De column van Don Leo; ‘Van vreugde naar verdriet in 1 minuut’

De column van Don Leo; ‘Van vreugde naar verdriet in 1 minuut’ 

Zo snel kan het gaan, in de laatste minuut van de wedstrijd Ajax – Tottenham Hotspur sloeg de euforische vreugde, bij Ajax en de supporters, om in intens verdriet. Ontgoocheling, verbijstering, teleurstelling, niet te bevatten, intens verdriet. Daarna komt de berusting, het is zoals het is. En vervolgens toch ook de dankbaarheid en waardering, ze zijn toch mooi zo ver gekomen met deze jonge, ontwapenende, getalenteerde en vol voetbalplezier spelende groep. 

Maar… de knop moet weer om want de volgende wedstrijd staat alweer voor de deur. Dit is toch ook wat wekelijks op onze voetbalvelden plaatsvindt. Teams die net een belangrijke wedstrijd gespeeld hebben en mogelijk een kampioenschap uit handen zien glippen (Ter Leede heren 1) of in degradatienood gekomen zijn (Ter Leede vrouwen 2). Vreugde en teleurstelling liggen dus dicht bij elkaar en kunnen ook omgekeerd weer snel terugkeren. Immers als de eerstvolgende wedstrijd weer winnend afgesloten wordt is de pijn van het vorige verlies weer deels verdwenen. 

Voor iedere speler op iedere leeftijd zal dit regelmatig voorkomen, van vreugde naar verdriet en andersom.  Uit de teleurstelling moet je dan weer kracht en moed putten om door te gaan. En hoe sneller je deze stap kan maken hoe beter dat is. Het is dan van groot belang dat begeleiders en trainers daarin het voortouw nemen, maar ook het team zelf speelt hierin een belangrijke rol. Het meest voor de hand liggend is vaak aan te geven wat er allemaal mis is gegaan en als je niet dit maar dat had gedaan was het niet voorgekomen.  

Dit is voer voor de analisten, die weten het dan altijd weer beter. Zo werden de tickets voor de finale al in de rust besteld, door Genee, van der Gijp en Derksen, terwijl eenieder weet dat de avond ervoor in de 2e helft Liverpool 3x scoorde, dus waarom zou Tottenham dat niet kunnen. Nee, het is beter niet te lang bij het verdriet stil te staan maar vooral weer de boel op orde brengen voor de volgende wedstrijd. En dan is de kracht van het positief denken essentieel. Je moet het team en de spelers weer vertrouwen geven, ze weer laten geloven in een goed resultaat, ze wijzen op de kwaliteiten waar ze goed in zijn en vooral ze niet mee terug nemen naar het verdriet en de teleurstelling.  

Ik zou zeggen; “Always look on the bright side of life” want zeg nou eerlijk het was toch een fantastische pot voetbal waar we naar gekeken hebben, ongeacht de winnaar, alles zat erin. Mooi voetbal, fouten, strijd, goals, spanning, vreugde… en verdriet.

Leo Verbeek (Talentbegeleiding en -coaching)

Reacties kun je sturen naar leoverbeek@terleede.nl