De column van Don Leo: ‘De mystiek van het 16 meter gebied’

De column van Don Leo; ‘De mystiek van het 16 meter gebied’

Het 16 meter gebied, het strafschopgebied, ‘penalty area’, ‘box’, ‘strafraum’, ‘backarea’ er zijn nog al wat internationale termen voor het 16 meter gebied. Maar de mystiek van deze ruimte is in alle landen hetzelfde. Binnen dit deel van het veld loopt de spanning extra op, je komt dicht in de buurt van het doel en dat betekent gevaar; een mogelijkheid tot scoren of juist het voorkomen van een doelpunt.

Spelers en scheidsrechter gaan zich dan toch ineens anders gedragen. Gevoed door de spanning kunnen de zenuwen op de spieren slaan en kan het dat een keeper het balletje tussen de benen door laat glippen of de aanvaller voor open doel overschiet. En bij een strafschop gaat de keeper vaak de intimidatie met de tegenstander aan, springt heen en weer, probeert de strafschopnemer onzeker te maken en kiest uiteindelijk een hoek. De strafschopnemer voelt de druk en spanning om de penalty te benutten. Zelfs de meest gelouterde speler mist dan ook wel eens de strafschop.

Vreemd die spanning in de 16 meter, dezelfde begenadigde speler schiet met ogenschijnlijk het grootste gemak een vrije trap van buiten het strafschopgebied met een prachtige krul over de muur in de bovenhoek. Dit terwijl de bal vanaf 11 meter nemen toch eenvoudiger is. Hoe komt het dat die spanning binnen de 16 meter anders is? Een vrije trap van buiten het strafschopgebied levert bij de speler achter de bal veel minder spanning op omdat als hij zou missen dit niet als allesbepalend wordt beschouwd. Hij neemt de bal dus wel geconcentreerd maar met minder spanning als dat hij een penalty moet nemen.

Ook de verdedigers acteren anders in de ‘box’. Een overtreding kan immers tot een strafschop leiden. Dit terwijl buiten de 16 men een forse tackle eerder zal durven aangaan. Zo ook bij corners dan is het een hectiek van jewelste in het ‘strafraum’. Trekken, duwen, voor de keeper gaan staan, eigenlijk een aandoenlijke en kinderlijke aanblik van volwassenen. En dan de scheidsrechter die het spel dan even stillegt en zegt; “Jongens jullie mogen niet aan elkaar zitten”. Dit kunnen ze beter achterwege laten en direct een strafschop geven of een vrije trap voor de verdediger.

Dan de overtreding binnen de ‘backarea’. Is het nu een strafschop of niet? Is het een ‘Schwalbe’ of een echte overtreding. Ook de spanning bij de scheidsrechter loopt op binnen het strafschopgebied. Soms worden overtredingen buiten de 16 bestraft terwijl dezelfde overtreding binnen de 16 weggewoven wordt. Dit omdat de consequentie, een penalty, groot is. En ik heb er af en toe ook moeite mee dat een lichte overtreding in het hoekje van het strafschopgebied, op de achterlijn, met op dat moment geen enkele scoringskans voor de aanvaller, toch leidt tot een strafschop. Kortom de spanning en zenuwen nemen nu eenmaal onbewust toe binnen de 16 meter.

Een aanpassing zou kunnen zijn om het 16 meter gebied daadwerkelijk een ‘box’ te maken en de afmetingen van 40,3 x 16,5 meter terug te brengen tot 16 x 16 meter en daarnaast het doelgebied af te schaffen, toch al nooit begrepen waarom die er is behoudens voor het nemen van een doeltrap. Zo ontstaat een magisch vierkant waarbinnen de spanning nog groter kan worden en een overtreding binnen de 16 m een strafschop oplevert die meer gerechtvaardigd is omdat de scoringskans ook groter is.

Zo ik heb even lekker out-of-the-box mogen denken. Maar… met de huidige FIFA zal een mogelijke spelregelwijziging op dit onderwerp deze eeuw niet meer doorgevoerd worden.

Leo Verbeek (Talentbegeleiding en -coaching)

Reacties kun je sturen naar leoverbeek@terleede.nl