen mensen verwacht (hoop) ik op medewerking.

De eindverantwoording voor wat betreft de maatregelen ligt bij het hoofdbestuur, het is mogelijk dat u het ergens niet mee eens bent maar reageer dan niet naar barmedewerkers of andere vrijwilligers en reageert u zich zeker niet af op hen. Werk op dat moment gewoon mee en benader daarna een lid van het bestuur met uw vragen, ideeën of klachten.

Hoe ziet Ter Leede er nu uit?

Velden

 • Bij een wedstrijd van heren 1 en/of vrouwen 1, waar we een groter aantal bezoekers verwachten, zijn speciale regels opgesteld voor de supporters die rond het veld of op de tribune de wedstrijd willen zien. Leidend hierin is de 1,5 meter onderlinge afstand. Er zijn gele stippen aangebracht rond het veld om op te staan en de tribune is ook ingericht op de 1,5 afstand door middel van zwarte vuilniszakken op de plekken waar je niet mag zitten. Dit geldt ook voor mensen uit een gezin. We kunnen voor hen geen aparte, soepelere maatregelen maken, dan lopen we vast.
 • We bekijken per wedstrijd of en zo ja hoeveel supporters we van de tegenstander toelaten.
 • De velden zijn alleen nog bereikbaar via de ingang bij de fietsenstalling en niet meer vanuit de kantine, jeugdbestuurskamer of hoofdbestuurskamer, via het terras.
 • Voor en na de wedstrijd en in de rust is het niet meer mogelijk om via het terras naar de kantine te gaan. Alle hekken die toegang geven tot het terras en dus tot de kantine worden gesloten. Dat geldt voor alle wedstrijden op alle velden. Als de kantine open is, zijn deze hekken gesloten.

Kantine

 • De in- en uitgang van de kantine is alleen nog maar de hoofdingang. Daar komt een formulier voor de contactgegevens, dat moet u invullen. Verder moet u het formulier over de gezondheidscheck lezen voordat u naar binnen gaat. Vervolgens:
 • Met ingevulde formulier naar een van de medewerkers achter de bar,
 • De barmedewerker geeft aan of er nog plaats is in de kantine of op het terras, hierbij geldt VOL = VOL,
 • Indien plaats, op de aangewezen plaats gaan zitten,
 • Zijn alle zitplaatsen bezet? Dan heeft u helaas pech en moet u de kantine weer verlaten,
 • U mag wel een consumptie bestellen en meenemen.
 • We hebben ongeveer 75 plaatsen in de kantine en ongeveer 35 op het terras, capaciteit is dus beperkt. Zowel in de kantine als buiten op het terras gelden de regels dat iedereen moet zitten en 1,5 meter afstand houden.
 • De tafels en stoelen dienen op hun plek te blijven staan. Ga deze dus niet verschuiven. De tafels en stoelen staan nu zodanig dat we voldoen aan de 1,5meter regel en de maximale capaciteit benutten.
 • In de kantine kan alleen worden gepind en bestellen kan alleen bij een van de twee kassa’s.

Deze maatregelen zorgen voor extra druk bij de barmedewerkers, we zoeken nog naar een betere en andere oplosing. Belangrijk om te melden is dat de eindverantwoordelijkheid voor het naleven van de regels niet bij de barmedewerkers en andere vrijwilligers ligt, maar bij het te alle tijden bij het bestuur.

Voor alle medewerkers die op en rond de wedstrijden een rol hebben, gelden andere regels maar wel altijd met 1,5 meter afstand. We denken nog na hoe en waar we tegenstanders en scheidsrechters goed en netjes op kunnen vangen. Ook zijn we bezig met het inrichten van verkooppunten buiten de kantine, zodat iedereen toch ergens koffie of frisdrank kan kopen.

Bovenstaande is op hoofdlijnen en zal/kan de komende weken nog gewijzigd worden, door voortschrijdend inzicht en mogelijk door veranderingen in maatregelen vanuit de overheid.

Wat vragen wij?

Uw medewerking en begrip, niemand van ons doet dit omdat we het leuk vinden, maar simpelweg omdat het moet. Alle verenigingen hebben met dit probleem te maken en als u de sites van andere verenigingen bekijkt, ziet u overal vergelijkbare maatregelen.

Als u dit hele stuk gelezen heeft, zal het duidelijk zijn dat dit een grote extra inspanning vraagt van veel vrijwilligers die al een taak of rol hebben. We moeten nu echt extra mensen hebben die ons willen helpen bij de uitvoering van al deze nieuwe regels en maatregelen. We denken hierbij aan ouders van jeugdleden en de spelers/speelsters van de seniorenteams. Als een aantal mensen bereid is om, vooral op zaterdag, ons een paar uur te helpen komen we hier doorheen. Als we geen extra mensen krijgen, kan de Ter Leede motor vastlopen en moeten we mogelijk nog veel vervelendere maatregelen nemen. We zijn dus op zoek naar Corona vrijwilligers voor de Corona commissie. Iedereen die meer wil weten, vragen heeft en wil helpen kan contact met mij opnemen.

Dit is lang niet alles en verre van compleet, maar ik hoop dat ik hiermee een beetje duidelijk heb kunnen maken hoe we alles georganiseerd hebben en wat u aantreft komende weken. Via de site zal ik de aanpassingen en veranderingen communiceren. Ook de FAQ’s zal ik via site beantwoorden.

Goed weekend!

Kees de Lange, voorzitter.