Voorbeschouwing DFS – Ter Leede

VOORBESCHOUWING SV DFS  – VV TER LEEDE zaterdag 20 april 2019 14.30 uur

Scheidsrechter Koen Klunder (Huizen)

 

TER LEEDE WEER NAAR OPHEUSDEN

 Als de supportersbus aanstaande zaterdag  op het Sportpark ’t Heerenland arriveert is ons eerste al bezig met de warming up op het natuurgrasveld voor een volgende finalewedstrijd, want zo kunnen we gezien de stand bovenin alle komende wedstrijden wel beschouwen. Maar ook Door Fusie Sterk Opheusden staat voor een belangrijk weekend. Eerst moet het team van interim-coach Joop Gall – daarover later – het in ronde 26 opnemen tegen de kersverse koploper en vervolgens moet het op Tweede Paasdag uit naar Capelle om tegen deze nummer dertien ronde 22 in te halen. Een zware opgave, maar het zijn ook zes mogelijke punten en de kans om Nootdorp definitief achter zich te houden en zo de p/d-plek veilig te stellen. Voor beide teams staat er zaterdag dus veel op het spel!

Daar waar DFS de afgelopen twee competitiejaren op een mooie negende en achtste plaats in respectievelijk de hoofdklassen A en B eindigde, moet het dit jaar vechten voor lijfsbehoud. In de eerste periode scoorde het met een zevende plek en zestien punten nog naar behoren en behaalde de ploeg in de maand oktober nog mooie overwinningen op De Jodan Boys (2-1), Zwaluwen (2-1), Capelle (3-1) en in begin november op Nootdorp uit (1-2).  In de tweede periode volgden echter forse nederlagen tegen FC ’s-Gravenzande (6-0), Volendam (1-3) en op 1 december de 4-2 tegen Ter Leede en in de resterende wedstrijden van deze periode wist het na de winterstop alleen nog maar thuis met 3-2 van Achilles Veen te winnen en dat resulteerde in een 15e plaats met slechts vier punten. De derde periode leverde ook weer drie verliespartijen op, waaronder een pijnlijke 0-1 thuis tegen concurrent Nootdorp. Een lichtpuntje was het 1-1 gelijkspel vorige week uit tegen Smitshoek, maar dat is tot nu toe het enige punt in de derde periode.

Die slechte tweede en derde periode zijn er ook de oorzaak van dat trainer Scott Calderwood in zijn derde jaar voor DFS in overleg met bestuur en TC besloten heeft om het veld te ruimen. Als hoofdtrainer voelt hij zich verantwoordelijk voor de slechte resultaten en daarom is in Joop Gall, oud-trainer van o.a. Go Ahead Eagles en FC Emmen, de persoon gevonden die in de komende wedstrijden voor zodanige resultaten moet gaan zorgen dat DFS in de hoofdklasse kan blijven. Dat moet dan gebeuren in p/d-wedstrijden, want de elf punten achterstand op Spijkenisse zijn alleen in theorie te overbruggen.

In de districtsbeker Oost bracht DFS het na overwinningen op NEC, Woezik en CVS Apeldoorn tot de achtste finale waarin het op 5 maart met 2-1 verloor van Sparta Nijkerk en dus kan alle aandacht gericht worden op de (na)competitie. Daarin zullen onder anderen topscorers Remy Raterink met tien en Luciën Dors met vijf treffers proberen hun totaal op te vijzelen. Zij waren het ook die scoorden in de wedstrijd op de Roodemolen, we herinneren ons de 4-2 nog heel goed: in de rust leek er met de 3-0 geen vuiltje aan de lucht: Ian van Otterlo had in de 27e minuut uit de rebound de score geopend, Jeffrey Bok zorgde vijf minuten later na een mooie aanval voor de 2-0 en Robert Steemers in de 40e minuut maakte slim gebruik van een foute terugspeelbal en het stond 3-0. Na een ongelukkig moment van Dirk Hoekstra in de tweede helft moest hij er met rood van af en kon Raterink de stand door een benutte penalty op 3-1 brengen en zorgde Dors in de 67e minuut voor de aansluitingstreffer. Met een sterke Jordly Petronia kwam het Ter Leede-tiental echter niet echt meer in gevaar en Jim Gillissen zorgde in de slotminuut nog voor de 4-2 eindstand. Ook het competitiejaar 2016-2017 leverden Ter Leede twee overwinningen op, thuis 4-1 en uit 1-2.

We frissen toch eerst nog even het geheugen op omtrent onze komende tegenstander. De Betuwse voetbalvereniging  DFS is als fusieclub op 1 oktober 2001 ontstaan uit de derde/vierdeklassers VV Opheusden en ASV Sparta ’57,  bij welke laatstgenoemde club  Vitessespeler Navarone Foor in zijn jeugd speelde. In juli 2004 ging de club op het nieuwe Sportpark ’t Heerenland spelen, promoveerde  in 2009 naar de tweede klasse, vier jaar later naar 1D, werd meteen kampioen en ging in 2015 naar de hoofdklasse A. Zoals zovele eerstejaars hoofdklassers werd het een moeizaam debuut, eindigde de ploeg op de twaalfde plek, won het in de nacompetitie nog wel van JSV Nieuwegein, maar degradeerde het door een 2-0 verlies tegen Deltasport toch weer naar de eerste klasse. Net als Ter Leede indertijd was het als kampioen van 1A na een jaar al weer terug en nu komt het voor het derde jaar uit in de hoofdklasse.

Ter Leede gaat zaterdag  voor de vierde winst op DFS en het start daarin als favoriet, maar dat zegt lang niet alles weten we. Juventus zou Ajax ook wel even verslaan dacht voorzitter Agnelli, maar hij kwam bedrogen uit! Ter Leede zal dus heus wel waken voor overschatting en er met Ian van Otterlo weer in de gelederen vol voor gaan.

De wedstrijd wordt geleid door scheidsrechter Klunder en hij wordt geassisteerd door Muhamed Osman en Maickel Dijkstra.

De supportersbus vertrekt exact om 12.30 van de Roodemolen, stap in en kom Ter Leede aanmoedigen in zijn strijd om de positie bovenin te behouden!

Wij wensen u een sportieve middag toe!