Voorbeschouwing FC Lisse – Ter Leede

VOORBESCHOUWING FC LISSE – TER LEEDE zaterdag 2 november 2019 14.30 uur

Scheidsrechter Remco Schul (Leidschendam)

 

TER LEEDE WEER VOOR DE BOLLENSTREEKDERBY NAAR SPORTPARK TER SPECKE

 Zaterdag nemen de nummers acht en negen van de Derde divisie het tegen elkaar op. Dat klinkt tamelijk neutraal, maar als we zien dat het het Sassenheimse Ter Leede is dat op bezoek komt bij de Fusie Club Lisse verandert dat de zaak, want tussen beide teams zijn al heel wat wedstrijden in dit millennium gespeeld. Als we de oefenmatches buiten beschouwing laten waren de laatste competitiewedstrijden in het jaar 2013-2014 in de Topklasse. Op 29 september verloor Ter Leede op Ter Specke in wat een 0-0-wedstrijd leek te worden in de extra tijd door een treffer in de rebound van Justin Valk. Op de Roodemolen wordt het 2-1 voor Roodgeel door doelpunten van Jonathan Robertson die het laatste zetje geeft na een schot van Mike Dam, die in de 82e minuut zelf voor de 2-1 zorgt. Eerder was een treffer van Robert Steemers, een “hole-in-one”, uit een corner afgekeurd wegen een overtreding in de zestien. De overwinning mocht niet baten, Ter Leede deed noodgedwongen een stapje terug en FC Lisse eindigde op een mooie achtste plek.

Nu verdedigt Ter Leede een twee- puntenvoorsprong op de thuisploeg die natuurlijk maar wat graag over de Sassemers zal willen heen wippen, dat geeft de derby natuurlijk nog een extra lading en we kunnen een spannende strijd verwachten.

 

“Na drie seizoenen nacompetitie was het dit seizoen een grijs seizoen op sportief vlak. Een plek in de middenmoot viel ons vlaggenschip ten deel.” Aldus opent voorzitter Leon Annokkee zijn inleiding  als hij in het Voetbalmagazine van 2019-2020 terugkijkt op het afgelopen competitiejaar om er in zijn slotzin toe te voegen dat hij na zo’n rustig seizoen graag zou zien dat het eerste weer ergens om gaat spelen.

Wel, de laatste vier wedstrijden begint het er weer op te lijken met achtereenvolgens twee gelijke spelen tegen VVOG (1-1 uit) en Jong Almere City FC (3-3 thuis) en daarna twee overwinningen op ONS Sneek (4-1) en vorige week op de amateurs van Ajax (1-2), wat een zoete wraak was voor het verloren KNVB-bekerduel met deze ploeg thuis op Ter Specke ( 17/8:1-2) waardoor FC Lisse net zo snel uit de KNVB-beker lag als Ter Leede.

Dat verlies was bovendien de voorbode van een veel stroevere start van de geel-blauwen dan hun voorzitter verwacht had, want ook in de competitie startte FC Lisse met drie nederlagen, achtereenvolgens tegen HSV Hoek (1-0), Harkemase Boys (0-1) en het sterke Sparta Nijkerk (4-1) voordat het tegen Barendrecht uit de eerste overwinning boekte, 0-2 werd het. De kraker tegen VVSB thuis werd dan weer een domper door het 2-4 verlies.

