Voorbeschouwing Barendrecht – Ter Leede

VOORBESCHOUWING BVV BARENDRECHT – VV TER LEEDE

Zaterdag 31 augustus 2019 14.30 uur

Scheidsrechter Luuk Timmer (Apeldoorn)

 

TER LEEDE NA ZES JAAR WEER NAAR DE BONGERD

Vorig jaar nog twee klassen verschil, nu komt Ter Leede als derdedivisionist op Sportpark De Bongerd weer in competitieverband uit tegen Barendrecht , dat na negen jaar in de top van het amateurvoetbal te hebben gebivakkeerd het afgelopen jaar een stap terug moest doen.

Dat deed het overigens onder de vorig jaar teruggekeerde trainer en ook oud-speler Jack van den Berg die in zijn eerste negen jaar als trainer van Barendrecht slechts promoties had meegemaakt, naar de Topklasse en de Tweede Divisie. Nadat hij het in december 2018 had overgenomen van Albert van der Dussen – die op zijn beurt de succesvolle Adrie Poldervaart afloste –  kon ook Van den Berg niet voorkomen dat Barendrecht op de achttiende en laatste plaats eindigde. Dus mag hij dit jaar gaan proberen om het verloren terrein terug te winnen.

Zelf temperde hij evenwel de verwachtingen van de IJsselmondenaren door op te merken dat Barendrecht door een smalle selectie niet tot de favorieten zal behoren. En inderdaad dolf het team in de eerste, overigens aantrekkelijke competitiewedstrijd met 3-2 het onderspit tegen Sparta Nijkerk. “Volkomen onnodig  overigens”,  baalde de coach, “wat was doelman Nick van der Ploeg aan het doen?” Sparta Nijkerk kwam op een 2-0 voorsprong, Peter de Lange scoorde tegen en nadat Sparta de voorsprong weer uitbreidde wist Yarick Dorst het met zijn 3-2 in de 90e minuut nog enkele minuten spannend te maken, maar de gelijkmaker viel niet meer.

En dus is het voor Barendrecht zaak om aanstaande zaterdag de drie punten op Ter Leede te veroveren. Dat lukte Van den Berg met zijn team in de Topklasse op 15 maart 2014 tenslotte ook toen Ter Leede met een 4-1 nederlaag naar huis werd gestuurd. Drie spelers van ons huidige Roodgeel hebben dat nog meegemaakt, te weten aanvoerder Boelee, Jonathan Robertson en Robert Steemers. Ook Jeffrey Aarts, Bas Mourits, Danny Monster en Qjell Krolis van het huidige Barendrecht waren er toen bij. In de thuiswedstrijd op 26 oktober 2013 werd het 1-1, toen maakte Ammerlaan in de eerste helft de 1-0. Het tegendoelpunt uit werd overigens door Jasper de Bie gemaakt, kent u hem nog?

In de voorbereiding op deze competitie oefende Barendrecht tegen ASWH (1-0 verlies), verloor het van het Westlands elftal met 4-1, waarna gemeentegenoot Smitshoek werd verslagen (2-1) en de partijen tegen Vlissingen en Dongen (3e divisie zo) in gelijke spelen eindigden. Maar in de kwalificatieronde voor de KNVB-beker tegen zondageersteklasser Wittenhorst haalde het team flink uit: het werd maar liefst 6-0 met drie goals van De Lange, twee van Marouane Bakour en één van de teruggekeerde Tim Eekman.

De hernieuwde kennismaking vraagt ook om de historie van Barendrecht nog even te belichten. Daar gaat ie:

De vereniging op IJsselmonde dateert van 1926, heette aanvankelijk DETO ( Door Eendracht Tot Overwinning), begon aan de Middeldijk, verhuisde in 1958 naar Sportpark Ziedewij en speelde vanaf 1969 in de hoogste – tweede – klasse en sprong met topspelers als Bas Hokke, Henny v.d. Linden en Wim v.d. Heuvel in 1977 naar de 1e klasse nadat het een jaar eerder verhuisd was naar de huidige accomodatie De Bongerd.

In 1998 verslaat Barendrecht  (BVV)  GVVV met 3-1 en wordt kampioen van de hoofdklasse B, maar IJsselmeervogels is dan te sterk voor het algemeen zaterdagamateurkampioenschap. Er volgen wat mindere jaren, maar in 2010 volgt het kampioenschap van de hoofdklasse A ten koste van achtervolgers Capelle en Rijnsburgse Boys. In dat competitiejaar verliest Ter Leede ook in december met 3-0 en in mei met 1-3 van Barendrecht. Topscorer is Alex van Dommelen met 19 treffers. BVV gaat naar de Topklasse en dit succes wordt behaald onder de huidige trainer en ook oud-speler Jack van den Berg. De laatste acht competitiewedstrijden in de hoofdklasse van Ter Leede tegen Barendrecht leveren de Sassenheimers 9 punten (2x winst, 3x gelijk en 3x verlies) en Barendrecht 12 punten op en het doelsaldo is in het voordeel van Barendrecht: 11 voor, 10 tegen. De mooiste overwinning van Ter Leede met 5-0 dateert al weer van 9 oktober 2004. En ten slotte het al genoemde gelijkspel en verlies in de Topklasse.

Barendrecht komt in de derde divisie uit met een behoorlijk aantal mutaties. Zestien spelers gingen er weg onder wie Jeffrey Aarts naar DSO, Rowendly Martijn naar Scheveningen, Daniël Kumic naar ’s-Gravenzande en Burak Dogan naar Xerxes DZB, elf spelers kwamen er voor in de plaats van wie een behoorlijk aantal “herintreders”: Stanley Husen terug van ASWH, Tim Eekman terug na één jaar Kozakken Boys en ook Peter de Lange heeft eerder bij Barendrecht gespeeld. Deze spits wist voor ASWH 25 maal te scoren, maar ook voor Capelle 24 maal, waaronder eenmaal tegen Ter Leede in de partij op 31 augustus 2014 in de Topklasse en het was ook meteen de winnende, want het stugge Capelle wist op Sportpark ’t Slot weer de nul te houden. Ook de ons bekende Bram de Bruin is nu van Capelle overgekomen.

Alweer genoeg namen, te veel eigenlijk. We zijn zeer benieuwd hoe Ter Leede zich gaat weren tegen Barendrecht. De wedstrijd wordt geleid door scheidsrechter Luuk Timmer die Ter Leede naar mijn weten eenmaal floot, op 18 november 2017 op de Roodemolen werd het tegen Argon 3-1, de club die Ian van Otterlo net had verlaten, maar waarvoor Jordly Petronia toen nog wel uitkwam. De scheidsrechter wordt bijgestaan door P. Otten en mevrouw B.H.P. Bussem Scheffers, een vierde official wordt wegens personeelsgebrek niet meer aangesteld in deze divisie.

Kom naar De Bongerd om Ter Leede de broodnodige steun te geven.

Tot daar!