De column van Don Leo; ‘Wanneer is een speler een talent?’
Deze week is er in het trainersoverleg gesproken over talenten. De terechte vraag die gesteld werd is; ‘wanneer is een speler nu een talent?’ Daarbij bleek ook dat een speler in de ogen van de ene trainer een talent zou kunnen zijn terwijl de andere trainer dat toch echt anders ziet. De discussie heeft mij aan het denken gezet mede veroorzaakt doordat ik een bepaalde speler een buitengewoon talent vind terwijl die mening toch niet gedeeld werd. Zie ik het nu verkeerd? Het antwoord is ja!
Een speler betitelen als talent omdat hij of zij opvalt op het veld is te kort door de bocht. Uit onderzoek blijkt dat de beste leeftijdsperiode om talenten te scouten tussen de 15 en 17 jaar ligt. Profclubs scouten al op zeer jonge leeftijd en het blijkt dat van de spelers die tussen de 7 en 14 jaar gescout zijn er minder dan 1% uiteindelijk profvoetballer wordt. Daarnaast worden te veel dezelfde type spelers gescout meestal de nummers 10 en de aanvallers. Bij de profclubs komen dan ook vaak spelers op posities te spelen die ze niet gewend zijn en eigenlijk ook niet ambiëren. Een gescoute aanvaller moet dan in eens verdedigende middenvelder spelen. Het is naar mijn idee dan ook beter om de spelertjes lekker bij hun eigen cluppie te laten voetballen en op te leiden op de positie waar ze ook in uitblinken. In de leeftijdsfase (na de groeispurt van de puberteit) kunnen ze dan alsnog gescout worden als talent en is het slagingspercentage ook veel hoger.
Blijf nog steeds de vraag wat is een talent. Er zijn verschillende beschrijvingen voor te vinden op internet maar gemiddeld komt het op het volgend neer. Er wordt gekeken naar de technische vaardigheid (handelingssnelheid) het tactische inzicht (met en zonder bal) de fysieke gesteldheid (snelheid, lengte en kracht) en de belangrijkste van allemaal de mentaliteit (de wil om te verbeteren en in het veld de wil om te winnen) en dat altijd gekoppeld aan de positie waar je in het veld staat. Immers van een verdediger worden weer hele andere kwaliteiten gevraagd dan van een aanvaller en al helemaal als die van een keeper.
Kun je nu bij het bekijken van een wedstrijd opmaken wat een talent is? Nee, een meetlat leggen naast de voetbalvaardigheden levert nog geen uitkomst op. De ontwikkeling van een talent wordt vooral door zijn omgeving bepaald (ouders, gezinssituatie, vrienden, teamgenoten, trainers) en zoals al genoemd de mentaliteit (leert hij van zijn fouten, hoe is de inzet, het zelfvertrouwen, de zelfovertuiging, de persoonlijkheid).
Conclusie; veel factoren bepalen of een speler een talent kan worden. De valkuil, die ik ook ben tegen gekomen, is te veel te letten op wat een speler met de bal kan. Dit terwijl een speler die goed een bal kan afpakken, sterk in het duel is en een goede voortzetting heeft in het spel, kan uitgroeien tot een kei van een verdediger. Meestal valt deze minder op, is niet spectaculair, wel die speler die met een omhaal in de 16 meter een ‘lucky’ goal maakt.
Ik ga nu anders naar de jeugdwedstrijden kijken om te zien of er spelers tussen lopen die in potentie uit kunnen groeien tot talentvolle spelers. Wetende dat in een jeugd-selectieteam bij een amateurclub gemiddeld 6 tot 8 spelers spelen die in aanleg zich kunnen ontwikkelen tot een selectiespeler bij de senioren en waarvan op termijn 1 speler het 1e elftal zou kunnen halen. Welke speler die ene is, dat is koffiedik kijken.
Dus geef alle (talentvolle)spelers een kans en leidt ze allemaal goed op!
Leo Verbeek (Talentbegeleiding en -coaching)
Reacties kun je sturen naar leoverbeek@terleede.nl