Voorbeschouwing Achilles Veen – Ter Leede

Voorbeschouwing Achilles Veen – Ter Leede zaterdag 24-09-2016 14.30 uur

Scheidsrechter B. Sahiner

 

NA TWAALF JAAR WEER TEGEN ACHILLES VEEN

Op 7 februari 2004 speelde Ter Leede voor het laatst in de competitie tegen het Veense Achilles. Het was het jaar waarin Ter Leede als derde eindigde achter Quick Boys en FC Lisse. In die wedstrijd was Florencio Cornelia – met 42 doelpunten nog steeds onze clubtopscorer – weer bijzonder op schot. In de thuiswedstrijd op 20 september had hij ook al de volledige productie (2-0, de eerste een strafschop) verzorgd, en in de uitwedstrijd (1-4) maakte hij er drie en nam Hicham Ribii het derde doelpunt voor zijn rekening. Dat was ook een mooi elftal met spelers als Waasdorp, Van Zelst, Bob Hoogkamer, Kramer, Koordes, Kalkema, Koerts en de al genoemde Cornelia.

In dat jaar werd Achilles 14e, moest het een stapje terug doen en pas zeven seizoenen later keerde het als kampioen van 1C in 2011 terug in de hoofdklasse, waarin het nu al weer voor het zesde jaar vertoeft en dat doet het na twee keer een elfde en een zesde plek de afgelopen twee jaar succesvol met twee vierde plaatsen en twee periodekampioenschappen.

Dientengevolge mocht het twee keer achtereen proberen een plek in de Topklasse/ Derde Divisie te veroveren. In 2015 lukte dat niet tegen Odin ’59 en Dovo en promoveerde Hoek en het afgelopen competitiejaar was Huizen over twee confrontaties (0-0 en 0-1) de sterkste en werd derdedivisionist.

We gaan nog even verder terug in de tijd. Achilles Veen werd op 7 juni 1944 opgericht, ik denk dat dat vlak na de bevrijding van Noord-Brabant is geweest. Na een aantal jaren in de lagere klassen kwam het in 1991 in de tweede klasse terecht, promoveerde naar de eerste klasse en toen de hoofdklasse zaterdag werd ingesteld mocht het door de derde plaats daarin uitkomen. Na vijf seizoenen – in 1997-1998 zat het met Ter Leede in A, daarover een andere keer – moest het weer een stapje terug doen, werd weer kampioen in 2003, degradeerde zoals hierboven vermeld, maar heroverde het hoofdklasseschap in 2011.

Tot 2013 speelde Achilles op het sportpark “De Heuye” net buiten Veen aan de Maas, maar hierna werd een nieuw sportpark betrokken door de Groen- Witten dat de naam “Hanen Weide” kreeg. Groen-Witten overigens, zo genoemd naar hun groen-witte verticaal gestreept shirt, witte broek en groenwitte kousen.

Na vier jaar Johan Bijsterveld wordt Achilles nu geleid door Clemens Bastiaansen, o.a. oud-hoofd jeugdtrainer van NAC Breda en voormalig assistent-trainer van Willem II en trainer van Dongen.

Zijn elftal is versterkt met Nassim Asrih alias de “Tovenaar van Marrakech’, die al tweemaal scoorde, Paul van Zon (beiden ex-Dongen) en doelman Marik van den Kieboom van Kozakken Boys. Verder is het team met hun all-time topscorer Jeroen van Leysen (21 doelpunten) stabiel gebleven. Het is een team dat onder de vorige trainer compact leerde spelen en bij balbezit van de tegenstander zo weinig mogelijk weggaf. In de vijf wedstrijden in deze jonge competitie scoorde het zesmaal, maar kreeg het maar drie doelpunten tegen.

Achilles won driemaal (0-1 Smitshoek, 1-0 Zwaluwen en 0-1 Swift) en speelde de eerste en de vijfde wedstrijd gelijk ( Breukelen thuis 1-1 en Argon uit vorige week 2-2). Alleen in de KNVB bekerwedstrijd woensdagavond jl. tegen tweededivisionist VVSB moest het vier doelpunten toestaan (1-4).

Het kan zaterdag dus een spannend treffen worden op Sportpark De Hanen Weide tussen de nummers één en twee.

De wedstrijd staat onder leiding van scheidsrechter B. Sahiner en zijn assistenten T. Heuvelmans en M.A. Bronts.

Komt uw club Ter Leede zaterdag aanmoedigen in het Brabantse Veen!