Ter Leede-trainer Wisman is een ’voetbaljunkie’ – Artikel Leidsch Dagblad

Onderstaand artikel werd 9 september gepubliceerd op de website van het Leidsch Dagblad. Het is een artikel van sportjournalist: Rob Kramp

 

“Uitdagingen vormen de rode draad in het leven van Henk Wisman. De 61-jarige trainer begon bij Ter Leede aan zijn zesde, opeenvolgende seizoen. Hij werd kampioen met rood-geel, miste de laatste twee seizoenen op een haar na promotie naar de derde divisie, maar dit zesde seizoen vormt misschien wel zijn grootste uitdaging.

Ter Leede wil dolgraag naar de derde divisie, naar de derby’s tegen Noordwijk, Quick Boys en FC Lisse, en leunt daarbij – door gebrek aan het grote geld – op de onbetwistbare capaciteiten van Wisman. Maar zelfs de Amsterdammer stond zaterdag machteloos tegen titelkandidaat Spijkenisse (0-3). De thuisploeg was de eerste helft de bovenliggende partij, maar na de rode kaart voor Toon Zwetsloot in de 52ste minuut die op de doellijn de bal met de hand keerde en de toegekende strafschop, was de wedstrijd over en uit.

Eigenlijk is het een wonder dat Wisman trainer is van de bescheiden hoofdklasser Ter Leede. De man heeft een CV die langer is dan een A-4tje. Werd overal kampioen, bij De Zwarte Schapen, Zeeburgia maar ook in Armenië en Thailand. Zijn hoogtepunt lag evenwel in Volendam, dat hij in 2003 naar de eredivisie voerde. Na die stunt kon hij kiezen uit de eredivisieclubs. Hij koos voor FC Den Bosch, waarin hij de grootste uitdaging zag.

,,Ik kies altijd voor de grootste uitdaging’’, kijkt Wisman zaterdag na de nederlaag tegen Spijkenisse terug. ,,En voor het plezier.’’ Ter Leede is zijn vijftiende club in zijn carrière die al ruim 35 jaar duurt. Hij ademt voetbal, leeft voetbal, is vergroeid met voetbal. Een dag zonder bal is een dag niet geleefd. ,,Ik heb nooit een ander vak beoefend. Ben altijd voetbaltrainer geweest.’’

Zijn krullen worden grijs, zijn gezicht gelooid, maar de naam Wisman staat synoniem voor voetbal. Hij is gepokt en gemazeld in het spelletje. Maar van een verslaving wil hij niet spreken. ,,Ik ben geen voetbaljunkie’’, beweert hij. ,,Ik kan er afstand van nemen, kan het relativeren.’’ Dat heeft hij na zijn lange loopbaan in het betaalde voetbal geleerd. In Armenië was hij even bonds- en clubcoach. In Thailand werkte hij zes maanden voordat hij weer terugkeerde in Sassenheim, bij Ter Leede.

Hij werkte eerder in de Bollenstreek, bij Rijnsburgse Boys en Quick Boys, maar zijn hart ligt op De Roodemolen en is inmiddels rood-geel gekleurd. ,,Ik heb absoluut een klik met Ter Leede’’, geeft hij aan. ,,Ik kan hier werken zoals ik wil. Er is geen druk van bovenaf.’’ Zijn kracht ligt in het beter maken van jonge, talentvolle spelers. ,,Het makke bij Ter Leede is dat de club er niet in slaagt die spelers in huis te houden. Ze worden weggekocht. Maar daar leer je mee te leven.’’

Aan het begin van dit seizoen verwelkomde Wisman zestien nieuwe spelers in de selectie, van wie zes afkomstig uit de eigen jeugd. ,,Ik blijf het elk jaar een uitdaging vinden om van een nieuwe selectie een sterk team te maken. Kijk, als je rijk wilt worden, moet je niet bij Ter Leede zijn. Als je beter wilt worden, dan moet je bij ons zijn. Dat geldt dit seizoen ook. Er komen weer pareltjes als Waijer, Hoekstra, Van den Berg aan, het perspectief is goed. Daar haal ik mijn plezier uit.’’”