De Pen in handen van Jan van Harskamp

Er zijn Ter Leede mensen en ECHTE Ter Leede mensen!


Oude glorie en zeker geen vergane glorie! (Jan van Harskamp 5e van rechts)

 

Beste Ter Leede- vrienden en vriendinnen,

Ik was verrast toen Jeroen mij belde met de vraag of hij de pen aan mij mocht overdragen, maar hoefde hier niet lang over na te denken. Natuurlijk wil ik iets kwijt over Ter Leede en over de huidige situatie.

Voor de mensen die het niet weten, ik kom uit een voetbalgekke familie. Mijn vader was in de jaren 50/60 één van de beste voetballers in de Bollenstreek. Ik kreeg het voetbal en Ter Leede met de paplepel ingegoten.

In 1962, op 10-jarige leeftijd, ben ik lid geworden van Ter Leede, in die tijd kon je pas lid worden als je 10 jaar was.  Tot 1971 heb ik alle jeugdelftallen bij de club doorlopen, daarna brak het senioren tijdperk aan. Vanwege mijn dienstplicht, die duurde tot 1973, was het niet mogelijk om de trainingen te volgen waardoor ik mijn seniorentijd ben gestart in het 3e elftal. Na het vervullen van mijn dienstplicht werd ik geselecteerd voor het 2e elftal en in dat jaar werden we meteen kampioen en promoveerden naar de reserve 1e klasse, destijds de hoogste klasse voor reserveteams.

In 1975 werd ik toegevoegd aan de selectie van het vlaggenschip, waar ik tot en het met het seizoen 1987-1988 deel van uitmaakte. Helaas werden er in deze periode geen kampioenschappen behaald, en degradeerden we van de 2de naar de 4de klasse. Het waren, op dat gebied, duidelijk niet de beste jaren voor onze club. Wel heb ik aan deze periode hele mooie herinneringen overgehouden.

Zo heb ik ongeveer 10 seizoenen lang met mijn broer Willem in de selectie gespeeld en gedurende twee seizoenen was daar ook broer Dries bij en dan was er nog die ene wedstrijd waarin ook mijn jongste broer Tinus in het veld stond.  Ook de, meestal, veel te lange avonden in de kantine met jongens als Pieter van der Plas, Nico van de Fange, Piet de Bruijn en Jan Ligtenberg zijn mooie momenten om op terug te kijken. En natuurlijk de vele uitjes met de selectie, zowel in binnen- als buitenland. Wat een plezier hebben we daaraan beleefd en dit zorgde ook voor een goede teamgeest.

Ik sloot mijn actieve voetbalcarrière af met een kampioenschap van het 2e elftal, de cirkel was voor mij toen rond en ik besloot mijn voetbalschoenen aan de wilgen te hangen en mij op een andere manier in te zetten voor mijn cluppie.  Ik werd jeugdtrainer van de E-selectie en later van de D- en C-selectie en in diezelfde periode heb ik nog 2 jaar lang het 3e elftal getraind. In totaal stond ik 8 jaar lang op het veld waarna ik besloot om het was rustiger aan te gaan doen.

Er was nu tijd om het eerste elftal aan te moedigen en ik bezocht zoveel mogelijk de uit- en thuiswedstrijden. Tot het moment waarop Marion van der Ploeg mij vroeg om als assistent-scheidsrechter aan de slag te gaan bij het eerste vrouwenteam. Met de meiden en de staf heb ik 3 fantastische seizoenen meegemaakt, die ik niet had willen missen en ik ben blij dat ik ook binnen deze geleding van onze club mijn steentje heb kunnen bijdragen.

Na de periode bij de dames ben ik nog 3 jaar assistent begeleider bij Ter Leede heren 3 geweest. Samen met mijn vriend Frank van Dam en uiteraard de spelers hebben wij een succesvolle en gezellige tijd gehad.

Maar nu naar het heden:

Inmiddels heb ik 2 voetballende kleinkinderen. Mijn kleinzoon Tim voetbalt al sinds zijn 4e jaar bij Ter Leede en mijn kleindochter Tess voetbalt met heel veel passie bij SJC (hou haar in de gaten Ter Leede) en kleinzoon Siem zal ook niet lang meer op zich laten wachten. Normaal gesproken is de zaterdagmorgen dus gevuld met voetbal kijken naar mijn kleinkinderen.

Sinds de komst van het walking football bij Ter Leede ben ik op zaterdag zelf ook nog enigszins actief op het veld.  Zo genieten we met een groepje “oude” mannen toch nog van het voetbalspelletje.

Ook ben ik nog steeds vaste supporter van ons eerste mannenteam en ben ik onderdeel van de kantinecommissie. Doordeweeks ben ik met heel veel andere vrijwilligers op de club om onze accommodatie op en top te houden.

Nu is alles echter even anders, we zijn allemaal in een tijd beland die voor ons nieuw is en veel aanpassingen met zich meebrengt. Natuurlijk mis ik de voetbalwedstrijden van mijn kleinkinderen, de uitjes met vrienden, de gezelligheid in de Ter Leede kantine en ga zo maar door, maar laten we niet vergeten dat onze gezondheid boven alles gaat. Ik heb zelf aan den lijve ondervonden wat Corona met je doet en dat is niet fijn. Gelukkig gaat het met mij een stuk beter en ik hoop iedereen in goede gezondheid volgend seizoen weer langs het lijntje te zien.

Mede namens Marjan wens ik jullie allemaal een mooie zomer toe.

Graag geef ik de pen door aan Leo Verbeek.

Jan van Harskamp