Nieuwjaarsrede van de voorzitter!

Beste Ter Leede vrienden

Hartelijk welkom op onze traditionele nieuwjaarsreceptie, met een speciaal welkom aan de vertegenwoordiging van onze goede buur Teylingen en de vertegenwoordiging van de Exploitatiestichting Roodemolen. Wij kenden weer een uitstekende samenwerking dit jaar waarin de eensgezindheid opvalt!

Wij staan op de scheiding van oud en nieuw. Een moment van terugblikken en vooruitkijken. Terugkijkend gaan de eerste gedachten uit naar de overledenen die op welke wijze dan ook verbonden waren met onze club. Traditioneel herdenken wij hen met een moment van stilte op de ALV, ik vind het goed om ook nu een moment van aandacht te vragen door het noemen van hun namen. Wij herdenken Truus Heruer, Cor Zeijerveld, Wout Roor, Kees Heyns, Jan van Nieuwkoop en Ed van Laarhoven. Rond dit verdriet kon onze club zich van een heel goede kant laten zien, en waardevol zijn voor de nabestaanden.
Op sportief gebied viel er veel goed nieuws te melden in 2016. Ons vlaggenschip herstelde zich na een moeilijke periode om uiteindelijk de doelstelling te halen en in het linker rijtje te eindigen. Het nieuwe seizoen gaat buitengewoon, wij zijn nog vertegenwoordigd in de beker en staan hoog op de ranglijst met 2 punten achterstand op de koploper…waar gaat dat eindigen. Een fantastische prestatie, afgezet tegen de jaarlijkse budgettaire uitdaging en de sportieve concurrentie in onze omgeving! Hiernaast promoveerde het tweede elftal en laat zich in de hoogste klasse zien als een swingende machine. De jonge spelersgroep klopt op de deur van het hoogste elftal en kijkt nadrukkelijk omhoog in de competitie. Ons derde speelde zich onder moeilijke omstandigheden veilig maar ook zij kijken na de toevoeging van veel jeugdspelers met nieuw elan richting de bovenste plek. Deze ontwikkelingen zijn geen toeval. Het prestatieve deel van de club staat al jaren als een huis met een stabiel bestuur en een heel gezellige en trouwe businessclub. Laten we dit vooral koesteren!
Een jaar geleden zaten wij met onze Ter Leede vrouwen in onrustig vaarwater. Inmiddels ben ik blij dat er veel positieve ontwikkelingen zijn te melden. Er is zowel bestuurlijke rust, alsmede stabiliteit aan het trainersfront. Wij maken slagen op het gebied van commercie, het uitvoeren van het technisch beleid en werving. Er waait een frisse wind. Op het veld werd het eerste team winterkampioen, een prachtige uitgangspositie voor de tweede seizoenshelft. Het tweede elftal heeft het moeilijk, maar herbergt voldoende talent om de weg omhoog weer te vinden, hier is alle vertrouwen in. Het derde team verdient ook positieve aandacht. Een groep meiden met een hoge trainingsopkomst en met een gedreven leiding. Met veel plezier het beste eruit halen, voetbal zoals dit bedoeld is.
Een ander krachtig deel van onze club is natuurlijk de jeugdafdeling. De structuurwijziging die in 2015 gestalte kreeg is in 2016 volledig ingebed. Dit maakt dat er volle aandacht kon worden gegeven aan de verbeterpunten voortkomend uit ons ledenbelevingsonderzoek. Wij zetten grote stappen vooruit op het gebied van communicatie en de beleving van verschil tussen selectie en niet selectie elftallen. Door de omvang en ook complexiteit van het jeugdvoetbal is dit een lange weg, gaat nog niet alles helemaal zoals wij het al zouden willen, maar is de vooruitgang zichtbaar. De eerlijkheid gebied ook te zeggen dat het bewandelen van deze weg soms wel eens moeilijk is, vandaar is een compliment voor de volharding en energie van het jeugdbestuur dan ook op zijn plek. Tussen de lijnen sprong het kampioenschap van de A1 het meest in het oog. Voor het eerst speelt er een jeugdteam in een landelijke competitie, en zijn de resultaten als debutant prima. Wij mochten daarnaast kampioenschappen begroeten van de E5 en de B4. Wat voor mij belangrijk is dat Ter Leede vooral een plek kan zijn waar eenvoudigweg plezier wordt beleefd. Plezier bij de ukken van Jaap, de meisjes B1 en het vriendenteam A3. Dit gebeurt natuurlijk op het veld, maar ook daarbuiten, gefaciliteerd in evenementen als het tentenkamp, de voetbalvakantieweek, sinterklaas, de slotdag en toernooien waar elk team aan mee kan doen. Een bruisend geheel, met de blik naar voren.
