Voorbeschouwing FC Lisse – Ter Leede

VOORBESCHOUWING FC LISSE – VV TER LEEDE

Zaterdag 12 maart 2022 14.30 uur

Scheidsrechter: Sander de Brito Rocque (Capelle aan de IJssel)

 

TER LEEDE START TWEEDE COMPETITIEHELFT  MET BOLLENSTREEKDERBY

De Fusie Club Lisse tegen Ter Leede oftewel de nummer twee tegen de nummer vijf. Dat FC Lisse hoog staat en gaat voor de prijzen is geen verrassing, het wil terug naar het hoogste amateurniveau, maar die vijfde plek voor Roodgeel is dat wel degelijk, waar bij de start van de competitie werd uitgesproken dat handhaving in de Derde Divisie het doel was. Maar gaandeweg werd het collectief hechter en dat resulteerde in punten tegen ploegen die veel hoger ingeschat werden en worden. En zo leverden de laatste vijf competitiewedstrijden vier overwinningen op (tegen Hoek, SteDoCo, DVS ‘’33 en VVSB) en werd er alleen op 19 februari jl. uit tegen Barendrecht met 4-2 verloren.

Alleen, thuis op Sportpark Ter Specke opereert FC Lisse ijzersterk. Het verloor er slechts de openingswedstrijd van de competitie tegen ACV verrassend met 2-3, maar in alle volgende thuiswedstrijden op het natuurgras bleef het ongeslagen met zeven overwinningen en een 0-0 gelijkspel tegen Barendrecht en met een prima doelsaldo van plus 14 (25-11)!

Ter Leede doet het echter uit op dit moment zeker niet slecht. Weliswaar gingen de eerste drie uitwedstrijden tegen Excelsior ’31 (3-1), Sportlust ’46 (2-1) en AFC Ajax (4-1) verloren, daarna volgden vijf partijen op verplaatsing die drie overwinningen (tegen ACV, VVOG en HSV Hoek), één gelijkspel tegen ODIN ’59 en het al eerder genoemde verlies tegen Barendrecht op.

Ook in de onderlinge competitie weet Ter Leede zijn buurman goed partij te geven. In de vijftien uitwedstrijden sinds 1997 (daar zit één 1-1 oefenwedstrijd bij) is de balans in evenwicht: zesmaal winst, drie gelijke spelen en zesmaal verlies en een doelsaldo van plus één voor Ter Leede (23-24). De laatste nederlaag leed Ter Leede in het Topklassejaar 2013-2014, het werd toen 1-0 door de late treffer van Justin Valk. In november 2019 revancheerde Ter Leede zich in de laatste uitwedstrijd door treffers van Robert Steemers en Ian van Otterlo met 0-2, “Lisse de bal, Ter Leede de punten,” kopte ik toen.

Lisse is de meest scorende ploeg van de Derde divisie zaterdag. De van Quick Boys overgekomen Enzo Stroo is met elf treffers de topscorer die het vertrek van Tom Duindam naar Noordwijk ruimschoots compenseert, aanvallende middenvelder Jeffrey Klijbroek volgt hem met acht goals, daarna centrumverdediger David Verwey met zes, terwijl Luca Tarani en de jonge Remy van Ekeris er drie in hebben liggen. Laatstgenoemde zal dat niet meer kunnen uitbreiden, want het jeugdige talent is in de winterstop verhuisd naar eerstedivisionist FC Emmen.

Even terug in de tijd

De inmiddels 42-jarige Fusie Club Lisse was Ter Leede in het vorige millennium steeds iets voor en presteerde ook beter. Werd het in zijn eerste competitiejaar 81-82 nog vierde achter Ter Leede (2e), daarna ging het met Lisse crescendo, terwijl Ter Leede langzaam wegzakte. In 1989 werd de FC kampioen in 2C, promoveerde naar de toen hoogste Eerste klasse, was er ook meteen bij toen de Hoofdklasse in 1996 werd ingesteld en werd zelfs meteen kampioen vóór Scheveningen en Noordwijk. Ter Leede, dat de weg omhoog weer had teruggevonden volgde een jaar later. Ook bij de instelling van de Topklasse was Lisse onmiddellijk present, het vertoefde daar zes jaar achtereen en speelde er in 2013-’14 tegen het gepromoveerde Ter Leede. Op Ter Specke won FC Lisse in september 2013 zoals gezegd met 1-0, op De Roodemolen won Ter Leede door treffers van Jonathan Robertson en Mike Dam. De overwinning van Ter Leede kon niet voorkomen dat het een stap terug moest doen, de Lisser buren eindigden toen nog elfde.

Door in 2016 vijftiende te worden miste FC Lisse plaatsing in de Tweede Divisie, kwam daar in 2017 wel een jaar in terecht, maar vertoefde vanaf 2018 weer in de Derde Divisie.

FC Lisse wordt nu voor het tweede jaar getraind door Raymond Bronkhorst – daarvoor hoofdtrainer van ADO ’20 – die net als Steef Roodakkers bij Ter Leede door corona nog geen volwaardig competitie jaar heeft kunnen afwerken. Dat lijkt nu wel te lukken al mag de laatstgenoemde tot zijn enorme teleurstelling geen vervolg aan dit hoopgevende jaar geven.

Bronkhorst heeft illustere voorgangers zoals Ruud Bröring, Mark Wotte, Wim Eilander en Niek Oosterlee die samen met assistent Arno Lancel zijn ploeg op 21 juni 2008 algeheel amateurkampioen van Nederland zag worden door in Hoorn Hollandia met 1-3 te verslaan.

Na hem namen Misja Salden (zes jaar lang), Arjan van der Laan en Robbert de Ruiter het stokje over.

FC Lisse strijdt nu met Sportlust ’46, dat de eerste periodetitel al binnen heeft, en Sparta Nijkerk om het kampioenschap. Gek genoeg staat Ter Leede er in de tweede periode ook heel goed voor terwijl het daar niet echt op uit is. Maar dat neemt niet weg dat Roodgeel er zaterdag alles aan zal doen om FC Lisse punten afhandig te maken en die kans is zeker aanwezig.

De wedstrijd wordt geleid door scheidsrechter Sander de Brito Rocque die twee jaar geleden – op 25 januari – ook de thuiswedstrijd tegen BVV Barendrecht (0-3) leidde. Hij wordt bijgestaan door mevrouw J.N.M. Bakker en R.S.D.J. Hindriks.

 

Komt allen zaterdag naar de kraker op Ter Specke!