Nieuwjaarsrede van de voorzitter!

Op 1 januari 2019 was de nieuwjaarsreceptie in ons clubgebouw. De tekst van de rede van voorzitter Ronald Vonk treft u hieronder aan:

Beste Ter Leede Vrienden,

Een hartelijk welkom op onze traditionele nieuwjaarsreceptie. Ook traditioneel: een speciaal welkom aan onze goede buren van Teylingen en STV, en natuurlijk de vertegenwoordiging van de Exploitatiestichting Roodemolen. Wij kunnen weer terugkijken op een jaar waarin wij uitstekend samenwerkten!

Wij staan op de rand van oud en nieuw. Een moment van bezinning en terugkijken, waarbij de eerste gedachten uitgaan naar de overledenen. Zij die op welke wijze dan ook verbonden waren met onze club. Er vond reeds een moment van stilte plaats op onze Algemene Ledenvergadering, maar ook dit vind ik een juist moment om aandacht voor hen te vragen door het noemen van hun namen: Dick Krook, Henk de Bruin, Cees van Loon en Sandra Heemskerk. Het blijft een fijne constatering dat wij als club waardevol kunnen zijn voor de nabestaanden.

Op voetbalgebied was er veel goed nieuws te melden, beginnend met ons vlaggenschip. Ook dit jaar haalde wij wederom de nacompetitie en vinden wij ons op dit moment terug op een prachtige tweede plek in de zware hoofdklasse. Wat opvallend is, precies een jaar geleden meldde ik precies hetzelfde! De bewondering is er wat mij betreft niet minder om gezien de concurrentie op sportief en financieel gebied uit onze regio. Het tweede kende een prima seizoen, maar heeft het nu wat lastiger in de zeer uitdagende reserve-hoofdklasse. Het team bestaat uit een jonge en talentvolle groep, alle vertrouwen dat zij de benodigde punten gaan halen dit seizoen. Ons derde elftal vocht zich in de laatste wedstrijd van de nacompetitie veilig in een prachtig duel bij Rijnvogels. Ook nu is de hun positie op de ranglijst niet rooskleurig, maar met de veerkracht die dit team zo kenmerkt is er nog veel mogelijk! Dit prestatieve deel van de club staat stevig. Zoals bekend gaat voorzitter Peter Scheltus het stokje doorgeven, hij mag trots zijn op hetgeen hij achterlaat!

Na het kampioensjaar had ons eerste vrouwenteam het lastig. Het naderende stoppen van een aantal prominente speelsters en wat instabiliteit aan het trainersfront maakte het onrustig met een vijfde plek op de ranglijst tot gevolg. Inmiddels is er enorm hard gewerkt aan de organisatie en selectie. Op dit moment staat er rond de drie senioren teams een stevig kader. Wij waren nieuwsgierig hoe de nieuwe spelersgroep zich zou manifesteren. Met de huidige tweede plek en twee punten achter op de koploper mogen we constateren dat wij helemaal terug zijn in de top van het vrouwen amateurvoetbal. Bij het tweede team laat het afscheid van de ervaren speelsters zich voelen. Zij kenden een heel mooi en stabiel vorig seizoen maar kenden een heel moeilijk begin van de huidige competitie. Juist de laatste maand voor de winterstop wisten zij twee keer te winnen. De jonge meiden pikken het zeker op en dit geeft vertrouwen voor de toekomst. Het derde team mag even in de spotlights. Zij werden kampioen in 2018 en promoveerden daarmee! Ook in het veranderende landschap van het vrouwenvoetbal blijft het hard werken, maar zowel bestuurlijk als op het vlak van het technische kader staat er een mooi fundament om op verder te bouwen. Dit zal nodig zijn om de ontwikkelingen bij te kunnen benen.

