De pen is in handen van: Rob de Graaf

Deze week is de PEN in handen van Rob de Graaf.

Ter Leede man, voetbalgek, ex grensrechter en een wandelende sport encyclopedie.


HET BEGIN. In 1968 ben ik komen wonen in Sassenheim en meteen lid geworden van Ter Leede. Mijn voetbalcarrière stelde niet zoveel vol. Op mijn 15e in de A1, op mijn 16e in de A2 en op mijn 17e in de A3. Dit kwam door een enorme gewichtstoename in die tijd. Later in Ter Leede 8 mogen spelen met o.a. George Griffioen en Ge van Leeuwen. Een wedstrijd staat nog op mijn netvlies. Kampioenswedstrijd tegen Leidse Boys. We verloren maar deden wel het licht uit. De scheidsrechter hebben we thuisgebracht( nog nooit iemand zo blauw gezien) en enkele van ons team hadden meteen overschrijvingsformulieren in gevuld om naar Leidse Boys te gaan. Drank in de man…. En dat weet je het wel. Zoals Jeroen reeds memoreerde: er zijn dankzij Ter Leede inderdaad voetbalfamilies ontstaan. Zo heb ik mijn vrouw Herma Perfors via een feestje bij Ter Leede leren kennen. Tijdens mijn voetballoopbaan ben ik eerst jaren jeugdleider geweest van o.a. het meest talentvolle jeugdteam ooit (in mijn ogen) met o.a. Emiel Wajer, Jan Dirk Schepers, Nico van ’t Wout, Andre Natzijl, Jelle Rinzema, Bram de Boer en Peter van Biezen. Ik zat al op jonge leeftijd in de jeugdcommissie met o.a. Jan Geenjaar, Klaas Oudshoorn, Jan Blankespoor, Peter Boon, Piet Alkemade en Jo Dreef. Enkele jaren later nam Herma de plaats in van Marja Kruik in het bestuur als vertegenwoordigster van het damesvoetbal binnen Ter Leede.   In een later stadium werd ik elftalbegeleider van Ter Leede 1 met als trainer Henk Spaan. Het betekende destijds het verval van Ter Leede naar de 4e klasse. In 1988  ben ik begonnen met mijn scheidsrechters carrière. Hier heb ik heel veel plezier aan beleefd. Helaas kwam hier een eind aan omdat ik de conditietesten niet wist te volbrengen. (iets te zwaar geworden). Hoogtepunten waren Nederlands Dovenelftal – Duits Dovenelftal (voor de belangstellenden: i.p.v. de fluit werd de vlag gehanteerd voor een overtreding), Militair Elftal Vliegbasis Twente – Militair Elftal Seefeld in het Diekman stadion van FC Twente. Op 1 juni 1996 mocht ik een beslissingswedstrijd om het kampioenschap in de 3 e klasse fluiten tussen Nieuw Lekkerland en Maasdijk op het terrein van Heerjansdam. Na 26 minuten in de 2e helft moest ik de wedstrijd staken omdat mijn (neutrale) grensrechter getroffen werd door een  vol bierblikje (zonde van het bier). De pers wist me wel te vinden. Foto’s in de dagbladen, telefoontje van NOS Langs de Lijn en ga zo maar door. Heftig allemaal, terwijl ik er geen schuld aan had. Ook twee rode kaarten  aan de bekende oud-Feyenoorder John de Wolf zal ik niet vergeten. Hij speelde na zijn profcarrière bij Zwart Wit’28. Nog een leuke anekdote: vriendschappelijke wedstrijd Noordwijk-AFC op de Duinwetering. Staat er een echt  Amsterdams wijfie langs de kant en die brult: hee scheids, fluiten kan je niet, maar je hebt wel mooie benen……….. En dat in een Amsterdams accent. In 1997 werd ik vaste assistent-scheidsrechter. Diverse derby’s  Katwijk-Quick Boys, FC Lisse – Noordwijk, Katwijk-Rijnsburgse Boys mogen vlaggen. Ook wedstrijden bij Spakenburg en IJsselmeervogels zullen me altijd bijblijven.. Toen stonden er nog ruim 4000 toeschouwers langs de lijn. Dat is in de loop der jaren beduidend minder geworden.

