De pen is in handen van Emiel Wajer

Ik werd afgelopen week verrast door Bob met de vraag of ik “de pen” van hem wilde overnemen en natuurlijk vind ik het leuk om een kort stukje over mijn relatie met Ter Leede te schrijven.

Ik loop zelf al sinds mijn 8e jaar rond bij de club en in die tijd waren er nog geen F-junioren en mocht ik ondanks mijn jonge leeftijd na veel gezeur lid worden van Ter Leede. Ik had het geluk dat mijn vriendje van de lagere school, Bert Blankespoor, ook al lid mocht worden want eigenlijk waren we nog te jong.

Ik was altijd met de bal bezig en dat was best vreemd aangezien er bij ons gezin niemand eigenlijk iets met voetbal had. Wij woonden destijds op de Platanenlaan en dat was een soort grensgebied tussen een Teylingen-buurt (Sporthoflaan) en een meer Ter Leede buurt (Mercuriusstraat) en aangezien ik een vriendje had in de Saturnusstraat werd het dus Ter Leede.
Ik mocht starten in de E8 en we speelden op een heel veld met een verlaagde lat. In dit team heb ik geloof ik een wedstrijdje gespeeld en vervolgens ging ik door naar de E2. Eigenlijk heb ik met al mijn vrienden alle selectie elftallen doorlopen en super trainers en begeleiders gehad. Dat begon al in de E1 waar Jan Schoen en Gert van der Luit onze trainers en coaches waren. Wij hadden een super goede lichting en in al die jaren zijn wij ook regelmatig kampioen geworden en in de E1 wonnen wij zelfs het destijds zeer prestigieuze zaalvoetbal toernooi in de Groenoordhallen.


Gelukkig heb ik de bovenstaande foto nog bij een van mijn teamgenoten van toen kunnen opduiken.

Zoals al eerder gezegd heb ik goede trainers en coaches gehad zoals Dick Blijleven (bijna mijn gehele jeugd mijn trainer) en de bij Ter Leede zeer bekende Rob de Graaf en Hans Schalk. In mijn laatste jaar in de A1 was Dick Blijleven de trainer van het eerste en helaas ging het destijds helemaal niet goed met Ter Leede en stond de club op degraderen naar de vierde klasse. Dick vroeg mij in de winterstop of ik vervroegd over zou willen gaan aangezien ze creativiteit nodig hadden op het middenveld. Natuurlijk zeg je dan geen nee en ik kreeg ook meteen de mogelijkheid om met mijn grote voorbeeld Pieter van de Plas te mogen spelen. Het werd helaas geen doorslaand succes en wij degradeerden naar de vierde klasse.
Na dit jaar kreeg ik de kans om samen Bert, Jan Blankespoor en Martin de Louw bij Rijnsburgse Boys te gaan spelen en uiteindelijk heb ik ook nog een aantal jaren bij FC Lisse gespeeld om uiteindelijk weer terug te keren bij Ter Leede. Hier heb ik nog enige jaren in het eerste gespeeld onder Ari Lagendijk. Na mijn selectiejaren ben ik samen met een aantal vrienden in Ter Leede 4 gaan spelen waar lol maken voorop stond maar ook winnen belangrijk was. Echt een superleuke tijd en het geeft ook aan dat Ter Leede een geweldige club is waar je zowel voor prestatief als recreatief voetballen terecht kunt.

Na mijn actieve voetbal loopbaan ben ik nu vooral supporter aangezien 2 van mijn 3 drie kinderen bij de club spelen of gespeeld hebben.
Steven heeft tot de B-junioren alle selectie elftallen doorlopen en na uitstapjes naar UVS en Alphense Boys ben ik blij dat hij er in zijn laatste jeugdjaar als voetballer weer bij Ter Leede is teruggekeerd en momenteel speelt Steef in de A-selectie van Ter Leede en heeft hij als basisspeler het kampioenschap in de Hoofdklasse meegemaakt. Onze andere zoon, Lars, heeft ook vanaf de Ukken bij Jaap alle selectie elftallen doorlopen, 1 jaartje bij Berry in het derde gespeeld en heeft er vervolgens voor gekozen om met zijn vrienden in Foreholte 14 te gaan spelen. Wij proberen zoveel mogelijk wedstrijden van beide jongens te volgen en het voordeel is nu dat Lars op zondag speelt en we minder op zaterdagen hoeven te haasten. Daarnaast hebben wij ook nog een dochter, Merel, die bij Hisalis in Lisse hockeyt en natuurlijk proberen wij ook zoveel mogelijk bij haar wedstrijden te supporteren. Ik hoop dan ook oprecht dat wij snel weer alle kinderen op de verschillende velden kunnen aanmoedigen en ons gezicht weer op het sportveld kunnen laten zien.

Naast het supporteren probeer ik al enige jaren training te geven in de jeugd van Ter Leede. Dat is begonnen met het trainen en coachen van de D1 samen met Marco Verbree. Daarna heb ik vooral trainers geholpen door veel techniektraining te geven dat vooral gericht is op traptechniek, balaannames en gericht afwerken. Verschillende lichtingen heb ik al vanaf de E-junioren getraind en het is dan ook mooi om te zien dat deze jongens uiteindelijk de techniek oppakken en dus ook daadwerkelijk beter worden. Als assistent trainer heb ik mogen samenwerken met jeugdtrainers als Arjan Timmers, Job de Ridder, Koen van der Vlugt en Steven Hartevelt.
Op dit moment ligt het training geven voor mij stil maar de afgelopen 2 jaar heb ik met een superleuk en gezellig team Ter Leede JO19 getraind onder leiding van Steven Hartevelt. Helaas zal Steven Hartevelt na dit seizoen de club verlaten en zit voor mij ook mijn actieve assistent trainers carrière erop maar ik zal zeker als supporter van zowel de oudere jeugd en senioren selectieteams lang de lijn blijven staan.

Graag zou ik de pen door willen geven aan Joey van der Berg. Hij gaat naast het spelen in de A-selectie ook een rol spelen bij de overgang van spelers van de JO19 naar het senioren voetbal en ik ben erg benieuwd naar zijn verhaal.