Voorbeschouwing Excelsior ’31 – Ter Leede

VOORBESCHOUWING EXCELSIOR ’31 – TER LEEDE zaterdag 5 oktober 2019 14.30 uur

Scheidsrechter: Maurice Paarhuis (Hellendoorn)

 

TER LEEDE TEN TWEEDENMALE NAAR RIJSSEN

 Zaterdag treffen de kampioenen van de hoofdklasse A en B elkaar voor de tweede keer op sportpark De Koerbelt. De eerste keer was op veertien september 2013. Een opmerkelijke wedstrijd! Tweemaal komt de thuisploeg voor, tweemaal weet Ter Leede gelijk te maken, eerst Jonathan Robertson uit een assist van Yordi Teijsse, daarna scoort Idrissi vlak voor rust uit een pass van Boelee op knappe wijze de 2-2.

  En dan breekt de 70e minuut van de wedstrijd aan: doelman Serge van der Ban onderschept net buiten de zestien voor de tweede keer een dieptepass, nu doordat hij de bal vol in het gezicht krijgt. Scheidsrechter Den Helder fluit en … toont de rode kaart wegens hands en ook na het raadplegen van zijn grensrechter handhaaft hij zijn beslissing! De beelden wijzen het anders uit en ook later geeft de scheids zijn fout toe, maar daar koop je niks voor, Serge moet eruit, Jonathan Robertson  ook voor doelman Jeroen Vrolijk en diens eerste werk bestaat uit de bal uit het net halen nadat die door Denis Mahmudov in de verre rechterhoek is geschoten. Het staat nu 3-2 en met tien man is Ter Leede niet meer in staat terug te komen al dringt het nog wel aan. “Matig Excelsior mag scheidsrechter danken,” kopt de krant en haalt ook nog aan hoe vlak daarvoor verdediger Draganovic vlak daarvoor slechts geel krijgt wanneer hij Robert Steemers bij een razendsnelle counter ter hoogte van de middenlijn torpedeert en daarmee voorkomt dat hij vrij naar doelman Kok kan doorbreken. Eerder werd, dacht ik, ook al een treffer van Steemers afgekeurd wegens leunen.

De thuiswedstrijd van Ter Leede ging ook al verloren omdat om oud-voorzitter Wijntjes te citeren “het team van Wisman vergat zichzelf te belonen,” de ongeslagen status van Ter Leede sinds oktober gaat verloren, een inhaalrace wordt afgebroken en ondanks de zes punten van Ter Leede weten ook de Rijssenaren het in hun vierde Topklassejaar niet te redden, zij degraderen als vijftiende na eerder op een 5e. 8e en 10e plek te zijn geëindigd.

Net als Ter Leede doet Excelsior ’31 er vijf jaar over voordat het weer weet te promoveren, het afgelopen competitiejaar lukt dat in het derde jaar van trainer Peter Wesselink, daarvoor trainer van DTS Ede en ook nog even van Spakenburg. Hij weet Staphorst en Sparta Nijkerk achter zich te houden al weet de laatste ploeg door het derde periodekampioenschap alsnog tot de derde divisie door te dringen waarin het uitstekend presteert en nu zelfs koploper is.

Excelsior ’31 is in de competitie nog maar matig gestart: het verloor alle thuiswedstrijden, van ODIN ’59 (0-1), VVSB (0-2) en Harkemase Boys (2-3), verzamelde uit door zeges op SteDoCo (0-2) en vorige week tegen Jong Almere City (2-4) zes punten en neemt de elfde plaats in.

In de KNVB-beker gaat het beter. Eerst werd DEM met 2-1 verslagen, daarna werd derdedivisionist Dongen (1-2) bedwongen en op Hervormingsdag 31 oktober mogen de Rijssenaren het op het eigen sportpark opnemen tegen FC Utrecht!

Nog even wat informatie over onze gastheren.  Excelsior ’31 is een grote vereniging (bijna 1800 leden) die vanaf de invoering van de topklasse vier jaar achtereen in deze hoogste afdeling speelde. Ook in het verleden kende de club uit Rijssen mooie successen. In 1965 werd de club van rood en wit landskampioen, in 2000 promoveerde het als kampioen van 1D naar de hoofdklasse en de degradatie daaruit in het jaar daarop werd op 5 mei 2004 weer goedgemaakt door in de beslissingswedstrijd tegen HHC Hardenberg voor 4500 man publiek kampioen te worden. In 2005 werd Excelsior ’31 kampioen van de hoofdklasse C, net als in 2010 waarna het naar de kersverse topklasse promoveerde. Op de prachtig nieuwe accomodatie De Koerbelt kon het voortaan iedere topklasser een waardige ontvangst bieden. Heel wat anders dan de omgeploegde heidegrond Hoefkamer waarop de club in 1931 begonnen was.

Nu is Excelsior terug op het een-na-hoogste amateurniveau en met vijf nieuwe spelers is het natuurlijk vast van plan om daar te blijven en daarom zal het graag weer op De Koerbelt weer willen winnen.

Het is aan Ter Leede om dat plan te dwarsbomen. Na een winstpartij tegen HSV Hoek en twee gelijke spelen tegen ONS Sneek en ODIN ’59 zou het een mooie prestatie zijn om met een of meer punten uit Rijssen terug te keren. Of we spits Jeffrey Bok en verdediger Ben van der Lans in de ploeg zien valt te betwijfelen, maar hun vervangers hebben het ook goed gedaan, dus zien we deze verre uitwedstrijd met vertrouwen tegemoet.

De wedstrijd wordt zaterdag geleid door de ons welbekende Maurice Paarhuis. De laatste competitiewedstrijd die hij Ter Leede leidde was op 9 maart jl. tegen Achilles Veen (2-1). Daarvoor, in september 2018 uit tegen Swift moest hij na een uur opgeven, eerder leidde hij de inhaalwedstrijd Spijkenisse – Ter Leede ( 1-2, april 2017), Rijnvogels – Ter Leede (0-1, oktober 2017) en Ter Leede – AFC (4-3, maart 2018). Hij wordt geassisteerd door Tim Heuvelmans en Marco Ritsema.

 

Wij wensen ieder een sportieve middag toe!