Nieuwjaarsreceptie: toespraak voorzitter

Beste Ter Leede vrienden

Hartelijk welkom op onze traditionele nieuwjaarsreceptie, met een speciaal welkom aan de vertegenwoordiging van onze goede buur Teylingen en de vertegenwoordiging van de Exploitatiestichting Roodemolen. Wij kijken weer terug op een goede samenwerking dit jaar! Daarnaast natuurlijk een bijzonder welkom aan onze goudenspelddragers.

Wij staan op de grens van twee jaartallen. Daarmee is dit een goed moment om terug te blikken en vooruit te kijken. Terugkijkend gaan de eerste gedachten uit naar de overledenen, zij die op welke wijze dan ook iets voor onze club hebben betekend. Wij schonken hier al aandacht aan op onze Algemene Ledenvergadering maar ik vind het ook passend om hier hun namen te noemen: Sylvia Nooy, Stan Verlinden, Bert Hazenoot, Moeder van der Ploeg, Aad Dannys en Paul Brouwer. Het blijft mooi om de kracht en waarde van de club juist in deze gebeurtenissen te ervaren. Voetbal verbind ons, maar is op dat moment even niet het belangrijkste.

In deze terugblik neemt voetbal natuurlijk wel een belangrijke plek in. Laten we beginnen bij het prestatieve deel van onze heren. Daarmee kunnen we direct terugzien op een prachtig jaar. Ons derde elftal werd kampioen. Dit is een team waar gezelligheid en prestaties hand in hand tot dit mooie resultaat hebben geleid. Een kampioenschap spreekt voor zich. Echter soms volgt er op een uitstekende prestatie geen kampioenschap maar is het wel kampioenschap waardig. Dit gaat op voor zowel ons tweede als voor ons vlaggenschip. Met een heel jonge groep speelde ons tweede team een prachtig seizoen in de hoogste klasse voor reserveteams. En natuurlijk past deze stelling ook bij ons eerste elftal. Zij werden net geen kampioen. Daarna wisten zij met enorme veerkracht toch de volle nacompetitie te spelen, om pas in de laatste minuten te capituleren. Dit geeft een sportman uiteraard een dubbel gevoel. Maar gezien de zware concurrentie op sportief en financieel gebied past hier toch vooral bewondering. En dat dit geen toeval is bewijst de huidige plek op de ranglijst. Een uitstekende technische staf, gefaciliteerd door een ervaren en kundig bestuur, weet keer op keer het uiterste uit de spelersgroep te halen. Wij kijken uit naar een hopelijk nog lang spannende tweede helft van het seizoen!

Met de terugblik op de vrouwentak van de vereniging begin ik graag met het derde team. Ook dit jaar weer speelde zij in de top van hun klasse. Wat ik mooi vind is de toewijding die ik zie in de trainingsopkomst en het plezier die al jaren bij deze groep past. Het tweede team kende een lastig jaar. Een jaar van heel vaak “net niet”. Uiteindelijk wisten zij zich in de nacompetitie gemakkelijk te handhaven. Zij spelen het op een na hoogste niveau en daarmee voornamelijk tegen eerste elftallen. Inmiddels staan zij op een mooie zesde plaats en dat ziet er dus goed uit. Dan was er natuurlijk het fantastische kampioenschap van ons eerste vrouwenteam. Zij lieten zich het hele seizoen zien aan de top van het amateurvoetbal met de titel als prachtige bekroning. Voor de 8e keer in de historie werd onze club landskampioen en zij bevestigde daarmee dat wij nog steeds een sportief bolwerk zijn in het vrouwenvoetbal. De ontwikkelingen in het vrouwenvoetbal zijn stormachtig en samen met onze nieuwe vrouwenvoorzitster gaan wij de strijd aan om Ter Leede daar te houden waar het hoort.

Uiteraard laten we ook het licht schijnen op onze jeugd en daarmee op de toekomst. Sportief gezien een zeer goed jaar met kampioenschappen voor JO9-5 (al in maart kampioen!), JO11-5, JO11-1, JO17-3 en JO15-1. Daarnaast mag ook de prestatie van de JO19-1 niet onvermeld blijven. Voor het eerst een Ter Leede team in een landelijke competitie en zich daarin makkelijk handhavend.. en dat is mooi! Ik vertelde het al vaker, wij hebben binnen onze club een combinatie waarin wij ons echt weten te onderscheiden. Wij hebben het vermogen om binnen onze mogelijkheden voor een zo goed mogelijk resultaat te gaan, zonder daarbij de kenmerkende gezelligheid te verliezen. Wij faciliteren dit bijvoorbeeld door onze jeugd elke week minimaal twee trainingsmomenten aan te bieden. Dit gaat over beter worden als speler. Maar daarnaast organiseren wij ook een veelvoud aan activiteiten om de verbinding en gezelligheid gestalte te geven. Iets wat uiteraard net zo belangrijk is! Inmiddels gebeurt dit onder leiding van een nieuwe jeugdvoorzitter. Wij bouwden de laatste jaren aan een gedegen bestuurlijke en organisatorische fundering rond het jeugdvoetbal en wisten hier grote stappen in te zetten. Een prima situatie om verder door te ontwikkelen in een omgeving waar het soms ook lastig werken is door de veelal hoge verwachtingen rond teams en kinderen. Ik zie gelukkig heel veel energie om deze uitdagingen aan te gaan!

