Rode kaart Mark de Vries

Afgelopen zaterdag kreeg de keeper van heren 1, Mark de Vries, tijdens de uitwedstrijd tegen Hoek een rode kaart in verband met een racistische uitlating in de richting van een speler van Hoek.

Ed Zuidhoek, voorzitter van de stichting topvoetbal Ter Leede en ik, voorzitter van de v.v. Ter Leede hebben direct besloten om het voorval goed uit te zoeken en zo nodig passende maatregelen te nemen. Ter Leede is immers een club die zich distantieert van alles wat met racisme en (gender-) ongelijkheid te maken heeft. Gelijkheid voor iedereen is een van de kernwaarden van onze vereniging.

Zaterdag hebben we al contact gezocht met het bestuur van hsv Hoek om onze excuses aan te bieden, vooral aan de betreffende speler van Hoek en ook aan bestuur, spelers en alle betrokkenen van hsv Hoek. Vervolgens hebben we zondag de direct betrokken gesproken, waaronder uiteraard onze speler Mark de Vries. Hij gaf aan dat hij enorm met het gebeuren in zijn maag zat en dat hij zichzelf totaal niet herkende in het gebeurde. Mark heeft zondag contact opgenomen met de speler van Hoek en zijn excuses aangeboden en hij heeft de excuses geaccepteerd. Mark gaf aan dat dit geen bewuste actie van hem was en dat hij zich normaal gesproken distantieert van alles wat met discriminatie te maken heeft. Omroep Zeeland heeft ook contact met Mark en de speler van Hoek gehad. Ook via omroep Zeeland heeft hij zijn verontschuldigingen aangeboden. Volgens omroep Zeeland heeft de betreffende speler van Hoek inderdaad de excuses geaccepteerd. In een artikel van omroep Zeeland zegt De Vries “Wat ik heb gezegd, mag niet, kan en hoort niet. Dit had nooit mogen gebeuren”. De Vries zegt ook in dat artikel dat hij neergezet wordt als een racistisch persoon, maar “Dat is totaal niet aan de orde. Zo ben ik niet. Mijn twee beste vrienden zijn van buitenlandse afkomst.”

Wij, als bestuurders van de vereniging Ter Leede, hebben per direct Mark de Vries geschorst voor alle wedstrijden tot 1 januari 2022. Dit in afwachting van de maatregel die hij door de KNVB opgelegd gaat krijgen. Deze maatregel zullen zowel wij, de vereniging, als Mark de Vries in beginsel accepteren.

Ook langs deze weg bieden wij onze welgemeende excuses aan, aan iedereen die hierbij betrokken was, vooral de speler van Hoek, en ook aan iedereen die zich geraakt wordt door de uitlating van onze speler.

Namens het bestuur van de v.v. Ter Leede,

Kees de Lange en Ed Zuidhoek.