Sportpark Roodemolen rookvrij!

De verenigingen van de Roodemolen zijn in prima samenwerking een verkenning gestart voor een rookvrij sportpark. Dit mede in het kader van de ‘Rookvrije generatie’ campagne van de Hartstichting en het rookbeleid voor sportaccommodaties van de gemeente en het vitaliteits-pact Teylingen.

De drie verenigingen en de Stichting Exploitatie Sportpark de Roodemolen zijn ervan overtuigd dat een rookvrij sportpark bijdraagt aan de algemene gezondheid en die van kinderen in het bijzonder.

Het doel van de ‘Rookvrije generatie’ is om rookvrij opgroeien vanzelfsprekend te maken.Ieder kind moet de kans krijgen om volledig rookvrij op te groeien.
Zonder het slechte voorbeeld van rokende mensen om zich heen. Zonder de verleiding van glimmende pakjes en toegevoegde smaakjes aan sigaretten. In elke fase van het opgroeien moeten we kinderen beschermen tegen tabaksrook en de verleiding om te gaan roken. Zodat ze opgroeien als een generatie die zélf kan en zal kiezen voor een gezonde, rookvrije toekomst. En dit geldt zeker (ook) voor sportaccommodaties. Kinderen brengen op onze sportaccommodatie veel vrije tijd door. Vaak wordt op verenigingen nog gerookt; langs de lijn, op de tribune of het balkon of terras. Sporten en roken passen niet bij elkaar. Sporten is gezond, terwijl (mee)roken ongezond is. Een rookvrij sportterrein biedt kinderen een gezonde en veilige omgeving om te sporten. Want zien roken, doet roken. Zeker als dit mensen zijn waar zij naar opkijken zoals ouders, andere sporters, trainers en leiders.

Een rookvrij sportterrein heeft een hoop voordelen:

  • het geeft kinderen het goede voorbeeld
  • het beschermt onze kinderen tegen (mee)roken en tegen de verleiding tot roken
  • het geeft minder afval van sigarettenpeuken en -pakjes
  • het zorgt voor positieve aandacht voor de sportvereniging
  • het beschermt onze kunstgrasvelden en tennisbanen
  • het heeft sinds de aankondiging leden en vrijwilligers aangezet tot het stoppen met roken.

Beide voetbalclubs en de tennisvereniging op sportpark de Roodemolen hebben besloten om de rookvrije zone per 1 januari 2022 in te laten gaan. De besturen van de drie clubs rekenen op eenieders medewerking, zodat wij een rookvrij sportpark kunnen aanbieden aan onze huidige en nieuwe generatie sporters. Help elkaar, zeker in het begin, als men per ongeluk toch een sigaret opsteekt er even aan te herinneren dat dit niet meer de bedoeling is. De komende maanden zal het sportpark verder worden ingericht als rookvrij om 1 januari a.s. rookvrij het nieuwe seizoen te starten.

Kees de Lange                               Marije Moerman                           Rogier Landwer Johan

Voorzitter                                       Voorzitter                                      Voorzitter

vv Ter Leede                                 STV                                                  RKVV Teylingen