TER LEEDE  Ik heb bewondering, waardering en respect voor de vele vrijwilligers binnen Ter Leede. Nu zitten de meeste leden en supporters noodgedwongen  thuis . Zelf hebben we een clubje “Rondom de 16” met Paul Kruik en Dick van Leeuwen (en heel soms Maup Spaargaren), die zoveel mogelijk de thuiswedstrijden van ons 1e elftal  probeert te bezoeken. Helaas….. een zaterdag zonder voetbal is geen weekend heb ik altijd gezegd. Nu werk ik niet meer, maar er zijn talloze sporters en supporters die de wekelijkse gang naar het sportpark missen na een weekje werken. Als buitenstaander wil ik Peter Kales danken voor zijn grote financiële inbreng gedurende vele jaren. Mede dank zij hem, maar ook de andere sponsoren zijn we wel beland in de 3e divisie, slechts 3 divisies onder bijvoorbeeld Ajax, PSV en Feijenoord. Ik wil de damesafdeling complimenteren met hun werk in de laatste weken. Ze hebben aardig wat speelsters binnen kunnen hengelen, waardoor ik hoop dat ze volgend seizoen weer om de bovenste plaats mee gaan doen. Zonder iemand tekort te willen doen wil ik toch Arjan Timmers noemen. Door zijn enorme  enthousiasme en drive doen de dames juist dat stapje extra. Ik vind het heel jammer dat hij de jeugd verliet, maar gelukkig is hij behouden voor Ter Leede. LAAT HEM NOOIT GAAN. Vorig jaar verliet Koen van der Vlugt als trainer onze vereniging. Jammer, want in mijn ogen is dit een topper, waar we later nog veel van gaan horen.  En wat gaat ons komend seizoen brengen? Ter Leede 1 speelt haar thuiswedstrijden om 15.00 uur i.p.v. 14.30. Dit komt omdat het nieuw opgerichte team Ter Leede onder 23 haar thuiswedstrijden niet voor 12.00 uur mag spelen. Voor degenen die het nog niet weten: Ter Leede tot 23 vervangt Ter Leede 2 en speelt o.a. tegen Katwijk.. Wat betreft de nieuwe indeling;  het verzoek van ONS Sneek om een  klasse lager te mogen uitkomen is ingewilligd, Jong Almere stopt er mee, maar daarentegen verwelkomen we de nieuwkomers Sportlust’46, ACV en Staphorst. Een afdeling met 18 teams.

Waar maak ik mij druk om?  Laten we met zijn allen proberen gezond te blijven en hopen dat de sponsoren, Sassenheimse middenstand en bedrijven overleven met behoud van personeel. Hulde voor onze politici die niet de gemakkelijkste taak hadden de afgelopen 3 maanden en natuurlijk onze mensen in de zorg. Respect en waardering voor hun inzet.

Toekomst Melvin van Steijn postte onlangs op Facebook het volgende: Wat als…… Ter Leede en Teylingen samen zouden gaan als club….. Meer dan 100 reacties volgden, 88% van de mensen die reageerden waren voorstander. Velen gaven het niet doorgaan van de fusie B&W de schuld toen men naar het nieuwe sportpark verhuisde. Ook gaf men de schuld aan Ter Leede die eerst niet wilde en in een later stadium wel wilde fuseren. Het leuke was dat ook voetballers die nu elders voetballen in de regio allen voorstander  waren van een fusie. JONGENS UIT TEYLINGEN IN 1 SELECTIE. Toon Zwetsloot, Mark de Kruys, Rajko Acomovic en vele andere spelers die momenteel bij buurtverenigingen als Warmunda en Teylingen spelen waren allemaal enthousiast.” DOEN DOEN DOEN “zeiden ze in koor. En er hoeft niet eens betaald te worden………. Ook meldde de 1e sponsor zich als dit zou gebeuren. Wie neemt het voortouw????  Ruim 40 jaren geleden ging ik met de bus mee naar de halve finale van Teylingen (ik meen tegen Papendrecht) in de KNVB beker. Ook werden in de beginjaren ‘80 gezamenlijke spel -en filmavonden georganiseerd door beide jeugdcommissies. (Rene van der Krogt ….. weet je nog wel)

 

Ik geef de pen aan….  Ik was zeer verrast toen Jeroen Kruik mij belde of ik de pen wilde accepteren.  Vele namen zijn mij afgelopen week te binnen geschoten. Een voetballer van Ter Leede 5, een van de vrijwilligers die altijd rondom ons sportpark aan het klussen is, iemand van onze buurvereniging Teylingen, een scheidsrechter, een ouder van een jeugdlid, een sponsor en ga zo maar door. Uiteindelijk heb ik gekozen voor Jeroen van Oosterom. Hij is o.a. beheerder van de reclameboarding en met anderen tracht hij sponsors binnen te halen.  En dat valt niet mee in deze tijd. Nu is men nog op zoek naar een shirtsponsor. Een mooie gelegenheid voor Jeroen om zich “zelf” te verkopen.

HET GA JULLIE GOED  EN TOT ZIENS OP ONS SPORTPARK en oja ……. Vergeet de acties niet van Ter Leede in coronatijd die op de Ter Leede site vermeld staan. Steun onze mooie club !!!!!!!!

Rob de Graaf