IN MEMORIAM JAN KEUNING

Afgelopen zaterdag werden we opgeschrikt door het onverwachte overlijden van onze Jan Keuning. Ik heb hiervan zaterdag kort melding gemaakt op de site van Ter Leede. Het bleef toen bij een kort berichtje omdat ik werkelijk niet wist wat ik op dat moment moest zeggen. De reacties op de site en facebook waren overweldigend en indrukwekkend. Met het overlijden van Jan is Ter Leede zijn grootste fan verloren. Jan was Ter Leede!

Jan zijn leven stond helemaal in teken van Ter Leede, als klein jongetje liep hij op zondagochtend heen en weer voor de woning van Wim van Ginhoven. Aanbellen durfde hij toen nog niet, maar hij was nieuwsgiering naar de wedstijd van Ter Leede op de voorgaande zaterdag. Als Wim hem dan naar binnen haalde, hing Jan aan de lippen van Wim en wilde hij werkelijk alles weten over de wedstrijd. Later speelde Jan zelf zijn wedstrijden in het eerste van Ter Leede en kon hij anderen alles vertellen over zijn wedstrijd. Na zijn actieve voetbalcarrière bleef Jan aan de club verbonden als begeleider van verschillende teams en uiteindelijk werd hij de beste begeleider die ons eerste team gehad heeft. Jan wist werkelijk alles over alle wedstrijden van Ter Leede 1 en hij was het cement tussen de stenen in de selectie. Bevlogen, attent, belangstellend en het roodgele Ter Leede op de goede plaats. Er kon niets gebeuren in de privé situatie van iemand of Jan wist het en reageerde daar op een geweldige manier op. Ook voor de selectie als geheel was Jan belangrijk, hij organiseerde van alles, waaronder jarenlang de fameuze sinterklaasavond voor de selectie.

Na de wedstrijden van Ter Leede 1 had Jan zijn vaste plaats aan de bar, met een witbiertje analyseerde Jan de wedstrijd, noemde alle details van de wedstrijd en genoot met volle teugen van de mensen om hem heen. Als er dan iets over een wedstrijd van Ter Leede uit het verre verleden gevraagd werd, wist Jan werkelijk altijd het antwoord, het wedstrijdverloop, wie er gescoord had, in welke minuut en de uitslag. Jan was onze Wikipedia.

In 2009 werd hem door de Algemene Ledenvergadering de Gouden Speld toegekend. Onze voorzitter Jan Schoen overhandigde de verraste en geëmotioneerde Jan deze meer dan terechte onderscheiding.  In zijn toespraak zei Jan schoen toen het volgende

“Jan Keuning is al ruim 50 jaar lid, oud-speler van Ter Leede 1 en kent de club als geen ander door-en-door en is niet alleen als het op de (historische voetbal-) feiten aankomt een vraagbaak voor velen, Jan is bovenal het sociale gezicht van Ter Leede in zijn werk voor en binnen de selectie. Een bijzonder aimabel mens, die voor anderen altijd klaar staat. Lief en Leed worden door Jan altijd perfect nagelopen.”

Treffender en mooier kan ik het nu ook niet omschrijven.

Omdat veel mensen binnen de vereniging hun eigen verhaal over Jan hebben, is er op de site van Ter Leede een condoleanceregister geopend (Condoleance.nl). Hier heeft iedereen de gelegenheid om zijn of haar verhaal te doen. We zullen dit dan in een mooi document aan de familie van Jan geven. Ik nodig hierbij iedereen van harte uit om hiervan gebruik te maken.

Aanstaande donderdag is er gelegenheid tot afscheid nemen van Jan, op verzoek van de familie is dit in de kantine van Ter Leede, vanaf 19.00 uur. Jan zou dit niet anders gewild hebben.

Namens het bestuur

Kees de Lange, voorzitter.