Iva en Lisa: Ter Leede JO15-1 als springplank naar de Vrouwenselectie

In de jeugd van Ter Leede beleef je ontzettend veel plezier en speel je bovendien op een mooi uitdagend niveau. De jeugdopleiding kent enthousiaste en kwalitatieve jeugdtrainers en biedt talentvolle speelsters de mogelijkheid om zich op een zo hoog mogelijk niveau te kunnen ontwikkelen en vooral ook plezier hebben in het voetbalspel. Een mooi traject om je klaar de stomen voor de stap naar de Vrouwenselectie van Ter Leede.

Hierover gingen wij in gesprek met Iva van Duuren en Lisa van Dooren. Beide meiden zijn pas 15 jaar oud en hebben als jong talent hun eerste seizoen in de vrouwenselectie van Ter Leede er op zitten. We kijken met Lisa en Iva terug op hun tijd in de jongste jeugd bij een andere club, hun besluit om de stap naar de jeugd van Ter Leede te maken om vervolgens vanuit de JO15-1 door te stromen naar de Vrouwenselectie.

Vertel eens wat mooie en/of minder mooie herinneringen uit jullie tijd in de jeugd bij respectievelijk Hillegom en DoCoS? Hoe oud waren jullie toen je begon met voetballen en heb je altijd tussen de jongens gespeeld?
Lisa:
“Toen ik 6 jaar oud was begon ik met voetballen bij SV Hillegom. Ik begon bij de jongens in de F7, omdat ze nog geen meisjesteams hadden. Later kwam ik hoger te voetballen in de selectie. Tot JO15-1 heb ik bij de jongens gespeeld. Een leuke herinnering die mij is bijgebleven is dat ik in de JO12-1 kampioen ben geworden, dit zal ik nooit meer vergeten”. Een mindere mooie herinnering is dat wij het kampioenschap in de JO14-1 hebben laten liggen en dat ik in de jongens in de JO15-1 moest verlaten waar ik sinds de F al mee samen voetbal.

Lisa in haar tijd bij SV Hillegom

Iva: “Ik was geloof ik 6 jaar toen ik begon met voetbal, dit bij de club DoCos. Ik ben hier begonnen in de mini F en vanuit daar ben ik doorgestoomd naar de F. Toen ik in de E selectie kwam, speelde ik nog maar met drie andere meisje in de selectie. Vanuit de E stroomde ik door naar de D1. Hier was ik het enige meisje met allemaal jongens die vrijwel allemaal 1 jaar ouder waren dan ik! De eerste paar weken kreeg ik amper de bal en moest ik mijzelf bewijzen. Dit vond ik heel lastig. Maar mijn trainer zette mij toen in de basis en was ik al snel “one of the guys”. Ik voelde mij daarna heel erg thuis tussen deze jongens en wij werden dat jaar ook kampioen. In de C1 kwam ik als eerste jaars weer als enige meisje bij deze jongens en dit voelde voor mij weer thuiskomen. Tijdens het spelen in de C1 speelde ik ook in nationaal onder de 14 bij de KNVB. Dit was voor mij dus een druk jaar maar was ook heel leerzaam. Mijn laatste jaar bij DoCos was achteraf gezien ook mijn mooiste jaar bij DoCos. “

Iva in haar tijd bij DoCoS

Wat deed je besluiten om de stap naar de JO15-1 van Ter Leede te maken?
Lisa: “De stap naar de JO15-1 van ter Leede vond ik een erg lastige beslissing, omdat je de jongens niet kent en ook niet op/met hun bent ingespeeld. Toch had ik besloten om ervoor een halfjaartje heen te gaan, zodat als ik 15 jaar ben direct kon aansluiten bij de dames selectie. (Je moest 15 zijn om bij de damesselectie te mogen spelen). Bij de jongens heb ik een leuke tijd gehad en ze hadden mij goed betrokken in het team”.
Iva: “Ik speelde bij DoCos in de C1 eerste klasse en mijn doel was en is altijd om zo hoog mogelijk te spelen. Bij de KNVB zat ik bij Rosa van Gool in het team en hierdoor kwam ik in aanraking met Ter Leede. Zo heb ik uiteindelijk ook de stap gemaakt naar Ter Leede. Ik ging hoofdklasse spelen bij de jongens en dit was voor mij weer een nieuwe uitdaging. “

