Voorbeschouwing AFC Ajax – Ter Leede

VOORBESCHOUWING AFC AJAX – TER LEEDE zaterdag 18-09-2021 14.30 uur

Scheidsrechter B. van Kommer (Leiden)

 

TER LEEDE VOOR DE NEGENDE MAAL UIT TEGEN AJAX

 Maar dit keer moeten we iets verder reizen dan naar De Toekomst. Op het sportpark van Only Friends aan de Beemsterstraat in Amsterdam-Noord gaat het Ajaxteam van tweedejaars trainer Detlev Le Grand, opvolger van Yuri Rose, proberen de tweede thuiswedstrijd te winnen. Ter Leede daarentegen is er alles aan gelegen de eerste uitpunten van deze competitie mee terug naar Sassenheim te nemen.

 De laatste vier jaar is dat niet gelukt. Vorig jaar werd het op Toekomst zonder publiek een 3-0 winst voor Ajax, ook al onder trainer Le Grand, in november 2019 verloor Ter Leede met 2-1 en in de donder-en-bliksem nacompetitiewedstrijd in mei 2018 werd het 2-0 voor de Godenzonen en dus moeten we teruggaan tot oktober 2016 toen Ammerlaan en Bok met hun treffers zorgden voor de winnende 0-2 score. Toch is de uitscore door vijfmaal winst in de jaren 1996-2012 nog in het voordeel van Ter Leede. Ajax won viermaal en dat laat zien dat er uit tegen Ajax nog nooit is gelijkgespeeld.

Na een drietal oefenwedstrijden, onder andere een 2-1 verlies tegen Rijnsburgse Boys, opende Ajax dit competitiejaar het bal met een 2-1 bekerwinst tegen de Limburgse zondagderdedivisionist EVV waardoor het op 22 september thuis tegen VVSB mag proberen door te gaan in de KNVB-beker. Daarna verloor het het eerste competitietreffen met 0-1 van DVS ’33 Ermelo, speelde met 0-0 gelijk in en tegen GOES, won veertien dagen terug met 1-0 van ODIN ’59 en verloor vorige week in Veenendaal met 1-0 van DOVO. Het neemt met vier uit vier nu de dertiende plaats in.

Bij Ajax zijn er dit jaar vijf spelers vertrokken en tien bijgekomen. Verdedigers Van der Vloot en Dankerlui en aanvallende middenvelder Flip Klomp zijn afkomstig van het eigen Ajax 2, van buiten kwamen als de bekendste  centrale verdediger Carlos Opoku van Rijnsburgse Boys, doelman Virgil Deen van Swift, middenvelder Luuk Slegt van Noordwijk en Michel van Aggele van SDC Putten.

De amateurtak van Ajax startte in 1989 in de vierde klasse, was na drie kampioenschappen en één tweede plek in 1993 eersteklasser, vertoefde daar tot 2003, werd kampioen en hoofdklasser tot 2009, degradeerde in dat jaar, keerde in 2012 erin terug, waarna het in 2014 als tweede via de nacompetitie in de Topklasse kwam, net als Ter Leede voor slechts één jaar om in 2018 via de nacompetitie toch in de Derde divisie terecht te komen omdat Jong FC Volendam stopte en er in de verliezerronde nog één plaats te vergeven was en daarin slaagde lucky Ajax door Capelle te verslaan. Toen de competitie in maart 2020 werd afgebroken stond het op de twaalfde plek.

Door de mooie winst vorige week op GOES heeft Ter Leede weer wat vertrouwen getankt en dat zal nodig zijn om de eerste punten op verplaatsing binnen te kunnen halen.

De wedstrijd staat onder leiding van de jonge Leidenaar Boyd van Kommer die in 2020 naar de Hoofdklasse promoveerde en ook in het talentenproject van het betaalde voetbal is opgenomen. Zijn assistenten zijn Robert Kunst en Marck Fieret.

 

Publiek is weer welkom, dus ik zou zeggen “Kom naar het sportpark van Only Friends om Ter Leede aan te moedigen!”

Tot daar.