Voorbeschouwing Achilles Veen – Ter Leede

VOORBESCHOUWING ACHILLES VEEN – TER LEEDE zaterdag 03-11-2018  14.30 uur

Scheidsrechter M. Jobse (Sint Laurens (Z.))

 

TER LEEDE NAAR DE VEENSE HANEN WEIDE

 Er ligt voor Ter Leede weer een pittige opdracht in het verschiet: één of meer punten uit Brabant mee terug te nemen. Dat is voor het laatst gelukt op 7 februari 2004 toen het door driemaal Cornelia en eenmaal Ribii 1-4 werd. De afgelopen twee competitiejaren werden het twee uitnederlagen, in 2016 een kansloze 3-0 en vorig jaar oktober een ongelukkige 2-1 na een eerste helft met vier mooie kansen, een tweede met al snel de 2-0 achterstand en een niet gelukte inhaalrace waarin Jesse Dingjan nog wel de aansluitingstreffer binnenkopte. Thuis lukte de inhaalrace overigens wel: in een spectaculaire tweede helft werd de 1-3 achterstand omgebogen in 4-3 winst en dat was toen nodig na de verliespartijen tegen Rijnvogels en Zwaluwen.

Maar nu dus weer uit. Weet Ter Leede in Veen de Achilleshiel van de Brabantse ploeg te vinden?

 De kansen zijn er, want ook Achilles Veen draait onder de nieuwe coach Giovanni Franken nog niet zo soepel als de vorige jaren, getuige de elfde plaats op de ranglijst met een voor deze ploeg wel heel ongewone reeks van vier nederlagen tegen achtereenvolgens Volendam (3-0), Spijkenisse (1-2), Capelle (4-2) en FC Rijnvogels (1-0). Dat de patiënt echter aan de beterende hand is bewijzen de twee laatste partijen: 2-0 winst op De Jodan Boys en vorige week een knap 3-3 gelijkspel uit tegen SC Feyenoord, waarbij het wel jammer was dat het na de 1-3 voorsprong de winst niet wist veilig te stellen.

Een goed resultaat voor de Veners tegen Ter Leede is dus nodig om weer te stijgen op de ranglijst. De afgelopen jaren leverden drie mooie vierde plaatsen op, afgelopen jaar een vijfde en steeds een periodekampioenschap, maar net als bij Ter Leede leidde dat steeds net niet tot de zo vurig gewenste promotie en dus vertoeft Achilles Veen alweer voor het zevende jaar achtereen in de hoofdklasse.

Het is aardig om nog even een duik in de geschiedenis van de club te nemen. Achilles Veen werd op 7 juni 1944 opgericht, ik denk vlak na de bevrijding van Noord-Brabant. Na een aantal jaren in de lagere klassen kwam het in 1991 in de tweede klasse terecht, promoveerde naar de eerste klasse en toen de hoofdklasse zaterdag werd ingesteld mocht het door de derde plaats daarin uitkomen. Na vijf seizoenen – in 1997-1998 zat het met Ter Leede in A, moest het een stapje terug doen, werd weer kampioen in 2003, degradeerde opnieuw, maar heroverde na zeven jaar eerste klasse het hoofdklasseschap in 2011.

Tot 2013 speelde Achilles op het sportpark “De Heuye” net buiten Veen aan de Maas, maar hierna werd een nieuw sportpark betrokken door de Groen- Witten dat de naam “Hanen Weide” kreeg. Groen-Witten overigens,  zo genoemd naar hun groen-witte verticaal gestreept shirt, witte broek  en groenwitte kousen.

Behalve de nieuwe trainer Franken als opvolger van Clemens Bastiaansen is Achilles Veen ook versterkt met de van AFC (zo) overgekomen middenvelder Ilias Zaimi die met drie treffers de topscorer is en ook tegen SC Feyenoord gevaarlijk bezig was. Daarnaast kwam  aanvaller Soufiane Allach (1 doelpunt) van FC Tilburg over. Met de ons bekende aanvaller Sen Aerts, die tegen Ter Leede viermaal scoorde, en Soufiane Allach (beiden twee goals) moeten onder anderen zij voor het gevaar gaan zorgen. Verdediger Thijs van den Berg zal er na zijn tweede gele kaart tegen Feyenoord niet bij zijn en het is ook de vraag of Frank Langermans die vorige week na de warming up afhaakte en Maarten Boddaart die in de twaalfde minuut met een hamstringblessure uitviel van de partij zullen zijn.

Ter Leede kan waarschijnlijk wel op volle sterkte uitkomen en we zijn benieuwd of de ploeg het goede resultaat tegen Xerxes DZB komende zaterdag een vervolg kan geven. De wedstrijd wordt geleid door scheidsrechter Jobse en dat wordt al minstens de zevende partij die hij Ter Leede fluit. De laatste keer was vorig jaar september thuis tegen Zwaluwen (3-2), de eerste (?) keer vier jaar geleden op 1 november tegen ASWH, ook thuis (1-4). Jobse wordt bijgestaan door J. Teunissen van Manen en R.P.A.M. Huyben.

De supportersbus rijdt, dus kom naar Veen toe om Ter Leede aan te moedigen!