Een belangrijk deel van onze club blijft uiteraard onze jeugd. Als club kennen wij een unieke kracht die ik dan ook jaarlijks benoem: wij hebben het vermogen om zo hoog mogelijk te spelen binnen de ons geboden mogelijkheden en dit te combineren met een hechte sociale cohesie en gezelligheid. Ik zie dit wekelijks op de velden, en met name in de ochtend. Natuurlijk gaat ook bij Ter Leede niet alles goed. Maar het spelplezier, het met elkaar winnen en verliezen, de betrokken mensen om de teams heen is elke zaterdag prachtig om te zien! Het mooie is dat het hier niet gaat over selectie of niet-selectie, het beeld is hetzelfde. Het is een enorme inspanning om alles op een juiste manier in banen te leiden, maar wij worden er jaar voor jaar een beetje beter in. Richting het nieuwe seizoen in 2019 wordt er nu al nagedacht over de juiste teamsamenstelling en de benodigde trainers. Wij beloven de jeugd ten alle tijden minimaal twee trainingen in de week. Dit is ambitieus en vraagt een enorme inspanning, maar we doen dit jaarlijks zichtbaar beter met als ambitie dit begin september rond te hebben. Natuurlijk gaat het uiteindelijk om voetbal maar alle activiteiten er naast geven ook heel veel energie. Zomaar wat zaken zonder volledig te zijn: wij namen deel aan meerdaagse toernooien: Eastern Open voor selectie, Autsterlitz voor niet selectie teams. Uiteraard organiseerden wij wederom de voetbalvakantieweek, het Fifa Playstation toernooi, het Pre-schoolvoetbaltoernooi, Sinterklaas en de slotdag. Het gaat natuurlijk om voetbal en het is dan ook mooi om de kampioenen hier te noemen: JO 9-1, JO9-2, MO-11 en JO15-4. Vermeldenswaardig is verder de promotie van de JO17-1 naar de hoofdklasse en de blijvende topprestaties van de JO19-1 in de landelijke vierde divisie. Een grote groep gekwalificeerde en enthousiaste mensen maakt dat we de uitdagingen die er traditioneel zijn goed het hoofd kunnen bieden, en we gestaag maar zeker vooruit gaan!

Een ode aan de vrijwilligers…ruim driehonderd inmiddels.. Ik probeer wel eens aan collega’s zonder achtergrond in het verenigingsleven uit te leggen wat dit leger met elkaar voor elkaar krijgt. Dit is eigenlijk onbegonnen werk. Hier zitten eigenlijk een aantal lagen in. Enerzijds is het heel operationeel. Er moeten dingen gebeuren en die zien we om ons heen: alles is schoon, de kleedkamers en velden zijn ingedeeld en er zijn scheidsrechters. De flexibele barploeg zorgt dat er altijd koffie is, al is het midden in de nacht. Het heeft ook een financieel aspect. Door alle vrijwillige inspanningen zijn wij, ondanks een negatief resultaat in 2018, een financieel zeer gezonde club. Maar wat ik echt bijzonder blijf vinden is dat dit belangeloos en vooral in de regel onzichtbaar gebeurt. Mensen die zich wegcijferen voor Rood Geel, zonder dat zij in de krant hoeven te komen. Vaak raakt dit, in de wetenschap dat wij hieruit ons bestaansrecht ontlenen.

Zomaar wat zaken van de laatste maanden waar dit toe leidt:

  • Wij realiseerden een nieuwe jeugdbestuurskamer, volledig gemaakt door vrijwilligers;
  • Wij rollen de VOG uit, om een zo veilig mogelijk sportklimaat te realiseren;
  • Wij zijn gestart met Walking Football, vanuit een mooie samenwerking met de KNVB en het Ouderenfonds;
  • Samen met vrijwilligers van Teylingen realiseerden wij nieuwe kuipstoeltjes op de tribune;
  • Verder werd Sassenheim gekozen tot topsportgemeente van Nederland door de prestaties van 4 teams. Met de heren- en vrouwenselectie was Ter Leede met twee teams vertegenwoordigd!

Terugkijkend en vooruitkijkend mogen wij ons gelukkig prijzen. Er vindt zoveel plaats waarbij we de positieve rol van de supportersvereniging, onze sponsoren maar bijvoorbeeld ook onze lagere seniorenteams moeten benoemen. Ik ben blij te kunnen melden dat wij voor het tweede jaar achter elkaar groeien in het aantal leden. Zo kregen wij er een heren seniorenteam bij dit seizoen. Aan de kant van de uitdagingen zullen wij moeten letten op kosten en inkomsten, zonder daarbij de gewenste kwaliteit op het gebied van voetbal en gastvrijheid te verliezen. Maar ik mag mij gelukkig prijzen met een ervaren en uitstekend bestuur, dit gaat lukken. 

Ik besefte mij ook in 2018 weer dat het natuurlijk vaak gaat over en om de bal. Daar zijn wij nu eenmaal van.. Maar juist de menselijke maat die onze club zo kenmerkt brengt het vertrouwen in de toekomst. Wij zijn een ongekend krachtig geheel.  Zo waren er allerlei spontane activiteiten rond de 75e verjaardag van Willem Buis. Ik zag de emotie en waarde van de gouden spelduitreiking aan Nanne, Jan en Marjan. En het was er vooral in de rol van jong en oud rond het overlijden van Sandra Heemskerk.

Op deze momenten tonen wij ons ware gezicht.

Op naar een prachtig jaar. Namens het bestuur een heel gelukkig en vooral gezond 2019.

Voorwaarts Ter Leede

Ronald Vonk