Voorbeschouwing AFC za – Ter Leede

VOORBESCHOUWING AFC za  – TER LEEDE  zaterdag 16-12-2017 14.45 uur

Scheidsrechter B. van Rijsbergen (Maasland)

 

TER LEEDE UIT TEGEN AFC (OP) GOED GENOEG?

 IJs en wederdienende neemt Ter Leede het zaterdag voor het eerst in de competitie op tegen de Amsterdamsche Football Club  op het natuurgras van Sportpark Goed Genoeg aan De Boelelaan . Het is alleen de vraag of de zaterdagtak op dit veld speelt en niet op het kunstgrasveld 2. Eigenlijk een hele eer om te spelen tegen de oudste voetbalvereniging van Amsterdam. The Reds zijn in 1895 opgericht, 35 jaar eerder dan Ter Leede en kennen een rijke historie. Het heden is voor zowel de zondag- als de zaterdagtak wat zorgelijker en daarom zal het team van trainer Benno Nihom thuis tegen Ter Leede proberen één of meer broodnodige punten te behalen.

 AFC za staat met vijftien punten momenteel op de dertiende plaats, in punten gelijk met nummer twaalf FC Rijnvogels. In de eerste periode eindigde het met twaalf punten op de 10e plek en de vier wedstrijden in de tweede periode leverden tot nu drie nederlagen op tegen Zwaluwen (3-4), Achilles Veen (2-1) en vorige week tegen RVVH (3-1) en één overwinning met 2-1 op stadgenoot Swift, dat AFC op 31 oktober wel voor de districtsbeker uitschakelde door de penalty’s beter te benutten ( 4-5 na een doelpuntloze stand).

In die ontmoeting kreeg onze oud-speler Thierry van der Kooye overigens halverwege de eerste helft een rode kaart wegens een vermeende slaande beweging. Thierry is met zes treffers op dit moment de topscorer van AFC, gevolgd door middenvelder Floris Dokkum met vijf en aanvaller Pepijn Veerman en middenvelder Daan Sutorius met ieder vier en aanvaller Mauritsio Helstone met drie doelpunten. AFC heeft net als Ter Leede 25 maal gescoord, maar waar Ter Leede met 12 doelpunten het minst gepasseerd is, heeft AFC er tot nu toe met 36 de meeste geïncasseerd.

De 30-jarige trainer Nihom is met AFC aan zijn derde jaar bezig en hij combineert dat met het trainerschap van de Ajax Vrouwen, eerst als assistent van Ed Engelkes en dit jaar als hoofdcoach van de kampioen en koploper van de Eredivisie Vrouwen. In de twee voorafgaande jaren werd hij met AFC za kampioen, eerst in 2016 in klasse 2A en afgelopen competitie in 1A met drie punten voorsprong op Volendam. Dit jaar moet hij proberen om zich met AFC in de hoofdklasse te handhaven en dat doet hij met vijf nieuwe spelers. Twee spelers, Danny Goedkoop en Daan Sutorius kwamen over van de zondagtak, Thierry van de Kooye van Ter Leede en Mitchell Faerber  en Jelle de Lange van respectievelijk Jong Almere City FC en Jong Utrecht FC.

Een rijke historie, ik vermeldde het al. Allereerst door bekende spelers zoals Daley Blind, Justin Kluivert, Thomas Lam, Daniël de Ridder en Mitchell de Vrede, maar ook door de ouderdom van de club die door het vakblad ‘De Voetbaltrainer’ als beste amateurclub wordt genoemd vanwege de jarenlange dominantie in de jeugdranglijsten.

Op 18 januari 1895 opgericht werden de clubkleuren ruim een jaar later vastgesteld: de roodzwarte kleuren van Amsterdam kwamen terug in het rode shirt met daarop een zwarte V, een zwarte broek en rode kousen, vandaar de naam “The Reds”.

In 1906 betrok de club een nieuw terrein in de Watergraafsmeer bij de hoeve “Goed Genoeg” en toen de club in 1962 verhuisde naar het huidige sportpark aan De Boelelaan in Amsterdam Buitenveldert nam het die naam mee.

Toen de Hoofdklasse (zondag) in 1974 werd ingesteld promoveerde AFC daarnaar, degradeerde nog wel een keer naar de eerste klasse, maar toen de Topklasse werd ingevoerd was het er meteen bij en de zesde plaats in 2016 gaf ook recht op de Tweede Divisie. Na de elfde plek vorig jaar is het nu onder trainer André Wetzel, die het vanaf 23 oktober overnam van Ton du Chatinier, de rodelantaarndrager.

De zaterdagtak is jonger en vanaf de negentiger jaren langzamerhand opgeklommen, vorig jaar zoals gezegd gepromoveerd en tegen dit AFC neemt Ter Leede het zaterdag op, als de weergoden het toelaten.

Andere interessante wedstrijden zijn natuurlijk die van koploper Noordwijk thuis tegen De Jodan Boys, Rijnvogels tegen SteDoCo, Achilles Veen tegen Rijsoord en het in de tweede periode zo succesvolle FC ’s-Gravenzande uit tegen RVVH.

Scheidsrechter op “Goed Genoeg” is zaterdag de ons welbekende Bart van Rijsbergen uit Maasland. In oktober leidde hij Ter Leede – Smitshoek (5-1), en daarvoor drie thuiswedstrijden tegen Hoek (3-0 op 30 april 2016), FC ’s-Gravenzande (2-2, 24-1-2015) en RVVH (3-1, 20-9-2014). Als assistenten heeft hij de heren D. de Haan en O. Erdogan.

Als het weer goed genoeg is hopen we op een sportieve middag!