Jeugdtrainer worden?

Beste jeugdspeler en -speelster. Speel jij komend seizoen in de O15 of hoger? Dan willen wij jou wat vragen: Jij loopt als speler inmiddels al weer heel wat jaartjes mee binnen de jeugdopleiding van Ter Leede. Ter Leede probeert altijd om het voetbalplezier voorop te laten staan en iedereen de kans te bieden zich te ontwikkelen. We hopen dat jij dat ook zo ervaren hebt. Toch denken wij dat we nog beter kunnen. Wij willen graag met nog meer mensen met voetbal bezig zijn, met nog meer plezier, met nog betere training en met nog meer kansen voor iedereen om uiteindelijk in een mooi senioren team te komen. Dat willen we onder andere bereiken door meer jeugdspelers de kans te geven om onder goede begeleiding stapje voor stapje te ervaren hoe het is om zelf trainen te geven. Wij hopen dat jij hier interesse in hebt. Klopt dat?

Wat gaan we doen? Wij gaan je ten eerste uitnodigen voor een bijeenkomst op 19 augustus om 20.30 in de kantine van Ter Leede. Tijdens die bijeenkomst gaan we onze plannen verder met jullie delen. Maar hier willen we alvast een indruk geven.

Wij willen aan de slag met spelers (en uiteraard ook speelsters) vanaf 15 jaar die interesse hebben om te helpen met trainingen geven. Wij gaan zorgen dat je niet in het diepe gegooid wordt maar onder begeleiding van hoofdtrainers je eerste stappen kunt zetten als trainer. Want daar komt nogal wat bij kijken. Al wel eens nagedacht over welke voetbalonderdelen je wilt oefenen? En welke vormen daar dan bij zouden aansluiten? Welk materiaal je daar goed bij kunt gebruiken? Hoe je omgaat met verschillen in en tussen teams? Noem maar op. De hoofdtrainers hebben daar al jaren ervaring mee.

Wij hopen dat je minstens één keer, maar liefst twee keer per week kunt helpen bij de trainingen. De hoofdtrainer zal de trainingen waar je bij wordt betrokken uitzetten. Hij/zij gaat je helpen met de uitvoering van de trainingen en zal ook helpen als er iets niet lukt. Alles doe je in samenwerking met de hoofdtrainer. Maar natuurlijk, zodra jij zelf een leuke oefening kent of een leuk plan hebt voor de trainingen kan je die altijd bespreken met de hoofdtrainer! Je krijgt een vrije rol waarin alles kan in samenspraak.

Wij gaan het seizoen in periodes van 6 weken opdelen. In zo’n periode krijgt één thema extra aandacht tijdens de trainingen. Denk aan schijnbewegingen, schieten of druk zetten. We starten elke periode met een bijeenkomst voor alle pupillentrainers. Tijdens die bijeenkomst zullen we het thema voor de volgende periode met jullie bespreken. Na die zes weken training geven komen we weer bij elkaar, gaan we evalueren en aan de slag met de volgende periode. Deze manier van samenwerken zorgt ervoor dat je houvast krijgt bij het trainen en dat jij je als trainer kan ontwikkelen.

Verder gaan we een trainerscursus van 3 avonden geven. De cursus wordt gegeven door mensen die al honderden uren trainingen gegeven hebben. Je zult merken dat de cursus je een basis geeft die je elke training weer kunt gebruiken.

We snappen dat je het al best druk hebt. School, zelf voetballen, misschien ook nog een baantje. Wij streven ernaar om de trainingsdagen/uren zo veel mogelijk aan te laten sluiten op je eigen trainingsdagen en uren. Zodat je niet een extra dag naar de club hoeft te gaan en niet urenlang hoeft te wachten na je training.

Ten slotte: Voetbal is een hobby. Trainen geven moet dat ook zijn. Je doet het als je het leuk vindt om met kinderen om te gaan en omdat je graag iets goeds doet voor de club. Maar het gaat je wel wat uurtjes kosten en daarvoor we willen je graag een kleine vergoeding geven.

Als je interesse hebt om maandag 19 augustus te komen hoor we dat graag.

Nino Hoogervorst, Technisch coördinator onderbouw, ninohoogervorst@terleede.nl
Frans Verschoor, Technisch coördinator jeugd, fransverschoor@terleede.nl