Rood voor smaakmaker Ter Leede komt zeer ongelegen

Ter Leede-smaakmaker Ian van Otterlo stond tegen koploper Sparta Nijkerk, dit keer onvrijwillig, na 35 minuten spelen al onder de douche. De onterechte rode kaart kwam vooral voor zijn team op een ongelukkig moment in de wedstrijd en in het seizoen. Maar voor de Amsterdamse middenvelder zelf kwam zijn eerste rode prent in zijn loopbaan ook heel slecht uit.

Het gebeurt niet vaak dat er tussen wedstrijden uit de derde divisie zaterdag en de Champions League grote overeenkomsten zijn. Toch gingen de gedachten van menig toeschouwer op de Roodemolen zaterdag even naar afgelopen dinsdagavond. Toen scheidsrechter Martijn Vos na iets langer dan een halfuur spelen, floot en geel trok, dacht iedereen op het sportpark dat hij de overtreding die op Van Otterlo gemaakt werd, bestrafte. Dat de leidsman daarna rood trok, omdat hij vond dat Van Otterlo een schwalbe maakte, was net zo onnavolgbaar als de taferelen tijdens Chelsea – Ajax. ,,Hij zegt tegen mij: ’Ik laat me niet piepelen.’ Maar dit was absoluut geen schwalbe. Het was helemaal geen plek en moment om me te laten vallen. Ik werd gewoon gehaakt’’, zei de hoofdrolspeler er zelf over. Ook trainer Steef Roodakkers zat na afloop vol onbegrip. ,,De trainer van Sparta Nijkerk zei tegen mij dat hij de gele kaart voor zijn speler al in zijn boekje had gezet. Ik begrijp niet hoe dit kan en het heeft de hele wedstrijd gekanteld. Want ik vond dat wij de betere ploeg waren voor de rode kaart’’, aldus de Leidse oefenmeester.

De lezing van Roodakkers was reëel, want Ter Leede ging tegen de koploper gewoon verder waar het de laatste weken mee bezig was. De Sassenheimse ploeg straalde het vertrouwen van een reeks van zeven ongeslagen wedstrijden volledig uit. De bezoekers hadden hun handen vooral vol aan vleugelspits Robert Steemers en Van Otterlo, die ook dichtbij een openingstreffer kwam, maar zijn beste poging eindigde op de paal.

Het wegzenden van de spelbepaler werd Ter Leede dus fataal. ,,Het was jammer dat de jongens niet met 0-0 de rust wisten te halen, want dan had ik het nog wel willen zien. Het was totaal niet zo dat Sparta Nijkerk goed voetbalde’’, vond Van Otterlo, die ondanks de nederlaag erg tevreden is over de ontwikkeling die hij zijn ploeg dit seizoen heeft zien maken. ,,Ons doel was om een stabiele derde divisionist te worden en daar zijn we hard naar op weg. Eigenlijk hebben we dat vandaag ook weer laten zien’’, aldus Van Otterlo.

Ondanks de stijgende lijn heeft Van Otterlo deze week wel bij de club aangegeven dat hij zijn droom om in de tweede divisie te voetballen, volgend jaar gaat najagen. ,,De club weet al langer dat ik die ambitie heb en ik heb afgelopen week daarom ook aangegeven dat ik naar een andere club op zoek ga’’, zei Van Otterlo. Concreet over mogelijke bestemmingen kon de Amsterdammer nog niet worden. Wel gaat het gerucht dat Rijnsburgse Boys Van Otterlo in het vizier heeft. ,,Ik kan daar nog niets over zeggen. Ik vind het alleen wel zuur dat ik uitgerekend deze week een snelle rode kaart pak. Mensen krijgen dan zo’n beeld van je en denken dat je weer wat geflikt hebt, terwijl dat absoluut niet zo is.’’