De column van Don Leo: ‘Is Heren 3 selectiewaardig?’

De column van Don Leo; ‘Is Heren 3 selectiewaardig?’

Het elftal van Heren 3 maakt nog steeds deel uit van de selectie-opzet binnen de Stichting Topvoetbal Ter Leede. Maar heeft hier binnen dit team nog bestaansrecht? Wat is de toegevoegde waarde van dit team in het geheel van het Heren selectievoetbal? Waarom bestaat de senioren selectiegroep uit drie elftallen?

Een stukje geschiedenis; ruim 15 jaar geleden is in een overleg tussen de bestuursleden Technische Zaken van de Stichting Topvoetbal, bestuurslid technische zaken binnen het Jeugdbestuur en de technisch jeugdcoördinator gesproken over de doorstromingsmogelijkheden van toenmalig 2e jaars A-junioren (nu JO19). Er werd geconstateerd dat de samenstelling van de Heren-selectieteams 1 en 2 vrijwel alleen bestond uit spelers die van buitenaf waren gekomen en dat was geen goed teken. Immers de jeugdopleiding wil graag spelers doorschuiven naar de senioren die ook een kans hebben om in het selectievoetbal terecht te komen. Incidenteel gebeurde dat wel maar er zat geen structuur onder.

Gezamenlijk werd besloten dat Heren 3 het overbruggingsteam zou moeten zijn om spelers uit de jeugd, die op dat moment nog 2e klasse speelde, de kans te bieden om zich in 1-2 jaar tijd verder te ontwikkelen in en ook te wennen aan het senioren selectievoetbal. De stap vanuit de jeugd rechtstreeks naar een 2e of 1e team was simpelweg te groot.

Is zo’n 3e elftal als selectieteam nu zo bijzonder? Ja, zelfs uniek te noemen, want in de omtrek zie je eigenlijk bij alle grote clubs alleen een selectiegroep die bestaat uit het 1e team of het 1e en 2e team. De jeugd binnen die verenigingen ziet dan ook weinig kans om binnen de club op het hoogste niveau te komen en je ziet dat die spelers dan vertrekken naar clubs in de omgeving die wat lager voetballen of direct in een ‘vriendenteam’ terecht komen.

Gebleken is dat met de opzet die Ter Leede hanteert met een 3e elftal als selectieteam dat er vrijwel jaarlijks meerdere spelers vanuit dit team doorstromen naar het 2e elftal en een enkele speler het vervolgens ook waarmaakt in Ter Leede 1. Hiermee is het bestaansrecht en eigenlijk ook het succes van het 3e team als selectieteam aangetoond.

Toch heeft het 3e elftal ook met tegenslagen te maken. Niet ieder jaar komen er genoeg spelers uit de jeugd over en soms stoppen ook een aantal spelers of gaan lager spelen. De mix is niet altijd even goed tussen ervaren spelers en jeugdspelers. Soms wordt door blessures en schorsingen een groot beroep op dit team gedaan om het 2e en indirect het 1e dan aan te vullen met spelers.

Desondanks blijft dit team fier overeind staan. Respect en petje af voor de trainer, assistenten en begeleiders om wekelijks de motivatie te behouden en de jeugdspelers de kans bieden om zich verder te ontwikkelen waarbij zij moeten balanceren met de beschikbare spelers op dat moment. Met als resultaat een goede doorstroming van jeugdspelers uit de JO19. Dus ja… Heren 3 is een volwaardig selectieteam!

Ps. Nu deze constructie ook doorvoeren bij de dames lijkt mij!

Leo Verbeek (Talentbegeleiding en -coaching)

Reacties kun je sturen naar leoverbeek@terleede.nl