Ter Leede icoon Jan Roos in het Teylinger Nieuwsblad

Ter Leede icoon Jan Roos in het Teylinger Nieuwsblad 

De gehele tekst

Sassenheim – Jan Roos heeft de Bjorn Kuipers Tossmunt ontvangen. Het Ter Leede-icoon kreeg deze blijk van waardering hoogstpersoonlijk overhandigd van de internationale topscheidsrechter tijdens het ARAG KNVB Fair Play Event in Zeist voor zijn grote bijdrage aan de arbitrage binnen de vereniging.
De onderscheiding is een replica van de zilveren Koninklijke Munt die Kuipers kreeg ter gelegenheid van zijn 150ste internationale aanstelling. Dertig scheidsrechters uit het Nederlandse amateurvoetbal, waaronder Roos, hebben deze ontvangen uit waardering en dankbaarheid voor hun onmisbare rol in het amateurvoetbal. De 72-jarige Roos is al ruim elf jaar actief als vrijwilliger bij Ter Leede. Naast lid van de onderhoudsploeg maakt hij deel uit van de scheidsrechterscommissie. Hij zet zich vooral in voor de jongste jeugd. Voor deze teams probeert hij scheidsrechters te regelen vanuit de groep junioren. Het mes snijdt daarbij aan twee kanten. De pupillen hebben een scheidsrechter en Roos heeft direct de kans om een jonge speler enthousiast te maken voor het scheidsrechtersvak. Elk jaar lukt het hem om een aantal jeugdleden enthousiast te maken om een cursus pupillenscheidsrechter van de KNVB te volgen. Hierdoor krijgen ze een goede opleiding als scheidsrechter en zijn ze in de toekomst breder inzetbaar. Om hun voortgang te stimuleren heeft Ter Leede tevens een ‘talentenprijs’ in het leven geroepen. Niet voor niets is deze vernoemd naar Roos. Elk jaar reikt hij zelf deze trofee uit aan een jonge scheidsrechter die in het afgelopen seizoen veel vorderingen heeft gemaakt Dat de enthousiaste vrijwilliger nu ook zelf is onderscheiden, maakt de cirkel rond.

Netwerkbijeenkomst

Naast de uitreiking van de munten waren de ARAG Fair Play gecertificeerde clubs, waaronder Ter Leede, uitgenodigd voor een netwerkbijeenkomt bij de KNVB. Tijdens dit event stond ‘leren van elkaar’ centraaL Met thema’s als inclusie, diversiteit en scheids-rechterswerving proberen ARAG en de KNVB handvatten te geven voor een optimaal arbitrageb-leid. Als kers op de taart gaf Kuipers ook voor alle aanwezigen een inspirerende presentatie over teamwork en al zijn ervaringen op het gebied van arbitrage. Erg bijzonder, want hij is al jaren één van de beste scheidsrechters van Nederland. Bovendien draait hij mee op internationaal topniveau. Zo floot Kuipers onder andere de finales van de Europa League van 2013 en 2018. Ook had hij de lei-ding over de Champions League-finale in 2014. Tevens was de leidsman actief op de WK’s van 2014 en 2018 en de EK’s van 2012 en 2016.