De column van Don Leo; ‘De wind van voren krijgen’

De column van Don Leo; ‘De wind van voren krijgen’

Het was afgelopen zaterdag stormachtig weer op ‘de Roode Molen’. Het was guur en de wind blies strak over de velden. Maar in de jeugdkamer kreeg men ook ‘de wind van voren’. Er waren ouders en begeleiders die zich afvroegen; ‘hoe het bestaat dat de jeugdwedstrijden van de JO10 t/m JO8 afgelast waren’? ‘Er kon toch gevoetbald worden’. ‘De spelertjes hadden er zin’ in zeiden ze. Er was de nodige irritatie, frustratie en teleurstelling over deze afgelasting. 

Ik ben om half negen naar de JO11-1 tegen Quick Boys JO11-1 op veld 2 gaan kijken. Kon ik mooi zien of er inderdaad wel gevoetbald kon worden onder deze omstandigheden. Nou er is wel degelijk gespeeld…. maar gevoetbald is er beslist niet. Buiten het feit dat Ter Leede JO11-1 een geduchte tegenstander had in Quick Boys was eigenlijk de wind de grootste en onoverwinnelijke tegenstander. Alle passes van de spelertjes belandde niet waar ze die bedoeld hadden maar werden door de wind naar een andere bestemming gebracht. 

Het was een loterij wie wel voor de goal van de tegenstander kon komen en gelukkig er werd ook gescoord. 2-2 was de uitslag en deze wedstrijd verdiende ook geen winnaar omdat de uitslag bij toeval tot stand gekomen was en niet via een echte voetbalwedstrijd. Naast deze wedstrijd speelde op veld 2 ook nog een ander jeugdteam. De bal was meer op het veld van de JO11-1 te vinden doordat de wind recht over het veld joeg. Jan Roos ontpopte zich als een volleerde ballenjongen door iedere keer de bal weer op te halen zodat de spelertjes weer verder konden met hun wedstrijd. Ik sprak Jan na afloop, hij gaat zich inschrijven voor de marathon van Leiden.

Achter mij bevond zich veld 7 waarop alle wedstrijden afgelast waren. Er lag al een goal omgewaaid ondanks dat deze met pennen in de grond verankerd was. Tijdens het wedstrijdje van de JO11-1 die ik volgde zijn nog twee goaltjes op veld 7 omgewaaid. Je moet er toch niet aan denken dat er op dat moment WEL gespeeld zou zijn en spelertjes mogelijk een doel op zich hadden gekregen.  

De consul had terecht deze wedstrijden afgelast met het oog op de veiligheid van de spelertjes. Los hiervan had er ook geen sprake geweest van voetbal want de wind had simpelweg de overhand en had voor die kleintjes spelen vrijwel onmogelijk gemaakt. Niemand had hier echt plezier aan beleeft. En nu kunnen deze wedstrijdjes op een later moment met betere weersomstandigheden ingehaald worden. Ik hoop dat in de toekomst men meer begrip kan opbrengen als er wedstrijdjes vanwege weersomstandigheden en vanwege veiligheidsrisico’s afgelast worden.  

Zo dan hoop ik dat de jeugd van Ter Leede de komende wedstrijden weer de wind in de zeilen zal hebben om voorspoedig verder te gaan in de competities. 

Leo Verbeek (Talentbegeleiding en -coaching)

Reacties kun je sturen naar leoverbeek@terleede.nl