Voorbeschouwing BOL – Ter Leede

DERDE VOORBESCHOUWING BOL – TER LEEDE

Maandag 1 april 2024 14.30 uur

Scheidsrechter A.J.N. Mulder (Arnhem)

 

DERDE POGING TER LEEDE UIT TEGEN BOL

Ja, het is wel bijzonder dat dit de derde poging is om voor het eerst een competitiewedstrijd tegen BOL te spelen. Dat heeft alles te maken met de natte herfst- en winterperiodes en het natuurgrasveld van BOL.

Derde keer, goede keer zoals de Vlaming zegt en dus haalt Ter Leede op Tweede Paasdag de dertiende competitieronde in tegen wat voluit heet  de Christelijke Sport Vereniging BOL, op het Sportcomplex CSV BOL uit Broek op Langendijk. Loopt Ter Leede een wedstrijd achter, BOL moet er naast Ter Leede nog een inhalen, op paaszaterdag, natuurlijk ook thuis, de zestiende tegen ARC, toen op twintig januari alleen Ter Leede – Huizen doorging. Voor die ploegen staat er veel op het spel, dus dat wordt erg spannend.

BOL staat momenteel op de veertiende plek met 21 uit 21 en een doelsaldo van min zeventien (22-39) en daaruit blijkt dat het team van vierdejaars trainer Erwin Tump het moeilijk heeft. Vorig jaar bezorgde hij de club nog de promotie in de eerste klasse A waar de ploeg vijf jaar in verbleef, maar nu is het vechten voor handhaving. Aan het eind van het competitiejaar gaat hij weg en wordt dan opgevolgd door Purmerender Charles van Altena, nu hoofdtrainer van tweedeklasser Hooglanderveen (bij Amersfoort). Of assistent-trainer, de ons bekende oud-voetballer Martijn Gootjes blijft is mij nog niet bekend.

De eerste periode eindigde BOL nog als elfde met elf punten, maar één punt minder dan Ter Leede, in de tweede periode heeft het in acht wedstrijden acht punten veroverd en daardoor staat het op de vijftiende plek. Maar met de twee inhaalpartijen kan het natuurlijk stijgen. Op 20 maart won het knap de inhaalwedstrijd met 2-0 thuis tegen Hollandia. Het speelde thuis met 2-2 gelijk tegen ARC en uit in de derby met AFC ’34 met 1-1. De drie overwinningen in de eerste periode waren de thuiszeges tegen DHSC (2-0) en Hoogland (2-1) en uit tegen Alphense Boys (1-2).

Topscorers zijn de ervaren middenvelder Jack Schoon met zes treffers, hij is bij BOL al aan zijn twaalfde seizoen bezig, en de andere middenvelders Bas Jonker en Thimo Schouwink met twee goals, naast nog zes spelers met een treffer. Inmiddels hebben ook Jeroen Korver en Jurre van Lingen tweemaal gescoord.

Maandag speelt Ter Leede dus voor het eerst tegen CSV BOL, vandaar enige kennismaking. BOL staat voor Broek op Langendijk en dat is al vanaf de dertiende eeuw bekend als Broeck opten dijk. Langendijk, zo geheten naar de dijk die van St-Pancras naar het Noorden loopt, St- Pancras, de geboorteplaats van de bekende schrijver Bernlef en deze plaats figureert ook in zijn bekende roman Eclips, waarin een man na een zwaar ongeluk al zwervend, langzamerhand, geholpen door de muziek uit een gestolen radio zijn gezichtsvermogen en geheugen terugkrijgt. Prachtig boek, tegenhanger van Hersenschimmen. Broek, Engels brook, dat wij ook kennen in Lisserbroek en Roversbroekpolder betekent moeras en dat verklaart misschien ook waarom er door de langdurige regenval al drie wedstrijden op het natuurgrasveld werden afgelast.

Om uit de gevarenperiode te komen moet Trainer Erwin Trump eerst proberen om nog de nodige punten op te halen in de tweede periode om er daarna alles aan doen om in de derde periode zoveel te scoren dat hij vier ploegen onder zich houdt. Dat wordt een zware klus, maar als je bijvoorbeeld tweemaal gelijk kan spelen tegen Swift, biedt dat voldoende perspectief.

Zaterdag eerst thuis te winnen van ARC en dan maandag van Ter Leede, dan zou hij BOL een prachtig paasfeest bezorgen.

En gezien de grillige prestatiecurve van Roodgeel zal hij kansen zien.

Ter Leede kan na het 3-2 uitverlies tegen JOS/Watergraafsmeer wel weer een opsteker gebruiken. Het slaagt er maar niet in om een reeks neer te zetten. Iedere keer als het goed speelt, zoals thuis tegen HBC en uit tegen Purmersteijn volgt een teleurstellend verlies. Slechts tweemaal wist Ter Leede in deze competitie twee wedstrijden achtereen te winnen. Laten we hopen dat het maandag een positief resultaat boekt en dan weet door te gaan in de derde periode.

De wedstrijd wordt geleid door scheidsrechter Sander Mulder uit Arnhem. Hij wordt geassisteerd door N. Poelenjee en A.C.M. van Luijk.

Het wordt vast weer spannend in Broek op Langendijk en ik hoop dat er veel supporters van Ter Leede op deze Tweede Paasdag toch hun weg weten te vinden naar BOL om hun ploeg aan te moedigen. Ze kunnen het gebruiken!

Ik wens u een sportieve middag toe.