Voorbeschouwing BVV Barendrecht – VV Ter Leede

VOORBESCHOUWING BVV BARENDRECHT – VV TER LEEDE

Zaterdag 19 februari 2022 14.30 uur

Scheidsrechter Jerôme Vries (Bunde, L)

 

HERSTART COMPETITIE TER LEEDE UIT TEGEN BVV BARENDRECHT

We mogen weer! Ja, wè, spelers in het veld en publiek eromheen na opnieuw een heel lange winterstop c.q. lock down, laten we hopen dat dit de laatste is. Voor Ter Leede betekent deze vijftiende ronde de uitwedstrijd op Sportpark De Bongerd tegen het Barendrecht van voorzitter Martin Seltenrijch, aan zijn laatste voorzittersjaar bezig, en trainer Richard Elzinga, die overigens ook al niet doorgaat. Voor de BVV alweer de derde competitiewedstrijd na de lock down:  op vijf februari verloor Barendrecht in Veenendaal de inhaalwedstrijd tegen DOVO  met 2-0 nadat het voor de winterstop zeven wedstrijden ongeslagen was, vorige week werd in Harderwijk weer wel met 2-3 gewonnen van VVOG en dus neemt het nu met 17 uit 13  de tiende plaats op de ranglijst in en dat vinden de meeste IJsselmondenaren natuurlijk een veel te lage plek voor een ex-tweededivisionist. Daarom zullen ze zaterdag proberen om Ter Leede opnieuw te trakteren op een nederlaag in hun “Boomgaard”.

Ter Leede heeft misschien de laatste 4-1 winst op 10 oktober 2020 op een lege Roodemolen door de vier treffers van Mike Bekooij nog vers in het geheugen, wel dat presteerden de Barendrechters zelfs tweemaal: in de Topklasse wonnen ze op 15 maart 2014 thuis ook met 4-1 van Roodgeel en dat kunststukje herhaalden ze op 31 augustus 2019 op de tweede wedstrijd in de ook al afgebroken competitie 2019-2020, nadat Ter Leede de eerste wedstrijd thuis met 2-0 van VVSB had gewonnen.

Barendrecht startte de competitie niet goed. Na vijf wedstrijden had het slechts twee punten door gelijke spelen in de openingswedstrijd uit tegen Hoek (1-1) en Sportlust ’46 (2-2) en driemaal verlies , thuis tegen Excelsior ’31 (1-3) en Staphorst (0-2) en uit in Nijkerk (3-2), maar daarna kwam het op stoom met drie gelijke spelen (2-2 tegen GOES en DVS ’33 beide thuis en 0-0 uit tegen FC Lisse) en drie winstpartijen (2-1 tegen Ajax, een knappe 2-4 tegen Harkemase Boys en de ruime 5-0 tegen ODIN ’59). Na de winterstop volgden nog de drie punten tegen VVOG en dat resulteerde dus in de al genoemde tiende plek.

Wel met een doelsaldo van plus twee (24-22) en daaruit blijkt dat de ploeg over een behoorlijk schotvaardige aanval beschikt. Topscorer is Niels Vorthoren met vijf treffers, gevolgd door buitenspeler Marouane Bakour en aanvallende middenvelder Ugur Altintas met vier en de van Katwijk overgekomen middenvelder Joey Jongman met drie goals. De  ex-Rijnvogel en linksbuiten Romano van der Stoep heeft eenmaal gescoord.

In de winterstop heeft Barendrecht zich aardig geroerd op de transfermarkt. Voor direct kwam linksbuiten Boban Lazic ( zonder club, ex-Top Oss uit de jeugdopleiding van ARC met ook een Ajaxverleden) die tegen VVOG al inviel, voor volgend competitiejaar zijn “onze” doelman Michael Bekkers ( als opvolger van de naar SC Feyenoord vertrekkende doelman Jeffrey Verkerk, ex-Rijnvogel) en Robbert Olijfveld van Rijnsburgse Boys aangetrokken en ook drie spelers van ASWH te weten Jesper van den Bosch, Sam van de Kreeke en Gilmaro van de Werp.

Dit alles natuurlijk omdat uiteindelijk de grote vereniging Barendrecht terug wil naar de Tweede Divisie, want het vertoefde vanaf 1996 bijna onafgebroken in de hoogste klassen. Eerst vanaf het begin in de Hoofdklasse, daarna vanaf 2010 in de Topklasse, in 2016 overgaand in de Tweede Divisie waaruit het in 2019 na een teleurstellende 18e plek degradeerde, waarna de overhaast teruggekeerde trainer en oud-speler Jack van den Berg tot zijn teleurstelling het veld moest ruimen. Met de van FC ’s-Gravenzande overgekomen Richard Elzinga (oud-speler van FC Groningen, Cambuur en Sparta) leek de BVV de weg omhoog te willen inslaan, maar toch werd in de winterstop bekend gemaakt dat Elzinga stopt en dat de trainer van De Jodan Boys,  Leen van Steensel, zijn opvolger wordt.

In de KNVB-beker overleefde Barendrecht overigens dit jaar twee rondes door overwinningen op Scheveningen (3-0) en ADO ’20 (2-3), maar verloor het op 15 december met 4-0 van de amateurs van Ajax.

Nog een klein stukje historie van deze grootste amateurvereniging van de Rijnmond.

De club op IJsselmonde dateert van 1926, heette aanvankelijk DETO ( Door Eendracht Tot Overwinning), begon aan de Middeldijk, verhuisde in 1958 naar Sportpark Ziedewij en speelde vanaf 1969 in de hoogste – tweede – klasse en sprong met topspelers als Bas Hokke, Henny v.d. Linden en Wim v.d. Heuvel in 1977 naar de 1e klasse nadat het een jaar eerder verhuisd was naar de huidige accomodatie De Bongerd.

In 1998 verslaat Barendrecht  (BVV)  GVVV met 3-1 en wordt kampioen van de hoofdklasse B, maar IJsselmeervogels is dan te sterk voor het behalen van het algemeen zaterdagamateurkampioenschap. Er komen wat mindere jaren, maar in 2010 volgt het kampioenschap van de hoofdklasse A ten koste van achtervolgers Capelle en Rijnsburgse Boys. In dat competitiejaar verliest Ter Leede ook in december met 3-0 en in mei met 1-3 van Barendrecht. Topscorer is Alex van Dommelen met 19 treffers. BVV gaat naar de Topklasse en daarna naar de Tweede Divisie, successen behaald onder de hierboven al  genoemde  Jack van den Berg.

 

Terug naar het heden. Ter Leede is nu vier competitiewedstrijden ongeslagen. We hopen dat dit zo blijft, het zal het niet gemakkelijk krijgen op De Bongerd, maar de ploeg is fit en sterk, dus we zullen zien.

De wedstrijd wordt geleid door Jerôme Vries uit het Limburgse Bunde. Hij wordt bijgestaan door Jack Koornneef  en Kamal el Haijaji.

Kom naar Barendrecht om Ter Leede aan te moedigen. Ze zullen het waarderen en vooral …. Het kan weer!