Ter Leede B4 kampioen!!!

Ter Leedes Band of Brothers kampioen!
De Tweede Wereldoorlog-serie Band of Brothers is een aanrader en al vele malen op TV herhaald. Voor wie deze serie nog nooit heeft gezien: een peloton soldaten wordt tijdens D-Day op de kust van Normandië gedropt en vecht zich een weg richting Berlijn. Iedereen heeft elkaar hard nodig, het is de enige mogelijkheid om zelf te overleven. De kracht van de groep is van levensbelang. Daarom gaan ze voor elkaar door het vuur. Delen de vele ontberingen. Verdedigen elkaar met ware doodsverachting. Zo ontstaat een onverbrekelijke band tussen de jonge soldaten.

De B van Ter Leede B4 staat voor Band of Brothers. 
Op papier zou je het niet zeggen. Dan is het een elftal als elk ander. Een groep jongens met verschillende karakters, verschillende achtergronden. De hele week door leiden ze hun eigen leven, thuis, op school. Maar zodra ze het voetbaluniform op zaterdag aantrekken, veranderen ze van een verzameling van individuen in een hecht vriendenteam. Een Band of Brothers inderdaad.

Een voorbeeld? Tijdens de kampioenswedstrijd van zaterdag tegen Kickers ’69 ontstond de situatie dat Wouter als enige dit seizoen nog niet het net heeft doen bollen. Daarom speelde de B4 deze wedstrijd voor een groot deel in dienst van Wouter. Wouter werd voortdurend in stelling gebracht. Niets geen eigen gewin.

Ook in situaties dat de spelers zelf konden scoren (Jan bijvoorbeeld), werd de bal toch weer naar Wouter gespeeld. Natuurlijk mocht Wouter de penalty nemen (die hij helaas miste). Natuurlijk ook werd Wouter door zijn vrienden uit benarde positie ontzet, toen hij door een Kickers-speler, die in Band of Brothers ongetwijfeld de rol van dolgedraaide SS’er had gespeeld, werd aangevallen. 
Vele trainers proberen van hun elftal een team te kweken. Alleen heel goede voetbalcoaches weten hoe ze dit moeten doen.

Toen coach Ruud van der Drift dit seizoen voor het eerst bij dit team de kleedkamer binnenstapte, trof hij een groep jongens die al sinds de D4 met elkaar voetbalt. Zijn intuïtie vertelde hem dat hij de groep de groep moest laten. Juist weinig moest sturen. Het verleden had dit team al bijeen gebracht. 
Zo werd de juiste coach met het juiste team verenigd.

De meeste supporters van Ter Leede blijven vaak voor de kantine hangen, omdat zij verwachten dat op het hoofdveld het beste voetbal wordt gespeeld. Zij hebben het mis gehad. Ten minste als de B4 thuis speelde. Vaak geheel in anonimiteit, op een winderig bijveld, was het de B4 die grote voetbalklasse ten toon spreidde en wedstrijd voor wedstrijd de tegenstander in het stof deed bijten.

De trouwe toeschouwers zagen wat een prachtige verzameling van individuele kwaliteiten de kracht van het team bepaalde. Randy de keeper, die dankzij doorzettingsvermogen steeds meer onmogelijke ballen tegenhield. Jasper, waarvan zijn prachtige afstandsschoten ons op het netvlies gebrand staan. Vince die stoïcijns elke tegenstander het zelfvertrouwen ontnam.

Wouter, die helaas ook niet scoorde deze wedstrijd, maar die in het hart van de verdediging menig doelpunt voorkwam. TijnvD, rots in de branding en een voorhoofd van beton. Een kopspecialist á la (voor de ouderen onder ons) Ruud Geels. Sjoerd die als verdediger zijn tegenstander doldraait (onder meer met heerlijke hakjes). Jim met zijn legendarisch buitenkant-voetpass. Ugur, die ook tegen Kickers een prachtige goal scoorde, nooit op sterallures valt te betrappen, maar altijd o zo nuttig werk verricht. Erik, die elk duel als een gevecht van leven of dood beschouwt. Bart, die tegen Kickers prachtig buitenkant voet scoorde en overal inzetbaar is. Dion met zijn fluwelen traptechniek (zullen we zijn ‘Dionnetje’ ooit vergeten). Pepijn, die minstens net zo goed keept als dat hij voetbalt. Goalgetter Jan, die als enige in heel Ter Leede in staat is om op zijn eigen voorzet te scoren. Jeroen die als spits altijd het ideale aanspeelpunt is. TijnvE die de Johan Cruijff-filosofie bewaarheid, dat je als rechtsbuiten de achterlijn moet halen en dan een goede voorzet moet kunnen geven.

Met dit team was het ook niet meer dan logisch dat Kickers 69 met 7-0 werd opgerold (doelpuntenmakers: Jan, Randy, Pepijn, TijnvE, Bart 2x, Ugur). 
Mooiste aflevering van Band of Brothers is de laatste. De oorlog is over. Het peloton, of wat daarvan resteert, speelt een ontspannen potje honkbal ergens in Duitsland. Dan opeens wordt de kijker in een geheel andere wereld gebracht. We zien niet de acteurs, maar de echte soldaten van destijds. Ze worden geïnterviewd.

Jonge mannen zijn grijsaards geworden en blikken terug op hun leven. Stuk voor stuk verklaren ze wat een onverbrekelijke band ze destijds met elkaar hadden. Hoe ouder ze werden, hoe meer ze beseften hoe uniek die band was. 
Zullen de jongens van de B4 laten ook zo ook op deze tijd terugkijken? Grote kans van wel.

tlb4

tlb4a

tlb4b

tlb4c