Voorbeschouwing Achilles Veen – Ter Leede

VOORBESCHOUWING ACHILLES VEEN – TER LEEDE zaterdag 7 oktober 2017 14.30 uur

Scheidsrechter M. Vos (Warnsveld)

 

HERKANSING VOOR TER LEEDE OP SPORTPARK DE HANEN WEIDE

Op het mooie sportcomplex van Achilles Veen mag Ter Leede  een poging wagen om voor de tweede keer punten uit Veen mee te nemen. Tot nu toe is dat alleen in 2004 gelukt toen Roodgeel op 7 februari met 1-4 won, zij het dat dat nog op het oude sportpark aan de Maas plaatsvond. Vorig jaar verloor Ter Leede uit kansloos met 3-0 en thuis ongelukkig met 2-1, maar in de drie competitiejaren waarin de ploegen tegen elkaar uitkwamen hielden ze elkaar aardig in evenwicht: beide wonnen driemaal, er werd niet één keer gelijkgespeeld. Het doelsaldo is met 10 voor en 9 tegen nog net positief voor Ter Leede. Ook in de huidige competitie is er evenwicht, alle twee hebben tien punten, door het iets betere doelsaldo nemen de Groenwitten de tweede plek in achter koploper Noordwijk.

Achilles Veen begon deze competitie matig met een 1-1 gelijkspel thuis tegen Argon en een 3-1 verlies uit tegen het STEDOCO van het trainersduo Adelaar/Lems, maar daarna kwam het team van coach Clemens Bastiaansen op stoom met drie overwinningen tegen achtereenvolgens RVVH (2-1), Rijnvogels (0-3) en De Jodan Boys (0-2).

Topscorer aller tijden voor Achilles Veen Sen Aerts met 36 treffers heeft al weer viermaal gescoord. Jeroen Leijsen, de nummer twee op die ranglijst is weer teruggekeerd naar zijn oude club TSC en met hem is nog een tiental spelers vertrokken, maar daar is wel een twaalftal nieuwelingen voor in de plaats gekomen onder wie de aanvallers Brian Peters (TEC),  Jorik Mijnhijmer (Dongen, al drie goals, “ het was even wennen in het begin, maar ik kijk nu al uit naar het treffen met Ter Leede”) en Niek Wilborts  ( Sarto, 2e klas zo, 1 treffer), middenvelders Toby Tan (Roda Boys/Bommel) en Joep van den Ouweland (FC Oss, één doelpunt). In de verdediging hebben Freek Langermans (HBS) en Maarten Boddaert (Adelaide Comets AUS) hun plaats gevonden voor doelman Jamil Kools (Gestel) die boven de drie andere nieuwe keepers de voorkeur heeft gekregen.

Achilles Veen heeft de laatste drie competitiejaren steeds meegedaan voor de prijzen. Het stond net als vorig jaar vaak aan kop, greep wel steeds naast het kampioenschap, maar won  wel een periodetitel en streed dan voor promotie. Het was echter tweemaal ODIN ’59 dat Achilles de weg versperde, de eerste keer in 2015 en in de afgelopen nacompetitie waren de Heemskerkers in mei zowel uit als thuis het sterkst. In 2016 speelde het gelijk tegen Huizen, maar verloor het thuis met 0-1. Ook ditmaal zal Achilles Veen minimaal een periodetitel willen bemachtigen.

We gaan nog even verder terug in de tijd. Achilles Veen werd op 7 juni 1944 opgericht, vlak na de bevrijding van Noord-Brabant. Na een aantal jaren in de lagere klassen kwam het in 1991 in de tweede klasse terecht, promoveerde naar de eerste klasse en toen de Hoofdklasse Zaterdag werd ingesteld mocht het door de derde plaats daarin uitkomen. Na vijf seizoenen moest het weer een stapje terug doen, werd weer kampioen in 2003, degradeerde, maar heroverde het hoofdklassenschap in 2011.

Tot 2013 speelde Achilles op het sportpark “De Heuye” net buiten Veen aan de Maas, maar hierna werd een nieuw sportpark betrokken door de Groen-Witten dat de naam “Hanen Weide” kreeg. Groen-Witten overigens,  zo genoemd naar hun groen-witte verticaal gestreept shirt, witte broek  en groenwitte kousen.

Na vier jaar Johan Bijsterveld wordt Achilles nu voor het tweede jaar geleid door Clemens Bastiaansen, o.a. oud-hoofd jeugdtrainer van NAC Breda en voormalig assistent-trainer van Willem II en trainer van Dongen en met hem probeert Achilles Veen om de weg naar de derde divisie te vinden.

Tegen deze ploeg treedt Ter Leede zaterdag aan, hopelijk nu wel met de goede broeken, want die geleende groene van vorig jaar, die deden het niet. Één Ter Leedespeler heeft vorig jaar in ieder geval van Achilles Veen gewonnen: op 21 september schakelde Stefan Kraaijvanger met VVSB de Veners in de eerste ronde van de KNVB-beker met 1-4 uit. Hij weet dus in ieder geval hoe het moet en scoorde bovendien vorige week de winnende!

De wedstrijd wordt geleid door de jonge scheidsrechter M. Vos uit Warnsveld en zijn assistenten zijn J.B.C. Pieterse en J. Teunissen van Manen.

De supportersbus vertrekt om 12.15 uur van de Roodemolen. Pak die bus en moedig Ter Leede aan!

Veel sportplezier!