Voorbeschouwing Argon 1 – Ter Leede 1

VOORBESCHOUWING SV ARGON 1 – VV TER LEEDE 1 zaterdag 6 mei 2017 14.30 uur

Scheidsrechter J. Sanders (Doetinchem)

TER LEEDE NAAR DE ARGONAUTEN VAN MIJDRECHT

 Zaterdag wordt de 29e ronde in de hoofdklasse A gespeeld en de spanning bovenin stijgt alleen maar, want er zijn verschillende scenario’s denkbaar, maar daarover later. Waar Ter Leede gaat voor de titel kan Argon vrijuit spelen, want het staat in het eerste zaterdaghoofdklassejaar veilig. Met de wedstrijden thuis tegen Ter Leede en uit tegen Swift, dat ook nog in de race is voor de tweede periodetitel, heeft het nog een pittig slotprogramma dat de ploeg van scheidend trainer Patrick Loenen waardig zal willen afsluiten.

Argon staat met 33 punten op de tiende plek, negen punten boven de dertiende nacompetietieplaats en heeft het met 19 punten en een zesde plaats in de tweede periode beter gedaan dan in de eerste toen het met 14 punten als 14e eindigde.

In die tweede seizoenshelft zaten enkele sterke uitslagen. Op 1 april won het uit tegen Hoek met 1-5 en ook de uitoverwinning in maart tegen De Jodan Boys, dat overigens ook in Mijdrecht van Argon verloor, met 1-2 mag er zijn. En tegen de topploegen speelde het uit ook sterk met gelijke spelen tegen Achilles Veen (1-1), Spijkenisse (2-2) en Noordwijk (0-0). De 2-2 vorige week tegen FC Breukelen uit werd als een teleurstelling ervaren.

Jesse van Nieuwkerk is met 12 treffers de topscorer van Argon en dat bleef niet onopgemerkt, want volgend jaar komt de pas 22-jarige aanvaller uit voor Quick Boys. Met vijf doelpunten volgen de even oude Jesse Stange die volgend jaar om medische redenen bij derdeklasser KDO gaat spelen en Syrano Morrison. Ian van Otterloo, die volgend jaar naar Ter Leede komt heeft tweemaal gescoord, waar hij de jaren ervoor respectievelijk 8 en 13 keer het net vond. Overigens keert Gerard Aafjes na zijn carrière in het betaald voetbal na twee jaren bij Quick Boys volgend jaar terug naar Argon, de ploeg van zijn jeugd.

Trainer Patrick van Loenen kondigde al vroeg in het seizoen aan dat hij na vier jaar Argon toe was aan een nieuwe uitdaging en hij gaat volgend jaar naar streekgenoot hoofdklasser Eemdijk en hij wordt opgevolgd door Simon Ouaali, die Sparta Nijkerk vier competitiejaren trainde.

Argon is een betrekkelijk jonge vereniging: het ontstond op 1 juli 1971 als de fusie van de zondagvereniging RK Stormvogels, VV Mijdrecht (za/zo) en de zaterdagclub SV Midreth ( de middeleeuwse naam voor Mijdrecht). De naam van de fusieclub werd Argon naar het voorstel van Fred Reurink. Het zou ‘leider’ of ‘heerser’ betekenen, wat ik nergens heb kunnen vinden, maar door de verbinding met de Argonauten moeten we toch denken aan de dappere held Jason met zijn Gulden Vlies.

De zondagafdeling vierde grote triomfen, werd in 2007 onder trainer Jan Zoutman zelfs algemeen amateurkampioen door IJsselmeervogels in de verlenging met 4-3 te verslaan. Het won in dat jaar ook de Supercup net als in 1995 en besloot in 2013 haar bestaan als zondagtak na twee jaren Topklasse als dertiende in de hoofdklasse, maar won nog wel de Districtsbeker West 1 door GVVV met 3-2 te verslaan en later de beker door – weer in de verlenging – met 3-2 te winnen van het Groesbeekse De Treffers. Een waardig afscheid derhalve.

De zaterdagtak was intussen in 2012 met trainer Jack Honsbeek kampioen in de derde klasse B geworden en nadat Patrick Loenen het van hem had overgenomen loodste hij de Argonauten zoals gezegd vorig jaar weer de hoofdklasse in door naaste concurrent FC ’s-Gravenzande met 1-2 te verslaan, maar nu in de zaterdagafdeling en in het eerste jaar in deze hoofdklasse heeft Argon zich met deze tiende plaats uitstekend gehandhaafd.

En dan nu de kansen van Ter Leede. Na de knappe winst met een op vele plekken aangepast team op Zwaluwen zijn de kansen op de titel aanmerkelijk gestegen door het verlies van Achilles Veen met 2-3 thuis tegen Hoek. Zaterdag speelt Achilles Veen – zonder de geschorste doelman Wagenaar, maar weer wel met eerste doelman Jeffrey van der Loo die wegens een bruiloft afwezig was – uit tegen Noordwijk, dat zelf nog jaagt op de tweede periodetitel. Spijkenisse speelt thuis zijn laatste wedstrijd tegen RVVH.

Statistisch, zo rekende Jan Keuning uit, heeft Ter Leede bij winst zaterdag 5/27e of 18,51 % kans op het kampioenschap: Ter Leede wint en onze beide concurrenten Spijkenisse en Achilles Veen spelen gelijk of verliezen, dat is 1/3.2/3.3/3 = 4/27 en daarbij de tweede kans, Ter Leede speelt gelijk en de concurrenten verliezen, dat is 1/3.1/3.1/3 = 1/27, maakt samen 5/27. Als Ter Leede verliest en Spijkenisse wint, dan wordt het op doelsaldo (+26) vrijwel zeker kampioen, want dat zal Achilles Veen (nu +16, net als Ter Leede) met tweemaal winst op Noordwijk en DFS dan vast ook niet halen. Er zijn nog meer scenario’s, bij het zwartste voor Ter Leede, tweemaal verlies, kunnen vier ploegen, jazeker ook Noordwijk op 53 punten komen en dan is ons doelsaldo waarschijnlijkst het ongunstigste. Maar dat is theoretisch, de kans erop 0,4 %. We laten het gereken even rusten.

Over naar de realiteit.

Als Ter Leede het geheel op eigen kracht doet, heeft het onafhankelijk van de resultaten van de concurrentie, vier punten nodig voor het kampioenschap. Het speelt op 13 mei de slotwedstrijd thuis tegen Sliedrecht, Achilles Veen heeft de lastige wedstrijd tegen DFS, Noordwijk ten slotte heeft het thuis het gemakkelijkst tegen het al gedegradeerde FC Breukelen.

De wedstrijd in Mijdrecht wordt geleid door scheidsrechter Jeroen Sanders uit Doetinchem. Hij leidde in maart Noordwijk – Ajax (5-0) en vorige week FC Lisse – ONS Boso Sneek (1-1). Hij wordt door twee dames bijgestaan, mevrouw D.G.H. Snoeren en mevrouw N. Krijt – van der Linden.

Ter Leede-aanhang, kom naar Mijdrecht, want dit wil je niet missen! Op deze dag kunnen de dames kampioen worden, het derde ook uit bij de Rijnvogels in Katwijk, maar de bussen rijden naar Argon!

Komt dat zien. Voorwaarts Ter Leede!