De column van Don Leo: ‘Kunstgras versus natuurgras’

De column van Don Leo; ‘Kunstgras versus natuurgras’

Het is een eeuwigdurende discussie. Moet je nu voetballen op kunstgras of natuurgras? Voor beide kampen zijn veel medestanders te vinden. Kunstgras kent geen hobbels, is vrijwel altijd bespeelbaar en kan zwaarder belast worden. Natuurgras is klimaatgevoelig, is niet altijd vlak, wordt aan het einde van het seizoen hier en daar kaal en kan minder vaak bespeeld worden.

Maar er is meer, afgelopen zomer kwam uit onderzoek van RIVM naar voren dat het milieu er wel degelijk last van heeft. Niet zo zeer de gezondheid van de mens loopt direct gevaar maar het milieu direct rondom de velden en indirect via het wassen van de voetbalkleding waar de korrels in zijn blijven hangen. Voor gemeenten en clubs geen reden om van kunstgras af te zien. Daar tegenover, de eredivisie ziet graag dat alle clubs op natuurgras gaan spelen.

Blessuregevoeligheid bij kunstgras? Ook hier lopen de meningen uiteen. De ondergrond is minder veerkrachtig, je kunt eerder vast komen te staan, de belasting voor de gewrichten, spieren en pezen is groter. Maar ja… op natuurgras kun je eerder een enkel verstuiken, bij te hoog gras weer eerder knie verdraaien en aan het einde van het seizoen kan juist het natuurgras een harde ondergrond worden als het langdurig droog is geweest.

Schoeisel is van groot belang. Op kunstgras moet je echt speciale kunstgrasschoenen aandoen, althans dat is fysiek gezien beter. En op natuurgras moet je afhankelijk van een nat, drassig veld kiezen voor lange noppen en bij een droog veld voor korte noppen. Jeugd moet overigens altijd op korte noppen spelen!

Het spel is anders op kunstgras als op natuurgras. Volgens 12 aanvoerders uit de eredivisie; Alle technische vaardigheden zoals passen, trappen, aannemen zijn anders op kunstgrasvelden. Zo ook het stuiteren en daarna de richting van de bal. En natuurgrasveld dan? Ja, wellicht bij de eredivisie zal het gras optimaal zijn, juiste lengte, vlak en overal gras. Maar bij de amateurs is dat toch anders.

Een goed natuurgrasveld vergt veel onderhoud, maar… een kunstgrasveld verliest in de loop der jaren toch redelijk snel zijn oorspronkelijke vorm. Er is een groot verschil tussen de velden 1 en 9 en de velden 2 en 8 op ons sportcomplex. De nieuwere velden hebben ook een kwalitatief betere samenstelling. Maar op de velden 2 en 8 is het naar mijn idee veel minder goed gesteld dan de natuurgrasvelden 3 en 4. Het kunstgras ligt vrijwel overal plat waardoor je niet tussen de ‘grassprietjes’ staat maar er op. Het kunstgras is weliswaar op die velden niet versleten maar wel anders geworden en dus ook het spelen erop.

Gezien het aantal plussen en minnen bij beide soorten ondergrond en er zullen er ongetwijfeld nog meer zijn, is een keuze dus lastig. Wekelijks moet je ook nog eens afwachten of je uit of thuis op natuurgras of kunstgras speelt. Wist je dat een lichaam om goed te sporten en minder blessures op te lopen 7 weken nodig heeft om aan een andere ondergrond te wennen? Nou… ik kan al meer dan 7 jaar niet wennen aan kunstgras het woord zegt het eigenlijk al… het is nep!

Leo Verbeek (Talentbegeleiding en -coaching)

Reacties kun je sturen naar leoverbeek@terleede.nl