Uiteraard vraagt dit moment speciale aandacht voor onze vrijwilligers. Wij mogen ons prijzen met de hoeveelheid (meer dan 300) mensen die belangeloos iets doen voor onze club. Zoveel betrokkenen met specifieke kennis, kunde en motivatie. Wij spelen wedstrijden op een fantastisch onderhouden sportpark, kunnen op de gekste tijden koffie krijgen en het is altijd duidelijk wie waar speelt, en waar je kunt omkleden. Mede door deze belangeloze inzet zijn wij een financieel gezonde club. Wij doen dit binnen normen en waarden waar wij voor staan. En ik vind dat onze club iets unieks voor elkaar heeft: wij hebben het vermogen om voor resultaat te gaan binnen ieders mogelijkheden, en dit te verenigen met de kenmerkende gezelligheid. Zowel op het veld als bij ons vrijwilligerscorps. Zonder iemand te kort te willen doen wil ik toch het licht even laten schijnen op onze onderhoudsploeg. Een groep oudgediende, dagelijks aanwezig en opgesteld om onze accommodatie te onderhouden en te verbeteren. Zij hebben dit jaar onder moeilijke omstandigheden moeten werken. Er ontvielen vrienden en er moesten mensen om vaak vervelende redenen afhaken. Ondanks dat lukt het hen om dagelijks met goede moed ons clubhuis, de kleedkamers en velden er fantastisch uit te laten zien. Een prestatie van formaat!
Ik vertelde vorig jaar dat wij als bestuur graag werken vanuit een fundering waarbij het duidelijk is waar we van zijn, en waarom wij de dingen doen zoals wij ze doen. Wij ontwikkelden een visie passend bij onze club en geven betekenis aan woorden hieruit, zoals het woord “verbinding” en “voor en door leden”. Zo koersen wij met als doel een plek te creëren waar iedereen past. Dat gaat als voorbeeld over de belangrijke teams van de lagere senioren, sponsoren (waar we heel blij mee zijn!) en een veilige plek voor jeugd. Maar hoe ziet dit er dan uit? Wij staan op de scheiding van oud en nieuw, nog een keer een blik terug en daarna het vizier op het nieuwe jaar. Wat deden wij bijvoorbeeld in 2016, zonder volledig te zijn: In 2016
Werd er gestart met 7×7 voetbal
Werd er een geheel vernieuwde, en al snel goed functionerende, scheidsrechterscommissie geïnstalleerd
Werd er uitbreiding gevonden in de kantinecommissie, in de barbezetting, bij de gastvrouwen en het wedstrijdsecretariaat
Wisten we 33 jeugdteams te voorzien van 2 trainingsmomenten en begeleiding op zaterdag
Werd er gestart met de bouw van 4 kleedkamers
Installeerden wij een nieuw sleutelplan
Leidden we zelf 20 trainers op
Hielden we de eerste keer een professioneel geleid fifa playstation tournooi voor de jeugd
Organiseerden wij een internationaal paas toernooi, vooral gericht op de lagere jeugdteams

Vooruitkijkend naar 2017, wederom zonder volledig te zijn: In 2017

Organiseren wij een weer het internationaal paas toernooi Eastern Open West. Ik herhaal dit omdat wij inmiddels weten dat we al 29 buitenlandse teams tegemoet kunnen zien
Gaan wij een samenwerking aan met een organisatie die jongeren met afstand tot de arbeidsmarkt werkfit maakt op ons sportpark, met als gevolg hulp voor de onderhoudsploeg
Staan wij voor een samenwerkingsverband met Ajax Vrouwen
Starten we een meidenvoetbalschool
Organiseren een winterveilingfeest
Dit alles ligt in het verlengde van de woorden “verbinding” en “voor en door leden”.
En dit alles doen we met elkaar, zoals we hier staan. Belangeloos…en dit doen we naast het wekelijks draaiend houden van een voetbalvereniging. Natuurlijk gaat niet alles goed, maar veruit het meeste wel. Wij krijgen zaken voor elkaar waar een gemiddeld bedrijf jaloers op is en wat maakt dat we met trots en vertrouwen naar 2017 kunnen kijken.
Namens ons bestuur wens ik iedereen een heel gelukkig en vooral gezond nieuwjaar toe,
Voorwaarts Ter Leede!