Ter Leede JO15-1 – HBS JO15-1 2 – 4 ( 1 – 2 )

Houdt Braef Stant!

Eerst even een klein stukje historisch besef. Want we speelden vandaag niet tegen zomaar een clubje natuurlijk. Met de oprichting in 1893 (!) is dit één van de oudste verenigingen van Nederland die tot het ontstaan van het profvoetbal altijd op het hoogste niveau heeft gespeeld en ook meerdere malen landskampioen is geworden. Aan de uitstraling ligt het dus niet bij  “de kraaien”, zoals de ludieke bijnaam luidt. Ik hou ervan hoor, en kan niet wachten op de uitwedstrijd, alleen al om daar het sportpark eens goed te bekijken.

Vandaag eerst maar eens de thuiswedstrijd afwerken, en eindelijk is er weer eens positief nieuws te melden vanuit de ziekenboeg. Wessel v.d. Geer en Corneetje staan aan de aftrap, Quincy zien we op de bank en Daimy heeft in de JO15-2 haar eerste wedstrijd na drie maanden blessureleed er ook weer op zitten. Uiteraard ook één tegenvaller, Jikke heeft een klappertje gemaakt met de fiets en wordt niet fit genoeg bevonden om van acquit af aan te beginnen. Een nieuwe rechtsback wordt door hoofdtrainer Timmers niet ingezet, omdat verwacht wordt dat HBS in een 5-3-2 formatie zal spelen, waarbij Noa en Corné de spitsen voor hun rekening zullen nemen.

Van even aftasten is geen sprake. HBS pint Ter Leede direct met Manchester City-achtig Tiki Taka voetbal vast op eigen helft en onze boys moeten alle zeilen bijzetten om geen schade op te lopen. Het is “An accident waiting to happen”. Het eerste zeiltje scheurt na 4 minuten. Een mooie aanval over de rechterflank wordt voorgegeven en binnen geschoten achter de kansloze Marijn. HBS combineert achteloos verder en even vrees ik voor een strafexercitie, maar Ter Leede herpakt zich knap en komt beter in de wedstrijd. HBS blijkt geen 5-3-2 te spelen maar een soort vals 4-3-3 waarbij de buitenspelers iedere keer heel veel ruimte maken voor de opkomende backs. Robin komt daardoor als een soort veredelde rechtsback te spelen, wat hij overigens prima oplost. En voorin hebben we dan altijd nog Wessel v.d. Geer. Hij sprint na een klein kwartiertje alle frustratie van de laatste maanden van zich af. Alleen voor de keeper lijkt hij de bal iets te ver voor ‘m uit te spelen, maar ook dat is schijn en hij schuift de bal keurig onder de keeper door. 1 – 1 !!

De wedstrijd blijft bijzonder attractief met kansen en mogelijkheden aan beide kanten, waarbij de grootste kansen nog steeds voor HBS zijn. Vlak voor rust komen zij dan ook verdiend op een 1 – 2 voorsprong met een vrijwel identieke goal als de eerste.

Ook na de rust blijft het een heerlijke pot om naar te kijken. Nino is moegestreden in de kleedkamer achter gebleven en Quincy komt voor hem in de plaats op de rechtsback positie, waardoor Robin weer terug kan naar z’n vertrouwde middenveld. Een middenveld waar voor mij de absolute uitblinker aan Ter Leede zijde loopt, en dat is Lucas. Hij speelt als controlerende middenvelder een prachtige wedstrijd. Op de juiste momenten vol druk zetten, talloze intercepties, en de bal dan ook nog naar de juiste kleur spelend, chapeau! Goede tweede is overigens Marijn, die ons tot 5 minuten voor tijd met een aantal geweldige reflexen in de race weet te houden. Het publiek ontploft als zelfs de 2-2 nog valt. Onze semi-Oranje Leeuwin Rosa stuurt met een geniale steekbal Wessel G. op pad, die met een lage voorzet de goed anticiperende Teun bereikt, en hij tekent voor z’n eerste goal op Hoofdklasse niveau. Hoofdcoach Timmers wisselt vervolgens Noa voor Jikke Pépé van Drongelen, die de taak krijgt de fenomenale spits uit te schakelen.

Heel lang kunnen we helaas weer niet genieten van deze gelijkmaker. Het blijft ook voor de goal van Ter Leede kansen regenen en 10 minuten voor tijd wordt het Marijn te machtig. 2-3. Ter Leede probeert zich nog één keer op te richten. Jan en Jip komen voor Wessel B. en Teun. Jikke wordt nog naar het front gestuurd, maar HBS maakt snel korte metten door met een messcherpe counter de boel op slot te gooien.

Ik heb genoten jongens. En niet alleen van jullie, ook van de scheids en van HBS. Een mooie sportieve ploeg met een aantal pareltjes erin en rustige leiding erop. Mag ook wel eens gezegd worden.

Volgende week gaan we naar de nieuwe club van ons oud teamgenootje Rik. Die heb ik vandaag nog zien voetballen en is lekker bezig hoor daar. Onomstreden 1e spits momenteel op 1e divisie niveau. Heel knap en laat ‘m een voorbeeld zijn voor jullie.

Tot volgende week!

Henk.