Voorbeschouwing Ajax zaterdag – Ter Leede

VOORBESCHOUWING  AFC AJAX  – TER LEEDE zaterdag 30-11-2019 14.30 uur

Scheidsrechter Remco Schul (Leidschendam)

TER LEEDE VOOR DE ZEVENDE MAAL NAAR DE TOEKOMST

 De eerste maal was op 5 oktober 1996, 23 jaar geleden. Onder aanvoerder Floor van Duijn was het Lloy de Meza die na een keepersfout de winnende 0-1 maakte. De laatste keer was de “donder- en bliksemwedstrijd” op dinsdagavond 29 mei 2018 toen Ter Leede in de eerste ronde van de nacompetitie met 2-0 verloor. Thuis won Ter Leede met dezelfde cijfers, maar verloor het na verlenging in de penaltyserie. In de volgende ronde werd Ajax door HSV Hoek uitgeschakeld (1-3 verlies en 1-2 winst), maar omdat Jong FC Volendam stopte kwam er nog een verliezerronde voor één plek en die won Ajax met 1-2 van Capelle dat daardoor degradeerde  en de Amsterdammers veroverden alsnog een plek in de Derde divisie. Een jaar later meldde Ter Leede zich daar ook en dus staat zaterdag de elfde reguliere onderlinge competitiewedstrijd op het programma.

Vorige week verloor Ajax in Hoornaar met 3-0 van SteDoCo en daardoor kwam er een eind aan een reeks van drie winstpartijen, 1-3 uit tegen Jong Almere City FC, tweemaal 2-1 thuis tegen ONS Sneek en VVOG en zodoende neemt het team van tweedejaars trainer Yuri Rose nu met veertien punten de dertiende plek in en dat is al een behoorlijk verbetering want na negen wedstrijden had de ploeg nog maar vijf punten bijeen gesprokkeld: één 0-1 uitoverwinning tegen GOES en twee gelijke spelen tegen Harkemase Boys (0-0) en VVSB (2-2). De start van de competitie verliep zeker niet naar wens, de eerste ronde was Ajax gedwongen vrij, daarna volgden fikse nederlagen tegen DVS ’33 Ermelo (0-4) en HSV Hoek (6-1) en werd er ook verloren van Sparta Nijkerk (4-2) en FC Lisse (1-2). Toch zit alles dicht bij elkaar, want bij winst komt Ajax op zeventien punten en passeert het Ter Leede.

Er staat dus weer heel wat op het spel: Ter Leede wil na de twee nederlagen tegen de nummers één en twee door een goed resultaat van de onderste regionen wegblijven en Ajax wil er per se uit wegkomen.

In de onderlinge competitie gaat Ter Leede ruim op kop en valt het op dat Roodgeel het op De Toekomst goed doet, in de reguliere competitie dan.

Ik zet de uitresultaten even op een rijtje:

  1. 05-10-1996: 0-1, score Lloy de Meza in klasse 1B. Ter Leede werd kampioen, Ajax                        eindigde als tweede
  2. 19-03-2005: 0-1, score Gotschin in HA. Ter Leede eindigde als 4e, Ajax 11e
  3. 03-09-2005: 1-2, score tweemaal Remco Torken in HA. Ter Leede werd 5e. Ajax 11e
  4. 15-09-2012: 1-0, winst Ajax in ons kampioenjaar in HA, het eindigde als 3e
  5. 29-10-2016: 0-2, score Ammerlaan en Bok, in HA eindigde Ter Leede als 2e achter Spijkenisse, met evenveel punten, Ajax werd 6e

Totaal 12 om 3 punten, doelsaldo plus vier (6-2)

De thuisresultaten zijn veel minder gunstig: eenmaal winst, eenmaal verlies en driemaal gelijk met een negatief doelsaldo van twee (3-5) door het 0-3 verlies op 1 april 2017, en dat was niet grappig. Het waren Carlo van Zelst en weer Remco Torken die tot scoren kwamen. Uit en thuis dus 18 punten om 9 met een positief saldo van twee (9-7), het valt op dat er steeds weinig gescoord werd, de 0-3 winst van Ajax uitgezonderd.

De amateurtak van Ajax startte in 1989 in de vierde klasse, was na drie kampioenschappen en één tweede plek in 1993 eersteklasser, vertoefde daar tot 2003, werd kampioen en hoofdklasser tot 2009, degradeerde in dat jaar, keerde in 2012 erin terug, waarna het in 2014 als tweede via de nacompetitie in de Topklasse kwam, net als Ter Leede voor slechts één jaar om zoals hierboven al beschreven in 2018 via de nacompetitie in de Derde divisie terecht te komen waarin het het afgelopen competitiejaar als 12e eindigde.

 Bij Ajax vertrokken dit jaar vier spelers en kwamen er zes voor in de plaats: doelman Axel Weitz en middenvelder Anouar Moussa van De Dijk, verdediger Moiz da Silva van AFC, middenvelder Romano de Jonge van OFC en de aanvallers Tristan Buis van Almere City en Mitchel Borman van ODIN ’59. De laatststgenoemde heeft driemaal gescoord, Romano de Jonge, die ook nog bij Katwijk heeft gespeeld, tweemaal. Topscorer is de 28-jarige Kenneth Misa Danso ( met ook een Quick- Boysverleden) met vijf treffers, de jonge Ricardo Fransberg uit eigen jeugd heeft driemaal gescoord.

De resultaten van Ter Leede op De Toekomst zijn positief, maar zoals we weten, tellen niet. De laatste uitwedstrijd ging verloren en van dat team waren er vorige week tegen SteDoCo nog vier bij: Glenn van Zoolingen, Jack van Moerkerk, Siver Abdulrahman en Jake Wollgarten. Bij Ter Leede waren aanvoerder Boelee, Ben van der Lans, Jeffrey Bok, Ian van Otterlo, Toon Zwetsloot en Joey van den Berg van de partij.

De wedstrijd wordt geleid door scheidsrechter Remco Schul en hij wordt bijgestaan door Jack Koornneef en Robert Bruining

Wij wensen iedereen een sportieve middag toe.