Voetbalsters Ter Leede geven FC Rijnvogels les

Onderstaand artikel over Ter Leede vrouwen werd op 6 oktober 2019 gepubliceerd in het Leidsch dagblad: https://www.leidschdagblad.nl/cnt/dmf20191006_74897395/voetbalsters-ter-leede-geven-fc-rijnvogels-les?utm_source=google&utm_medium=organic 

 

Ter Leede won zaterdag de derby tegen FC Rijnvogels. De ploeg van trainer Hassan Azoum klopte de nieuwkomer met 4-0. Voor Rijnvogels betekende het de eerste nederlaag dit seizoen, Ter Leede boekte de tweede zege. 

De derby. Spelers en fans die elkaar in aanloop naar de tweestrijd wekenlang bestoken met appjes, mails, telefoontjes en desnoods briefkaarten waarin duidelijk wordt gemaakt wat de tegenstander zoal te wachten staat. De uitbater van de kantine die extra bier, knakworsten en gehaktballen inslaat vanwege de te verwachten toeloop van honderden – of meer – toeschouwers. Supporters die op de dag van de wedstrijd toeters, koeienbellen en kleurige outfits meesjouwen naar het veld van handeling. En spandoeken natuurlijk, met snedige en opruiende teksten.

Zaterdagmiddag was, vlak voor aanvang van de regio-kraker, rond het hoofdveld en in de kantine van Ter Leede niets van dit alles te zien of te horen. ,,Of ik een spandoek bij me heb?”, keek een FC Rijnvogels-fan op de tribune verbaasd op. De lach was gul. ,,Nee, ik zou ook niet weten wat ik er op moest zetten.”

Ter Leede is in het vrouwenvoetbal een monument. Tal van internationals voetbalden er, de huidige bondscoach Sarina Wiegman verdedigde zelfs negen seizoenen de clubkleuren. Vier keer werd de Sassenheimse club landskampioen in de hoofdklasse, twee keer in de Topklasse. ,,We merken wel dat het lastiger wordt om het hoogste amateurniveau vast te houden”, aldus Ruud van der Meer, technisch coördinator vrouwenvoetbal bij Rood Geel. ,,Omdat iedere goede speelster snel wordt gescout én gestrikt door profclubs als ADO en Ajax. Daarnaast is het financieel een zware belasting. Teams die landelijk spelen, bij ons zijn dat er twee, kosten de vereniging veel geld.”

Om het gewenste niveau te continueren, voorziet Van der Meer dat bij zijn club meer energie gestopt moet worden in het verbeteren van randvoorwaarden voor speelsters, en het intensiveren van de scouting. ,,Dat laatste doen we al, maar de resultaten vallen tegen. Voorbeeld: vorig seizoen spraken wij met 26 talentvolle voetbalsters, twee kwamen er over naar ons.”

Spits Romy van Beelen, die ooit proefwedstrijden speelde bij Telstar, was tegen het ambitieuze Rijnvogels een van de uitblinkers bij de thuisploeg. Van Beelen, 21 jaar en in haar vijfde seizoen bij Ter Leede, was altijd aanspeelbaar, werkte hard en scoorde.

Miedema

Dat deed Kitty Susan eveneens, terwijl Justine Jansen twee keer raak kopte. Van Beelen wist na afloop direct met wie zij gelijkenis vertoont. ,,Vivianne Miedema”, klonk het vastberaden. ,,Dat hoor ik meer, ja.”

Van Beelen, die bij de politie gaat solliciteren, was tegen Rijnvogels het speerpunt van de superieure as bij de thuisploeg. De foutloos keepende Jasmijn Resink, verdediger Kitty Susan en Marleen Joore op het middenveld verzorgden permanent de aanvoer naar Van Beelen. Met daaromheen voetbalsters die stuk voor stuk wat met de bal konden en als team en individueel Rijnvogels overklasten.

,,Als ik een spandoek had gemaakt, had ik het nu aan stukken getrokken”, mokte de Rijnvogels-fan na de afstraffing.