De column van Don Leo; ‘Waar is de trainer gebleven?’

De column van Don Leo; ‘Waar is de trainer gebleven?’

Het wordt ieder seizoen steeds moeilijker om voor alle jeugdleden kwalitatief goede trainingen te verzorgen. Nee, niet omdat er geen veldruimte is, niet omdat er geen goed materiaal is, nee er zijn simpelweg geen trainers beschikbaar.

Ja, bij de selectieteams lopen meestal meer dan voldoende, in mijn ogen (veel) te veel, mensen rond die op het veld willen helpen bij de trainingen. Maar bij de niet-selectie teams is het moeizaam om geschikte trainers te vinden. Dit terwijl deze jeugdspelers ook enthousiast en leergierig zijn om zich in het spelletje te ontwikkelen. Bij Ter Leede is het deels opgelost met de inhuur van de voetbalschool Play to Improve. Dit is meer een noodgreep dan dat het ideaal is.

Er zijn toch genoeg ‘oud’ spelers die een enorme dosis ervaring hebben en dit zouden kunnen overbrengen op onze jeugdspelers? En er zijn toch ook oudere jeugdspelers en nog jonge senioren die ook al jaren trainingen hebben ondergaan en dus ook wel zouden kunnen helpen? Het is toch leuk om een teampje training te geven en de jeugd wat bij te brengen? De club biedt ook de mogelijkheid om je hierbij te ondersteunen. Een korte interne opleiding (2x een bijeenkomst om de theorie en praktijk met betrekking tot training geven uitgelegd te krijgen) of een cursus bij de KNVB volgen, beide zijn vanuit de club te faciliteren.

Maar wat ontbreekt dan nog… juist enthousiastelingen die zich aanmelden om al dan niet samen met een kameraad de handschoen op te pakken en de uitdaging aan te gaan om zo’n groepje dolenthousiaste, stuiterende, rondrennende, voetbalgekke spelertjes een beetje techniek en inzicht in het voetbalspelletje aan te leren. En je zult zien het kan echt veel voldoening geven, dankbaarheid en het belangrijkste een glimlach op het gezicht van een kind.

Nee, het is niet altijd zo rooskleurig. Soms sta je in weer en wind, soms is er maar een klein groepje, soms lopen ze te klieren en zijn ze strontvervelend. Maar er zijn altijd kinderen die graag komen trainen, die beter willen worden en over een heel seizoen overheerst dan toch het gevoel de jongens en meisjes verder gebracht te hebben in hun ontwikkeling zowel als voetballer als individu.

Op school zijn ze op zoek naar ‘luizenmoeders’ en bij Ter Leede naar ‘panna-trainers’. Krijg je al de kriebels om je kicksen aan te trekken en je trainingspak uit de kast te halen om je cluppie te helpen met het trainen van de jeugdspelertjes? Laat het mij of Frans Verschoor even weten. We zullen dan een gesprekje aan gaan om binnen jouw wensen en binnen de mogelijkheden van de club, je te helpen bij de eerste schreden als toekomstig ‘bondscoach’ van een Ter Leede jeugdteam!

Waar is de trainer gebleven? Dat moet worden we hebben hem gevonden!

Leo Verbeek (Talentbegeleiding en -coaching)

Reacties kun je sturen naar leoverbeek@terleede.nl en fransverschoor@terleede.nl