Hoe kijken jullie terug op jullie eerste seizoen in de vrouwenselectie van Ter Leede?
Iva: “Leuk, gezellig, leerzaam en heel anders dan dat ik gewend was! Met meiden deel je toch hele andere dingen dan dat je met jongens deelt. Vooral in de kleedkamer is het heel anders. Je kleed je gezamenlijk om en je viert daar ook samen de overwinning na de wedstrijd en worden er over meiden dingen gepraat. “
Lisa: “Dit eerste seizoen is mij goed bevallen. Ik werd gelijk betrokken in de groep en dat gaf mijn een fijn gevoel. Het was wel wennen aan het begin, maar al snel ging het goed. Ik heb dit halfjaar al veel geleerd en voetballend ben ik vooruitgegaan. Nooitgedacht dat ik binnen een paar maanden al mee mocht op de bank bij Vrouwen 1 en zelfs minuten mocht maken.

Lisa in actie tegen de beloften van AJAX

Kan je proberen te beschrijven welke verschillen je merkt tussen het spelen in de JO15-1 en de vrouwenselectie?
Lisa: “De verschillen zijn natuurlijk groot, bij de dames is het allemaal een stuk serieuzer. De kwaliteiten en de snelheid met de bal ligt op veel hogere tempo. De dames hebben meer ervaring, hierbij speelt leeftijd natuurlijk ook een rol, zo speel je met jongens van 15 jaar en zo speel je met dames van 20 en 30 jaar.
Iva: “Ik speel nu met vrouwen en tegen vrouwen. Het spelen in een jongens team is eigenlijk niet te vergelijken met vrouwenvoetbal. Fysiek is het spelletje heel anders maar ook mentaal. Conditioneel veranderd er ook veel. Bij de vrouwen speel je natuurlijk 90 minuten in plaats van de 70 minuten die je bij de jongens speelt. Een groot verschil is ook de verschillende leeftijden binnen de vrouwenselectie. Bij de jongens speelde ik met mijn eigen leeftijdsnoten en in de vrouwenselectie is de leeftijd variërend van 15 tot ergens in de 20. Van hun ervaring leer ik vooral heel veel. Wat ook wennen was, is dat je binnen de vrouwenselectie de ene week in het ene team speelt en de andere week in het andere.”

Iva in actie tegen RVVH

Wat verwachten jullie van het komende seizoen nu er zo’n abrupt einde is gekomen aan het huidige seizoen?
Lisa: “Erg jammer dat het seizoen zo moet eindigen. Ik verwacht dit jaar een leerzaam en gezellig seizoen. Nieuwe trainer en nieuwe speelsters, dus weer nieuwe ervaringen opdoen.
Iva: “Ik verwacht dat komend seizoen gewoon een heel leuk en leerzaam voetbalseizoen gaat worden. Het wordt een seizoen met veel nieuwe gezichten.”

Hoe ziet jullie leventje er nu buiten het voetbal uit?
Iva: “Ik zit nog op school, op het Leonardo College op 4 havo. Ik ben hier buiten voetbal best veel mee bezig. Verder spreek ik vooral lekker af met vrienden!
Lisa: “Buiten het voetbal om doe ik de middelbare school. Ik zit in het derde leerjaar van de mavo. Naast school en voetbal ben ik veel met vriendinnen en familie.

Wat zijn jullie plannen voor de toekomst?
Lisa: “Ik wil graag mijn diploma halen van de mavo en dan doorstromen naar de havo en natuurlijk wil ik mij meer ontwikkelen met voetballen.
Iva: “Wat ik na mijn havo wil doen weet ik nog niet precies, maar gelukkig heb ik nog een jaartje om daar over na te denken! “

Hebben jullie nog bepaalde rituelen voor een wedstrijd?
Iva: “Op een of andere manier heb ik altijd wel een gat in mijn sleeve van mijn scheenbeschermer. De sleeve met het gat moet ik altijd links dragen, dit geldt ook voor een gat in mijn voetbalsok!”

 

 

Iva en Lisa geven het volgende interview graag door aan Justine, Lieke, Romy en Susanne.
Zij maken alle vier al jaren deel uit van de Vrouwenselectie van Ter Leede en hebben via Vrouwen 2 de stap naar de basis in Vrouwen 1 weten te maken.