De column van Don Leo; ‘All Stars bij Ter Leede?’

De column van Don Leo; ‘All Stars bij Ter Leede?’

De bekende tv-serie en later ook film ‘All Stars’ gaat over een mannengroep die 1x per week samen komt om te trainen en op zaterdag een wedstrijdje speelt. Wat drijft nu volwassen mannen om dit te blijven doen? Is het vriendschap? Is het de kick om een partijtje te voetballen? Is het om in beweging te blijven?

Afgelopen zaterdag stond ik langs de kant bij de bekerwedstrijd van Ter Leede 4. Op donderdagavond wordt er door dit team getraind met over het algemeen een harde kern en een aantal die in die week zin hebben om een balletje te trappen. Op zaterdag zijn van de 20 potentiele spelers gemiddeld een man of 14 aanwezig.

Bij het verzamelen wordt via een handdruk iedereen even gedag gezegd. Soms wordt er gevraagd naar een recente gebeurtenis; geboorte, huwelijk, vakantie, het winnen van een prijs in de Postcode Loterij, kortom de bekende koetjes en kalfjes. In de kleedkamer en tijdens de warming-up gaat dat verder tot ze allemaal op scherp staan als de wedstrijd start. Hoogte en dieptepunten wisselen elkaar af; geniale passjes, stevige duels, fraaie zweefduik van de keeper en dan weer een struikeling over de bal, het missen van een open kans, verwijten naar scheids of tegenstander. De coaches die de opstelling en wissels bepalen zitten ‘geconcentreerd’ op de bank. Dus een echte wedstrijd met alles er op en er aan.

Toch is er meer. Ik zie best veel ouders langs de kant staan die nog genieten van of brommen over hun zoon. Vriendinnen die hun geliefde aanschouwen, vrouwen met kinderen die naar ‘papa’ in het veld komen kijken. Een groot deel van de tijd zijn de toeschouwers met elkaar in gesprek over het ‘wereldnieuws’, hun eigen beslommeringen, het Nederlands elftal, het reilen en zeilen van het opvoeden van kinderen. De kinderen zelf vermaken zich met het trappen tegen de reserveballen of het ‘onder kwijlen’ van papa op de bank.

Het voetbalspelletje is de verbindende factor. Ooit zijn de meeste spelers onder de bezielende leiding van Jaap Schaap als Uk begonnen. Hebben de jeugd al dan niet in selectieteams doorlopen. De overgang naar de senioren waarbij een aantal gestopt zijn, een deel prestatief in de selectie gevoetbald heeft en een deel in een recreatief team actief is geweest. Dan komt een moment dat ze toch weer samen willen gaan voetballen in een ‘vriendenteam’.

Waarom? Ach, het voetballen blijft een leuk spelletje, het is een afleiding en ontspanning ten opzichte van de werkweek. Je hebt lol met elkaar. Je neemt de week door. Je dolt elkaar in de kleedkamer. Je speelt een wedstrijdje. Je praat, onder het genot van een biertje of ‘frissie’, in de kleedkamer en kantine nog even na over de ‘zinderende’ wedstrijd. En daarna… gaat een ieder weer zijn eigen weg tot de volgende wedstrijd of training.

Het succes van All Stars? Het is een herkenbare weergave van de werkelijkheid. Dus de All Stars zijn ook bij Ter Leede te vinden. Vraag het maar aan Ter Leede 4.

 Leo Verbeek (Talentbegeleiding en -coaching)

Reacties kun je sturen naar leoverbeek@terleede.nl