In de jaren 2016 – 2018 moest FC Lisse inderdaad driemaal in de nacompetitie aan de bak. Nadat het zes seizoenen in de Topklasse had gebivakkeerd miste het door de vijftiende plek in 2016 de boot naar de nieuwe Tweede divisie, maar wist het in de nacompetitie wel plaatsing in de Derde divisie veilig te stellen door in twee wedstrijden Staphorst te bedwingen: uit 1-0 verlies, maar op vier juni thuis 6-1 winst. Het jaar daarop, 2017, werd FC Lisse tweede in de Derde divisie achter IJsselmeervogels met een kampioenschap in de eerste periode en dwong het toch promotie af naar de Tweede divisie door eerst Dongen tweemaal te verslaan (2-5 en 2-1) en daarna uit van Harkemase Boys te winnen (1-4) nadat het eerst thuis met 1-2 verloren had. Een domper werd het in 2018 toen FC Lisse voor het eerst in haar bestaan degradeerde, naar de Derde divisie door in de nacompetitie, als gevolg van de vijftiende plek, in twee ontmoetingen te verliezen van JVC Cuyk. De uitwedstrijd op 30 mei leverde nog wel een 0-2 winst op, de thuiswedstrijd op 2 juni ging met 0-3 verloren, niemand zag het aankomen, maar de ploeg van Robbert de Ruiter en assistent Arno Lancel verdween na vele jaren uit de hoogste klasse van het amateurvoetbal, vanaf de instelling van de Topklasse is FC Lisse er al bij.

Als we nog wat verder teruggaan komen we nog enkele eclatante successen tegen van de Fusie Club  Lisse ( in 1981 ontstaan uit het samengaan van Sportclub Lisse en Lisser Boys ). Sinds 1989 speelt FC Lisse in de hoogste afdeling van de zaterdagamateurs en werd de fusieclub kampioen in de hoofdklasse A in 1997, 2001 en 2008. Dat laatste jaar was een absoluut hoogtepunt, want toen werd Lisse algemeen amateurkampioen door de zondagkampioen Hollandia uit te verslaan met 1-3, daarmee het thuisverlies ( 2-3) goedmakend. Daar zag het er in de ‘zwarte’ decembermaand van 2007 absoluut niet naar uit na enkele nederlagen en de incidenten met Ter Leede die beide elftallen punten in mindering opleverden, maar de geweldige tweede helft van de competitie bezorgde de club dit succes. Ook de beslissingswedstrijd in 2006 was een gedenkwaardige: in de blessuretijd wist Martijn Gootjes het kampioenschap voor Rijnsburgse Boys in de wacht te slepen, Lisse werd (knap) tweede.

Overigens, Fusieclub, dat is nog maar betrekkelijk, want sinds 2016 is de gehele zondagtak opgeheven en daarmee is FC Lisse eigenlijk weer het Lisser Boys van ooit.

Wat de onderlinge ontmoetingen betreft, daar hoeft Ter Leede zich niet voor te schamen. In de laatste zeven competitiejaren (2003-2010) leverden 14 wedstrijden 26 punten op: 8x winst, 2x gelijk en 4x verlies met het doelsaldo 24 voor en 22 tegen. Opmerkelijk is dat 16 punten in de zeven uitwedstrijden werden behaald en in het Topklassejaar van Ter Leede hielden de ploegen elkaar zoals hierboven vermeld in evenwicht.

Die resultaten zeggen nu echter niets. Het FC Lisse met ex-Teylingenspeler Jaap Zwetsloot neemt het op tegen het Ter Leede van zijn op tijd teruggekeerde broer Toon Zwetsloot, daar wordt naar uitgekeken! Jaap moet onder anderen het verlies opvangen van de naar Scheveningen vertrokken Rowdy van der Putten. Met Kubilay Köylü van De Dijk en de van OFC overgekomen Tom Noordhoff . Daarnaast zijn eigen spelers uit de jeugd Ayton Dol en uit het tweede Robin van der Zwet aanwinsten.

Met ex-Ter Leedespeler Oussama Siali die de laatste tijd weer aardig op dreef is, zonder de geblesseerde Jordy Tiktak, nemen zij het op tegen Ter Leede dat het nog zonder Jeffrey Bok moet stellen, waar Ben van der Lans waarschijnlijk wel inzetbaar is.

We gaan het zien! De wedstrijd wordt geleid door scheidsrechter Remco Schul uit Leidschendam die deze competitie alweer aan zijn vijfde Derde divisiepartij begint. In de KNVB-bekerwedstrijd van Katwijk tegen Ter Leede ( 20-09-2017 4-0) was hij de vierde official. Hij wordt bijgestaan door Richard Meints en Patrick Otten.

 

Wij wensen iedereen een sportieve middag toe!