Samba voetbal op de Roodemolen

Ter Leede JO14-1 – DoCoS JO14-1: 2-2. 

Net voor de winterstop besloot de staf van de JO15 selectie dat de JO15-2 van de tweede klasse naar de JO14-1 eerste klasse zou promoveren, best knap als je achtste staat. Het idee daarachter was dat het lengteverschil te groot was en dat de jongens en meisje meer in balbezit moesten leren voetballen in een 4-3-3 formatie. Na een goede oefenwedstrijd tegen Katwijk JO14-1 heeft het team zelf ook de voorkeur aangegeven om eerste klas te gaan spelen. De JO15-2 eindigde in de winterstop onderaan de middenmoot met 10 uit 10, vooral door veel verdedigen, de bus parkeren en counteren met verschillende systemen en formaties, een prima resultaat overigens. In de eerste klasse doen ze het als JO14-1 naar behoren met 6 uit 7, gewonnen van de nummer 1 en laatst, we kunnen dus van iedereen winnen (en verliezen).

Het team heeft stappen gemaakt qua voetbal, inzicht en elkaar coachen in het veld. JO14-1 heeft na de winterstop de fases aanvallen, omschakelen naar verdediging en omschakelen naar aanval getraind. Nu zitten ze in de fase van rondspelen van achteruit een vrije man creëren en dan het middenveld inspelen die met een steekpass, stift of de lange bal de aanval opzet.

Vandaag moesten ze dat maar eens laten zien tegen DoCoS, een ploeg die 1 plek boven ons staat maar met ongeveer twee keer zoveel punten. Compact spelen en zoveel mogelijk blijven voetballen is de opdracht. Met Kilian in de goal, achterin Luca, Gijs, Sam B, Luuk vL, midden Luuk V, Sam M en Lex, voorin Viggo, Jesse en Hidde beginnen we de wedstrijd. We bouwen het eerste kwartier heel goed op met veel variatie, dankzij Kilian die de doeltrappen op verschillende plekken neemt, met bewegende en steeds verschillende positie innemende verdedigers en middenvelders. In het begin bouwen we via de backs Luca en Luuk op en later door de as via Gijs of Sam B die vervolgens Luuk V, Lex en Sam M weten te bereiken. Wij zijn iets beter, zeker voetballend, maar weten de diepgaande voorhoede Viggo en Jesse soms net niet te bereiken. Ze hebben een behoorlijke achterhoede die op één lijn speelt en Jesse krijgt dan ook een aantal mogelijkheden, maar zijn tegenstander is ook snel en nog langer. Dan begint na een kwartier Lex op zijn wondersloffen aan een sierlijke solo door de as, passeert zowel met een sleep als buitenkant voet drie man, gaat alleen op de keeper af en schuift als een ervaren spits de bal in de hoek met zijn “choco” linkervoet. Misschien wel de goal van het jaar, in ieder geval één waarvoor iedereen naar hem toerent om ‘m te feliciteren. Dan wisselt DoCoS, er komt een laatste “mannetje” in het veld en die zet zijn medespelers neer. Hidde weet ‘m in ieder geval te neutraliseren. De TL coaches kijken elkaar aan en maken zich zorgen. Ter Leede gaat mee in het rommelige spel van de tegenstander en “peren” dan weer de bal naar voren of leveren met een balletje “breed” in. Dat leidt helaas tot de 1-1 na het te zacht wegwerken van de bal. Het spel blijft rommelig, zij zijn fysieker en omdat we de bal ook nog eens door het midden wegwerken, wordt het net voor de pauze 1-2.

In de pauze geven eerst de spelers aan wat er goed en minder ging en daarna de coaches. De opdracht voor de tweede helft is “blijven voetballen” en we spelen nu met de punt naar achteren. Kian komt er voor Gijs in en Chris en Mike voor Sam M en Luuk V. We weten onder een hogere druk de bal rond te spelen en hun beste speler is ingesloten door Kian en Lex. We beginnen weer mogelijkheden te krijgen via Viggo, Hidde en Jesse en af en toe komt er een middenvelder door. Het spel gaat over en weer maar aan de bal zetten we regelmatig de aanval op zo’n manier op dat het hele team op de helft van de tegenstander gaat spelen en Mike schiet dan ook met een afstandsschot over de keeper…. net op de lat. Een voorbode, want Lex heeft het op zijn heupen vandaag, dribbelt de zestien in, wordt neergehaald, dus penalty. Luuk vL loopt met de bal onder zijn arm naar de zestien, maar Lex gaat ‘m zelf nemen. Nu mag Viggo niet op een bepaalde plek staan van de scheidsrechter. Lex neemt een aanloop, Viggo rent naar de plek waar die niet mag staan, Lex schiet, de scheids fluit voor Viggo en de keeper houdt de penalty tegen. De penalty moet opnieuw worden genomen en Lex schiet hem nu hard in de andere hoek. De tegenstander inclusief coaches waren nu over de rooie en begonnen narrig te doen, zoals inlopen op Kilian en met twee benen een sliding nemen. We lieten ons dit keer niet intimideren en bleven voetballen, alhoewel Chris nog wel geel kreeg voor een iets te hard duel. Ook met 10 man zijn we iets beter, LuukvL stoomt op vanuit zijn backpositie en schiet de bal net in het zijnet. Lex krijgt een publiekswissel en uiteindelijk fluit de scheidsrechter af. Een terechte 2-2, met een prima spelend JO14-1. Volgende week Eastern Open West en dan nog drie krakers tegen de nummer 1 Katwijk, 2 Rijnsburg en 3 Voorschoten, we kunnen alles nog winnen (en verliezen).  

Een (nog steeds) enthousiaste coach.