Uiteraard ook de blik op de vrijwilligersmachine, want zo mogen we deze onderhand wel noemen met ruim 300 in getal. Hier over denkend heb ik bijna geen woorden om de kracht en inzet van al deze mensen over tafel te krijgen. Aan de andere kant is het ook vrij simpel…als iedereen vandaag stopt is er morgen geen club meer. Beter kan het wat mij betreft niet verwoord worden. Naast de optelsom van alle praktische zaken die worden opgepakt heeft het nog een functie. Deze belangeloze inzet maakt dat wij een financieel gezonde club zijn zoals wij op de Algemene Ledenvergadering van afgelopen december weer hebben kunnen zien. En wellicht de belangrijkste, dit legioen levert een onmisbare bijdrage aan de club zoals wij die willen zijn. Hierin zijn de woorden “voor en door leden” en “verbinding” belangrijk. Hiermee creëren we een situatie met elkaar waarin iedereen zich thuis voelt. Ik zie dit heel goed terug bij belangrijke geledingen als scheidsrechters, sponsoren en de overige senioren. Het is goed om nog even over de schouder te kijken en zomaar een rijtje te benoemen wat wij met elkaar voor elkaar kregen in 2017:

 • Wij behaalden het ARAG certificaat, een gerenommeerde standaard dat iets zegt over onze benadering van scheidsrechters en fair play
 • Wij namen in gezamenlijke inspanning met onze goede buur Teylingen 4 nieuwe kleedkamers in gebruik
 • Wij installeerden een elektronisch sleutelsysteem
 • De club maakte kennis met een fantastisch georganiseerde en gezellige winterveiling
 • 27 buitenlandse clubs bezochten ons sportpark om deel te nemen aan ons Eastern Open tournooi
 • De vrouwen tekenden een samenwerkingscontract met Ajax
 • Wij verwelkomde Radio 538 disco, om met hen een mooi feest te bouwen
 • Jaap Schaap werd in april Radio 538 clubheld, als gevolg van de vele TL stemmen
 • Uit de gezochte verbinding met Vluchtelingenwerk en Welzijn Teylingen wisten wij vrijwilligerswerk te organiseren voor een Syrische en Eritrese vluchteling
 • Jolanda Remmelzwaal en Michiel Rambat traden toe tot ons bestuur als voorzitster vrouwen en voorzitter jeugd. Alain Drost maakte plaats voor Michiel en bekleed inmiddels de nieuwe stoel “commerciële zaken”.
 • Wij startte een nieuwe vrijwilligers commissie om meer richting te geven rond werving en behoud van vrijwilligers
 • Wij zijn begonnen met een meisjesvoetbalschool op vrijdagavond
 • Door inspanning van velen groeide onze club weer in ledenaantal
 • Samen met Teylingen brachten we een gezamenlijk meidenteam in competitie

Dit kalenderjaar kenden wij 26 grote evenementen…dat maakt dat ik onmogelijk volledig kan zijn en ik overdrijf niet als ik nog wel even door kan gaan. Een enorme prestatie en compliment aan al onze vrijwilligers die dit allemaal hebben mogelijk gemaakt! Hierin mag de belangrijke rol van de supportersvereniging en de kantinecommissie niet onbenoemd blijven.

Voor het bestuur werd eind 2017 echt een “oud en nieuw”. Na twee jaar koersen op de uitkomsten van ons ledenbelevingsonderzoek namen we hier afscheid van. De aandachtspunten die hier uit kwamen zijn inmiddels aantoonbaar ingebed in de club. In een heel goede en vooral gezellige sessie bepaalden wij koers voor de komende twee jaar en presenteerden dit op hoofdlijnen op de Algemene Ledenvergadering. Het voert te ver om dit hier inhoudelijk toe te lichten maar wij komen er snel nog op terug.

Afsluitend wil ik graag terug komen op een stelling die onze Koning deed in zijn kersttoespraak. Hij stelde dat de plaatsen waar uiteenlopende mensen elkaar van oudsher tegenkomen de verbindende functie verliezen. En hij noemde hierbij onder andere de sportclub als voorbeeld. Ik vind oprecht dat wij tegen deze maatschappelijke ontwikkeling in roeien. Het is aantoonbaar dat wij een plek zijn waar een grote diversiteit van mensen zich welkom voelen en thuis zijn. Dit is de uitkomst van hetgeen wat wij willen zijn en iets om onvoorstelbaar trots op te zijn!

Namens ons bestuur wens ik iedereen een heel gelukkig en vooral gezond 2018 toe.

Voorwaarts Ter Leede!