Voorbeschouwing Ajax – Ter Leede

VOORBESCHOUWING AJAX – TER LEEDE zaterdag 29-10-2016 14.30 uur

Scheidsrechter W.M. Kieft (Putten)

 

TER LEEDE, OP NAAR DE TOEKOMST

Na de 1-4 bekerwinst vorige week op Varkenoord tegen Feyenoord staat zaterdag de negende competitiewedstrijd van Ter Leede tegen Ajax op het programma.

De eerste ontmoeting dateert van 5 oktober 1996 toen ons eerste onder aanvoerderschap van Floor van Duyn met 0-1 wist te winnen doordat Lloyd de Meza profiteerde van een keepersfout. De winst was overigens terecht verklaarde de toenmalige Ajaxtrainer Cor Jager na de wedstrijd, want “Ter Leede heeft een sterk team”. Dat klopt, want in dat jaar werd de ploeg van trainer Arie Lagendijk en elftalleider Jan Schoen vóór Ajax kampioen van de eerste klasse B. Verder maakten o.a. Jan Blankenspoor, Emiel Wajer, Peter Scheltus, Frank Bloemheuvel, Ed Borst, Pieter Kruik en Luc van der Hoeven deel uit van dit team en de laatstgenoemde scoorde ook op 1 maart thuis voor 1000 man publiek de winnende 1-0.

Van de zes andere ontmoetingen won Ter Leede er nog drie, speelde het tweemaal met 1-1 gelijk, maar verloor het op 15 september 2012 met 0-1 op De Toekomst, en speelde het in ons kampioensjaar in de hoofdklasse A op 2 februari doelpuntloos gelijk tegen de “Godenzonen”. Het totaalsaldo is dus wel positief met 17 tegen 5 punten en een doelsaldo van 7 om 3.

Maar Ajax is de laatste twee wedstrijden aardig op schot: in de Amsterdamse derby tegen Swift won het op 15 oktober uit met 1-2 en vorige week won het team van tweedejaars coach Jorg Smeets in de beker met 1-6 van zondagvierdeklasser Spaarnwoude en met het opgedane zelfvertrouwen zal Ajax de winstpartij vier jaar geleden tegen Ter Leede op De Toekomst graag willen kopiëren, want met de huidige elfde plek is Ajax vast niet tevreden. Het won tot nu toe drie keer – eigenlijk vier keer, maar de eerste winstpartij tegen Haaglandia werd vanzelfsprekend geschrapt – tegen Sliedrecht (1-3), Argon (4-1) en de al eerder genoemde derby tegen Swift, maar verloor viermaal, van Hoek (2-0), Zwaluwen (0-1), en met duidelijke cijfers van Spijkenisse (3-1) en Achilles Veen (4-1). Tegen DFS bleef het thuis 0-0.

Topscorer is aanvaller Joost Hey die in deze competitie drie maal het net vond en in totaal op 15 treffers staat, en dat komt nog niet in de buurt van de 60 die Dennis Kaars maakte voor Ajax, voordat hij die club verruilde voor de Dijk. In het jaar dat topscorer Yordy Teijsse er voor Ter Leede 23 scoorde, werd hij tweede met 17 doelpunten, maar dit terzijde.

Het verschil tussen Ter Leede, nummer zes, en Ajax, elfde plek, is maar twee punten en bij winst gaan de Amsterdammers over Roodgeel heen, maar wat Noordwijk ook al deed zal nu toch echt voorkomen moeten worden en daarom hopen en verwachten we een positief vervolg op de winst tegen Feyenoord, want dat mag ons niet ontnomen worden: achter elkaar Feyenoord en Ajax verslaan!

De wedstrijd wordt geleid door scheidsrechter W.M. Kieft, die op 3 september ook al Ter Leede – Breukelen (1-1) leidde en hij wordt bijgestaan door R. Zuidema en M.G.S. Kwaytaal, ook al geen onbekende voor ons.

Wij wensen u een sportieve middag toe.