Ter Leede wisselt van de wacht

het artikel met bovenstaande titel vind je hier op de website van https://voetbaljournaal.com/

Na vijf jaar geeft Ronald Vonk de voorzittershamer bij Ter Leede over aan Kees de Lange. De ene supporter volgt de andere op. “Van deze club kun je alleen maar houden.”

Het beviel ze wel: in aanloop naar de ‘machtsoverdracht’ eind december trokken Vonk en De Lange samen ten strijde. “Perfect zo’n inwerkperiode”, zegt de nieuwe voorzitter. En de plaatsmakende voorzitter: “Op deze manier kon ik alvast wennen aan het idee om geen voorzitter meer te zijn.”

Met De Lange krijgt Ter Leede een voorzitter die al jaren actief is bij de club. Hij was onder meer voorzitter van de stichting topvoetbal. Vanwege werk in Madrid was hij voor het grote publiek wel uit beeld. “Ik ben vorig jaar teruggekomen. Ik stond weer open voor een nieuwe functie.”

In Spanje was hij de grootste fan van Radio Bollenstreek, vertelt hij. Iedere balomwenteling van Ter Leede volgde hij via de lange en korte golf. “Zeker in het kampioensjaar was ik aan de radio gekluisterd. Ik ben de grootste fan van Willem Moleveld.”

De Lange maakte jaren geleden kennis met Ter Leede toen zijn zoon ging voetballen. “Je kent het wel: je leunt tegen het hek en voor je het weet hebben ze een baantje voor je. Je wordt zo de club ingezogen.”

De 62-jarige Sassenheimer stipt meteen zijn grootste uitdaging aan: het vrijwilligersbestand op een goed peil houden. “De tendens is dat mensen minder tijd hebben. Dat heeft een grote weerstand op het vrijwilligerswerk. Onze uitdaging is om de functies zo in te richten dat het voor iedereen aantrekkelijk blijft.”

Hij stapt bij Ter Leede op ‘een rijdende trein’. “Mooie accommodatie, een goede structuur en organisatie. De club heeft een duidelijk profiel. Daarin neemt het vrouwenvoetbal een belangrijke plaats in. We willen ook graag prestatievoetbal spelen, maar niet ten koste van alles. We doen het op onze eigen manier. Tegen het grote geld van de grotere clubs kunnen we niet op. Daardoor is derde divisie ook ons plafond normaal gesproken.”

Zijn voorganger leidde Ter Leede ruim vijf seizoenen. Vonk: “Dat heb ik altijd met enorm veel plezier gedaan. Het wordt echter tijd om meer aan mezelf en mijn gezin te denken. Mijn vrouw komt graag bij de club, maar de verhouding club/gezin raakte enigszins zoek. Ik vond dat oneerlijk tegenover mijn vrouw en dochters.”

“Ik wil graag meer aandacht geven aan mijn dochters. Ze voetballen allebei. Eén bij ADO Den Haag, de ander in Ter Leede 1. Ik wil ze allebei zien voetballen. Straks kan dat niet meer en zijn ze uitgespeeld.”

Vonk vindt het ook goed dat er een nieuwe man komt. Ook aan een voorzitter zit een houdbaarheidsdatum is hij van mening. “Kees kijkt er met een nieuwe en frisse blik tegenaan. Dat is toch anders dan je iets voor de tweede of derde keer doet. Hij heeft genoeg te doen. Klaar is een club nooit. Als je denkt dat alles geregeld is, komen er nieuwe uitdagingen op je pad.

Beiden zijn trots op hun club en de vrijwilligers die Ter Leede dragen. Mopperen doen ze in tweevoud als ze vanuit de bestuurskamer Ter Leede 2 een strafschop zien missen. De nieuwe voorzitter wordt geen kopie van de vertrekkende. Vonk: “Daar ben ik ook helemaal niet op zoek naar gegaan.” De Lange: “Ronald heeft het op zijn manier gedaan, ik doe het op mijn manier. Een koersverandering, nee.”