JO10-1: Katwijk moet het hoofd diep buigen in de tweede helft

Zaterdag 28 September, Burendag. Een dag waarop men een gezellig samenzijn met de buurt organiseert en het glas heft met de buurman/-vrouw. Het plan vandaag was dan ook om onze ‘buren’ uit Katwijk warmpjes te onthalen.

De wedstrijd was gepland om half 10, maar Tako dacht daar anders over. Hij deed eerst mee met het team van JO10-2, die al om half negen waren begonnen. Onder luide aanmoedigingen van de rest van onze spelertjes gaven zij het goede voorbeeld door ruim te winnen van hun tegenstander. Tot nu toe was het wonderbaarlijk genoeg droog gebleven, in tegenspraak met de weersverwachtingen en het regen- en stormgeweld van de voorgaande dag. Wat een geluk weer voor de jongens van JO10-1, die nu het veld betraden, maar ook voor de ouders die in weer en wind hun kroost komen aanmoedigen.

Iets later dan gepland floot de vader van Sven voor de aftrap. De jongens hadden, zoals gebruikelijk, vooraf een paar (niet teveel!) opdrachten meegekregen van de coach: veel druk zetten op de bal, vrij lopen bij balbezit en het veld ‘klein’ maken bij balverlies.  In lijn met de laatste wedstrijden startten de jongens weer voortvarend, maar ze waren helaas wel wat ongelukkig in de afronding. Oude voetbalwetten schrijven voor, dat indien je niet scoort en wel kansen creëert, je een tegendoelpunt incasseert.

Dat gebeurde dus ook. Ter Leede kwam met 0-1 achter. Onze pupillen gingen echter voortvarend op zoek naar hun eerste treffer. Die liet niet lang op zich wachten. Tim maakte middels een hard schot op de paal gelijk, via de keeper rolde de bal tergend langzaam over de doellijn. De tweede spits van Ter Leede, Sven, deed zijn goede voorbeeld volgen en scoorde daarna twee keer. Bij het eerste kwart was de tussenstand 3-2.

Katwijk bleef toch ook stiekeme kansjes creëren en liet zich in de eerste helft zeker niet van de mat spelen. Ze maakten zelfs nog de gelijkmaker, voordat Tim en Sven beiden nog een keer scoorden. Ter Leede had ook een paar uitstekende reddingen van Pepijn nodig om deze voorsprong vast te houden. Bij rust was het 5-3 en het was wel duidelijk dat onze beide spitsen goed op scherp stonden.

Tijd om te evalueren, waren de opdrachten goed meegenomen in de wedstrijd? Jazeker! Er werd alles gedaan om de bal weer snel te heroveren. De spitsen lieten zich meestal prima terugvallen bij een aanval van de tegenstander en de achterhoede sloot goed aan om aanval te ondersteunen. Maar vooral het samenspel van het hele team was een lust voor het oog van de toeschouwer. Steeds minder werd er gelopen met de bal en steeds meer zagen we hele fijne passjes.

Pepijn verliet het doel en Thijmen ging keepen. Tweede helft. Deze begon wat vlak. Niet spetterend, ook niet slecht. Beide teams scoorden 1 keer voordat de laatste kwart van de wedstrijd aanbrak. Wat er in dit laatste stukje van de wedstrijd gebeurde is niet meer te reconstrueren. Het ging allemaal zo snel! Ter Leede bleef maar druk zetten op de bal en kansen afmaken. Bram scoorde, Daniel ook en Tim scoorde zelfs nog drie keer.

Het mooie is… het hele team bleef voetballen. In veel van dit soort wedstrijden wil een ieder zelf scoren. Maar niet in deze wedstrijd. Ballen werden veroverd op het middenveld en in de verdediging, om deze daarna keurig in te spelen bij een teamgenoot die er beter voorstond om een doelpunt te maken. Klasse mannen! Katwijk boog het hoofd en hun coach piepte dat er wel afgefloten mocht worden. De scheids gaf hier gehoor aan. Eindstand: 11-4.

Met de donkere wolken dreigend aan de lucht werden snel nog even teamfoto’s gemaakt, voordat de jongens heel tevreden konden gaan douchen.